"Hamas" izsludina arābu un musulmaņu pasaules "vispārējo mobilizāciju" palestīniešu atbalstam

Konfliktu zonas
LETA/DPA/DAILY MAIL
Palestīnas atbalstītāji Londonas metro
Foto: Zumapress/Scanpix

Palestīniešu teroristu grupējums "Hamas", kas kontrolē Gazas joslu, otrdien izsludinājis arābu un musulmaņu pasaules "vispārējo mobilizāciju" palestīniešu atbalstam.

"Hamas" aicināja šo piektdien visā pasaulē izrādīt atbalstu palestīniešiem, kā arī aicināja palestīniešu jauniešus Rietumkrastā iesaistīties konfrontācijās ar Izraēlas karavīriem.

Grupējums arī aicināja arābus Izraēlā pulcēties pie Aksas mošejas, kas ir trešā galvenā islāma svētvieta. Tā atrodas Jeruzalemes Tempļa kalnā, kas ir jūdaisma galvenā svētvieta, jo tur kādreiz atradās abi senie jūdu tempļi.

Šis aicinājums izskanējis pēc tam, kad tūkstošiem palestīniešu atbalstītāju izgāja protestos pie Izraēlas vēstniecības Londonā, vicinot karogus, dziedot un šaujot petardes. Vairāki simti no viņiem iesaistījās sadursmēs ar Izraēlas atbalstītājiem Londonas metro stacijā, pilsētas policijai izmisīgi cenšoties uzturēt mieru.

"Šis ir uzsaukums visiem palestīniešiem un arābu un islāma pasaulei, kā arī visiem brīvās pasaules cilvēkiem," grupējuma "Hamas" līderi vēstīja saziņas vietnē "Telegram". Grupējums aicina visus savus atbalstītājus mobilizēties piektdien, lai "demonstrētu mūsu mīlestību un atbalstu Palestīnai un Jeruzalemei."

"Hamas" kaujinieki sestdien apšaudīja Izraēlu ar tūkstošiem raķešu, kā arī vairākās vietās iebruka Izraēlas teritorijā, nogalinot un nolaupot civiliedzīvotājus. Uzbrukumos nogalināti aptuveni 900 izraēlieši un aptuveni 100 sagrābti gūstā. Izraēlas armija paziņoja, ka saskaitījusi aptuveni 1500 palestīniešu kaujinieku līķus Izraēlas teritorijā.

Izraēla ir atbildējusi ar gaisa uzbrukumiem Gazas joslai, kuras amatpersonas ziņoja, ka tur nogalināti 788 cilvēki, tai skaitā vairāk nekā 140 bērni.

Tūkstošiem cilvēku abās pusēs ir ievainoti.

Dalies ar šo ziņu