ISW: Ukrainas bruņutehnika pie Robotines pārvarējusi Krievijas aizsardzības līnijas pēdējo slāni

Konfliktu zonas
LETA/BBC
Ukrainas buņutehnika Dienvidu reģionā
Foto: dpa/picture-alliance/scanpix

Zaporižjas apgabalā Robotines apvidū Ukrainas bruņutehnika ir izvirzījusies aiz Krievijas aizsardzības līnijas pēdējā slāņa, teikts Vašingtonas Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā apskatā.

Iepriekš par to ziņoja arī laikraksts "Wall Street Journal", un ISW savā analīzē atsaucas gan uz šo publikāciju, gan citiem avotiem.

Video ar ģeolokācijas datiem, kas tīmeklī parādījās 21.septembrī, liecina, ka Ukrainas bruņutehnika Zaporižjas apgabalā jau atrodas uz dienvidiem no tā dēvētās Surovikina līnijas trešā, pēdējā, slāņa.

Video redzams, ka tehnika veikusi ierobežota rakstura kaujas darbības uz rietumiem no Verboves un 18 kilometru attālumā uz dienvidrietumiem no Orihivas - lielākās ukraiņu kontrolētās apdzīvotās vietas šajā apvidū.

Šobrīd vēl ir pāragri izdarīt secinājumus par to, ka Ukrainas armija pārrāvusi visus aizsardzības līnijas slāņus un spējusi ar kaujas mašīnām pārvarēt prettanku grāvjus un "pūķa zobus".

Nav arī skaidrs, vai ukraiņu karavīri notur teritoriju aiz šī pēdējā nocietinājumu slāņa.

Bet tas norāda uz to, ka ukraiņi pirmajos divos nocietinājumu līnijas slāņos izsituši pietiekamu posmu, lai varētu caur to izvest savu tehniku, kā arī ir uzveikuši šajā vietā Krievijas artilēriju un prettanku līdzekļus.

Vēl pirms četrām dienām no britu raidsabiedrības BBC verificēta video bija secināms, ka cauri Krievijas nocietinājumiem izkļūst kājnieki, bet ne bruņutehnika.

ISW norāda, ka Ukrainas armija šajā sektorā stabili virzās uz priekšu kopš augusta vidus, neraugoties uz to, ka tur tiek pārsviestas Krievijas elites vienības. Līdzās vairākām Krievijas gaisa desanta vienībām tur atrodas arī 22.īpašo uzdevumu gvardes brigāde.

Dalies ar šo ziņu