ISW: Krievu brīvprātīgo spēku uzsāktā operācija Belgorodā turpinās

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN/LETA
Krievu brīvprātīgo korpuss
Foto: Krievu brīvprātīgo korpusa karavīri pie Graivoronas robežkontroles punkta Kozinkā / Reuters/Scanpix

ASV Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi savā jaunākajā paziņojumā norāda, ka “Krievu brīvprātīgo korpusa” un leģiona “Brīvība Krievijai” karavīri savas pozīcijas Belgorodas apgabalā ir pametuši, tomēr operācija turpinās.

Krievijas varasiestādes paziņojušas, ka “pretterorisma” operācija Belgorodas apgabalā ir pabeigta un 23. maijā esot iznīcināti gan “Krievu brīvprātīgo korpusa”, gan leģiona “Krievijas brīvībai” spēki. Krievijas Aizsardzības ministrija vēstīja, ka Rietumu kara apgabala pierobežas spēku apakšvienība ir atvairījusi minēto iebrukumu un izspiedusi “diversantus” no Belgorodas apgabala. Gubernators Vjačeslavs Gladkovs paziņojis par “pretterorisma” operācijas noslēgumu, taču lūdzis evakuējušos civiliedzīvotājus uzgaidīt pirms atgriešanās pierobežas apdzīvotajās vietās.  

Vēlāk 23. maijā Krievijas varasiestādes vēstīja, ka 22. maijā evakuēti 100 civiliedzīvotāji no deviņām pierobežas apdzīvotajām vietām Belgorodas apgabalā, lai gan sākotnēji Gladkovs oficiālas evakuācijas veikšanu noraidīja. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Vladimirs Putins nerīkos ārkārtas Krievijas Drošības padomes sēdi, bet situāciju Belgorodā apspriedīs 26. maijā ieplānotās sēdes laikā, visdrīzāk, lai izteiktu pārliecību, ka Krievija ir spējusi rast efektīvu risinājumu krīzes pārvarēšanai.

ISW analītiķi pauž, ka 23. maijā Krievijas spēki, visticamāk, ir atspieduši “Krievu brīvprātīgo korpusa” un “Krievijas brīvībai” kaujiniekus vismaz līdz pierobežas ciemam Kozinkai un, iespējams, arī ārpus Krievijas teritorijas. Kozinka atrodas aptuveni 76 km uz dienvidaustrumiem no Sumu pilsētas. Krievijas avoti izplatījuši kadrus, kuros redzams, kā Krievijas spēki nakts laikā apšaudījuši abu militāro grupējumu pozīcijas pie robežkontroles punkta “Kozinka” un no rīta paziņojuši, ka atgūta gan Kozinka, gan tās robežkontroles punkts.  

Krievijas kontrolētajos medijos izplatītajos video redzami robežkontroles punktā iznīcinātie un bojātie transportlīdzekļi. Atsevišķi Krievijas avoti vēstīja, ka “diversantu” grupa nocietinājusies Kozinkas baznīcā, taču vakarā Krievijas spēkiem esot izdevies proukrainiskos karavīrus atspiest no turienes.

Krievijas avoti vēstīja, ka 23. maijā uzsākta Kozinkas un Glotovas “tīrīšanas” operācija. Publicētajos video ar ģeogrāfiskās atrašanās vietas norādēm redzamas Podola kalna apšaudes sekas un Krievijas kājnieku patruļa starp Graivoronu un Podola kalnu, ļaujot pieņemt, ka “Krievu brīvprātīgo korpusa” un “Krievijas brīvībai” karavīri vairs nenotur vai nekad nav noturējuši savas pozīcijas minētajā ciemā. Tikmēr leģions “Krievijas brīvībai” apgalvoja, ka arī 23. maijā abu grupējumu karavīri turpināja militārās aktivitātes Belgorodas apgabalā.  

Jau ziņots, ka Ukrainā karojošo krievu leģions "Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" veic operāciju Krievijas Belgorodas apgabala teritorijā, lai izveidotu "drošības zonu" Ukrainas civiliedzīvotāju aizsardzībai, pirmdien paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) pārstāvis Andrijs Jusovs.

Pēc viņa teiktā, operāciju veic tikai Krievijas pilsoņi.

"Krievijas brīvība" un "Krievu brīvprātīgais korpuss" paziņojis, ka ir "atbrīvojuši" Kozinkas ciemu Belgorodas apgabalā un iekļuvuši Graivoronas apdzīvotajā vietā.

Belgorodas apgabala gubernators Vjačeslavs Gladkovs apgalvojis, ka Ukrainas diversantu grupa "iekļuva Graivoronas rajona teritorijā". Pēc viņa teiktā, "Krievijas bruņotie spēki kopā ar robežsardzi, nacionālo gvardi un FSB veic nepieciešamos pasākumus ienaidnieka likvidēšanai".

"Tās ir pirmās vēstis Putinam, ka tā ir tikai un vienīgi viņa atbildība par sākto karu Ukrainā. Tā operācija ir sasniegusi savus mērķus un karš ienācis Krievijas teritorijā," notikumus Belgorodā komentēja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš. Gan Jānis Slaidiņš, gan NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts izteikušies, ka operācija Belgorodā varētu būt daļa no Ukrainas gatavošanās gaidāmajam pretuzbrukumam, lai dezorientētu Krievijas armiju un plašsaziņas līdzekļus, radītu apjukumu un atvirzītu noteiktus Krievijas spēkus projām no citiem rajoniem.

Dalies ar šo ziņu