Izraēlas amatpersona noraida ideju par palestīniešu pašpārvaldes lomu pēckara Gazā

Konfliktu zonas
LETA/DPA
Izraēlas karavīri ieiet Gazas joslā
Foto: AP/Scanpix

Augsta ranga Izraēlas amatpersona ceturtdien no jauna pauda stingrus iebildumus pret to, ka palestīniešu pašpārvalde varētu administrēt Gazas joslu pēc pašlaik notiekošā kara beigām.

Izraēlas okupētajās Rietumkrasta teritorijās šobrīd palestīniešu pašpārvaldes daļējā kontrolē atrodas atsevišķi rajoni.

Izraēlas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, sarunā ar žurnālistiem apsūdzēja palestīniešu pašpārvaldi, ka tā kurina naidu pret Izraēlu un apmāca palestīniešu bērnus, kā nogalināt izraēliešus.

Starptautiskajā sabiedrībā daudzi, arī ASV, vēlas, lai palestīniešu pašpārvalde no jauna uzņemtos atbildību pār Gazas joslu, sacīja amatpersona, norādot, ka Izraēlas valdībai šāds iznākums būtu nepieņemams.

"Un tāpēc mums ir vajadzīga jauna vadība, vietējā civilā vadība, kas pārņems lietas savās rokās," viņš sacīja.

"Bet mums ir šis redzējums par jauno Gazu, ko vada cilvēki, kas ir pieskaitāmi un nav naida pilni," piebilda amatpersona.

ASV un citi Izraēlas sabiedrotie vēlas, lai pēckara situācijā centrāla loma būtu palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa pārstāvētajai kustībai "Fatah", kas tiek uzskatīta par salīdzinoši mērenu politisko spēku.

Tiesa gan, Abass, kas savā amatā ir jau 18 gadus, palestīniešu vidū ir ārkārtīgi nepopulārs.

88% palestīniešu vēlas, lai viņš no amata atkāpjas, liecina nesenas aptaujas rezultāti.

Tajā pat laikā atbalsts kustībai "Hamās" kopš šī grupējuma un Izraēlas kara izraisīšanās 7.oktobrī trīskāršojies.

Daudzos palestīniešos tas izraisītu sašutumu, ja palestīniešu pašpārvalde atgrieztos pie varas Gazas joslā ar Izraēlas palīdzību.

2007.gadā "Hamās" pārņēma kontroli Gazas joslā no palestīniešu pašpārvaldes, jo "Hamās" tika liegta reāla vara, lai gan iepriekšējā gadā "Hamās" uzvarēja parlamenta vēlēšanās.

Izraēla 2005.gadā pilnībā izveda savus karavīrus un kolonistus no Gazas joslas, taču kopš tā laika, kad "Hamās" pārņēma varu, īsteno Gazas joslas blokādi.

Dalies ar šo ziņu