Dienvidkoreja: Ziemeļkoreja gatavojas nosūtīt uz Krieviju jaunas raķešu klases raķetes

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Stars and Stripes
Krievu okupantu izmantotā Ziemeļkorejas raķete
Foto: Krievu okupantu izmantotā Ziemeļkorejas raķete Foto: Ukraine Front Lines/X

Ziemeļkoreja vēlas pastiprināt militāro sadarbību ar Krieviju, nosūtot Maskavai jauna tipa taktiskās vadāmās raķetes, savukārt pati Ziemeļkoreja drīzumā varētu veikt jaunus raķešu izmēģinājumus, kas paredzēts kodolieroču izmantošanai, paziņoja Dienvidkorejas aizsardzības ministrs.

Kima Čenuna režīms, šķiet, plāno izmēģināt tādas kaujas galviņas nogādāšanu atmosfērā, kas paredzēta starpkontinentālās ballistiskās raķetes nogādāšanai uz ASV kontinentālo daļu, ceturtdien publicētajā ekskluzīvajā intervijā "Yonhap News" sacīja Šins Vonsiks. Tas nozīmētu tālas darbības rādiusa raķetes palaišanu vairāku tūkstošu kilometru attālumā, viņš teica.

Š. Vonsika izklāstītā sadarbība iezīmētu jaunu posmu Ziemeļkorejas palīdzības sniegšanā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam viņa karā pret Ukrainu, kas varētu palīdzēt Kremlim turpināt kaimiņvalsts bombardēšanu. Sūtot arvien sarežģītākus ieročus, K. Čenuns, visticamāk, saņem būtisku palīdzību, kas uztur virs ūdens viņa sankciju skarto ekonomiku, kā arī tehnoloģijas no Krievijas, kas palielina Ziemeļkorejas drošības draudus ASV un tās sabiedrotajiem reģionā - Dienvidkorejai un Japānai, norāda ieroču eksperti.

Ziemeļkoreja 2022. gada aprīlī pirmo reizi izmēģināja tuvās darbības raķetes, kuru aptuvenais darbības rādiuss ir aptuveni 100-180 kilometri. Ziemeļkorejas līdera vizītes munīcijas rūpnīcās, par kurām šonedēļ ziņoja viņa valsts plašsaziņas līdzekļi, varētu būt saistītas ar ieroču tirdzniecību ar Krieviju, piebilda aizsardzības ministrs.

Pirms vairāk nekā gada ASV apsūdzēja Ziemeļkoreju, ka tā piegādā Krievijai munīciju, kas ir savietojama ar padomju laika ieročiem, kurus tā ir izvietojusi Ukrainā. Kopš tā laika sadarbība ir paplašinājusies, aptverot arī tuvā darbības rādiusa ballistiskās raķetes, pagājušajā nedēļā paziņoja ASV.

Tiek lēsts, ka līdz decembra beigām Ziemeļkoreja Krievijai ir piegādājusi aptuveni 5000 ieroču konteinerus, kuros varētu būt aptuveni 2,3 miljoni 152 milimetru lādiņi.

Ja Ziemeļkoreja pārdotu vienu lādiņu par 1000 ASV dolāru, līdz šim Ziemeļkorejas piegādes varētu būt līdzvērtīgas aptuveni 10% no Ziemeļkorejas IKP, saskaņā ar "Bloomberg News" aprēķiniem. Tas ir aptuvens aprēķins, jo lielais pieprasījums ir paaugstinājis cenas. NATO spēku izmantoto 155 mm lādiņu cena ir aptuveni 3000 ASV dolāru par vienu.

Tāpat Ziemeļkoreja ir gatavojusies izmēģināt jauna tipa vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti. Šī raķete ir izstrādāta tā, lai tās darbības rādiuss būtu pietiekami liels, lai trāpītu pa visu Japānu un ASV militārajiem objektiem Guamā, kur, kā apgalvo Pentagons, atrodas vienas no lielākajiem munīcijas noliktavām pasaulē.

Lai gan Džo Baidena administrācijas amatpersonas šomēnes paziņoja, ka tās plāno apspriest jaunākos notikumus ANO Drošības padomē, Vašingtona, iespējams, var maz ko darīt, lai apturētu nelegālo preču tirdzniecību starp Ziemeļkoreju un Krieviju.

Ziemeļkorejas Najin ostas satelītattēlos, kas uzņemti no oktobra līdz decembrim, redzams, ka ostā nepārtraukti kursē kuģi, tiek iekrauti un izkrauti simtiem konteineru un dzelzceļa vagoni ir gatavi preču transportēšanai.

Kuģi, kas piestāj tur, šķiet, ir izslēguši starptautiskos jūras transponderus, kas atklātu to atrašanās vietu, jo tie kursē pa salīdzinoši īso maršrutu starp Nadžinu un Dunaju, bijušo padomju zemūdeņu ostu, kas atrodas aptuveni 180km attālumā, teikts Lielbritānijas ideju laboratorijas "Royal United Services Institute" ziņojumā.

Dalies ar šo ziņu