ISW: Krievija plāno uzsākt jaunu ofensīvu Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Kyiv Independent/RBC-Ukraine
MI-8 helikopters Ukrainā
Foto: EPA/Scanpix

Līdz ar spēcīgāka sala iestāšanos Krievija nākamo nedēļu laikā plāno uzsākt jaunu ofensīvu Ukrainas dienvidaustrumu reģionā, uzskata ASV domnīcas “Kara studiju institūts” (ISW) analītiķi.

Vairākos Krievijas informācijas kanālos parādījušies apgalvojumi par okupantu nodomu uzsākt plaša mēroga ofensīvu Ukrainā. Dažos avotos tiek spriests, ka ofensīva varētu sākties laika posmā no 12. janvāra līdz 2. februārim, kad Ukrainā sasals zeme un aizstāvji būs “izsmēluši” spēkus aizsargāt savas pozīcijas.

Lai gan Krievijas personāla skaits frontē ļauj tai veidot lokalizētus uzbrukumus, šobrīd nekas neliecina par spēju gūt būtiskus taktiskus panākumus, kas novestu pie “izraušanās” cauri Ukrainas aizsardzības līnijām.

Šobrīd novērojams, ka aukstie laikapstākļi ir ietekmējuši abu karojošo pušu aktivitātes kaujas laukā. Ukrainas spēki dienvidos ziņo par Krievijas izaicinājumiem izmantot aviāciju auksto laikapstākļu dēļ.

Tāpat arī ziņots, ka Krievijas regulārie spēki veido gaisa desanta uzbrukuma brigādes, kuru uzdevums būs veikt desanta un izlūkošanas operācijas aiz Ukrainas aizsardzības līnijām. ISW norāda, ka šādas Krievijas vienības savulaik tikušas izmantotas Padomju Savienības karā pret Afganistānu.

Saskaņā ar ISW analītiķu vērtējumu desanta vienības tiks veidotas kā daļa no sauszemes spēku vienībām, kuras Ukrainas spēku aizmugurē potenciāli nokļūs ar helikopteru palīdzību. Šādu taktiku Krievija jau īstenoja 24. februārī, kad tā neveiksmīgi centās sagrābt Hostomeļas lidostu netālu no Kijivas.

Dalies ar šo ziņu