Krievija nākamgad palielinās militāros izdevumus par 70%

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Moscow Times/AFP
Krievijas propagandistu un kara atbalstītāju automobilis ar simbolisku kodolraķeti "Sarmat"
Foto: AP/Scanpix

Agresorvalsts Krievija nākamgad plāno palielināt savus militāros izdevumus par 70%, atsaucoties uz aģentūras AFP rīcībā esošo informāciju ziņo izdevums “The Moscow Times”.

AFP norāda, ka par šādu agresorvalsts gatavību būtiski kāpināt militāros izdevumus liecina tās rīcībā esošais Krievijas Finanšu ministrijas sagatavotais dokuments.

Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievija ir palielinājusi ieroču ražošanu un iepludinājusi un turpina iepludināt milzīgus finanšu līdzekļus savā militārajā mašinērijā mašīnā, neraugoties uz valstī valdošo augsto inflāciju un nacionālās valūtas – rubļa vērtības kritumu.

Agresorvalsts Finanšu ministrijas sagatavotajā dokumentā teikts, ka militārajiem izdevumiem salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu paredzēts palielināties par vairāk nekā 68% līdz gandrīz 10,8 triljoniem rubļu (111,15 miljardiem ASV dolāru), kas kopā veido aptuveni 6% no agresorvalsts iekšzemes kopprodukta (IKP).

AFP aprēķini liecina, ka izdevumu līmenis Krievijas agresijas turpināšanai Ukrainā ir vairākkārt lielāks nekā valsts atvēlētie līdzekļi sociālajai palīdzībai. Tāpat aizsardzības izdevumi ir trīs reizes lielāki nekā izglītībai, vides aizsardzībai un veselības aprūpei.

Agresorvalsts Finanšu ministrijas sagatavotajā dokumentā teikts, ka "ekonomiskās politikas fokuss pāriet no pretkrīzes dienaskārtības uz valsts attīstības mērķu veicināšanu," tas ietver "valsts aizsardzības spēju stiprināšanu" un četru [Krievijas iebrucēju okupēto un pēcāk Kremļa anektēto] Ukrainas reģionu "integrāciju". Ar to Krievijas Finanšu ministrija domā Ukrainai piederošo, bet Krievijas okupēto  Luhanskas, Doņeckas, Hersonas un Zaporižjes apgabalu tālāku iekļaušanu Krievijā.

Krievijas militārie izdevumi turpina pieaugt neraugoties uz Krievijas Centrālā banka brīdinājumiem, ka ekonomikas izaugsme 2023. gada otrajā pusē palēnināsies, savukārt inflācijai pārsniegs bankas noteikto 4% atzīmi.

Neraugoties uz ekonomistu brīdinājumiem, Krievijas diktators Vladimirs Putins un citas Kremļa vadošās amatpersonas turpina noraidīt netiešās ekonomiskās sekas, ko agresorvalstij nesis ilgi gaidītais Ukrainas aizstāvju pretuzbrukums. Tā vietā Krievijas politiskā elite turpina apgalvot, ka agresorvalsts ir izturējusi Rietumu sankcijas.

Dalies ar šo ziņu