GADS KARĀ. Krievijas kara noziegumi un to hronoloģija

Konfliktu zonas
Evija Blumberga/Sargs.lv/ LETA/ Euronews/ BBC/ PBS/ AP/ LSM/ The New York Times/ CNN/ Forbes/ Washington post
Bučas ielas pēc Krievijas armijas atkāpšanās. Ielās guļ civiliedzīvotāju līķi
Foto: Bučas ielas pēc Krievijas armijas atkāpšanās. Foto: AFP/Scanpix

Ir apritējis gandrīz gads kopš 24. februāra rīta, kad Krievijas diktators Vladimirs Putins uzsāka karu pret Ukrainu. Jau kopš pirmās dienas tas nesis postu, sāpes, naidu un zaudējumu ikvienam ukrainim. Katra V.Putina izraisītā kara diena ir nesusi arī desmitiem un pat simtiem kara noziegumu. Pašlaik Ukrainas Ģenerālprokuratūra ziņo par 70 958 kara noziegumiem tikai 364 dienās, taču ar katru jaunu dienu tiek apkopotas aizvien vairāk liecības, sākot no īpašuma zādzībām un beidzot ar spīdzināšanu, slepkavībām, izvarošanu, ukraiņu bērnu deportāciju uz Krieviju un nerimstošajiem raķešu uzbrukumiem pret Ukrainas infrastruktūru. “Sargs.lv” skaidro, kādi un cik ir Krievijas nežēlīgākie kara noziegumi aizvadītajā kara gadā.

Lai gan pašlaik nav vienots dokuments, kas definētu visus kara noziegumus, par vienu no nozīmīgākajiem var uzskatīt 1949. gadā pieņemto Ženēvas konvenciju, kuru ir ratificējušas visas ANO dalībvalstis, tai skaitā Krievija.

1949. gada Ženēvas konvencijā ir minēti šādi kara noziegumi:

  • Tīša nogalināšana;
  • Spīdzināšana vai necilvēcīga attieksme;
  • Tīši liela ciešanu nodarīšana, smaga ievainojumu radīšana;
  • Īpašuma iznīcināšana un piesavināšanās, kas nav pamatota ar militāru nepieciešamību un veikta nelikumīgi;
  • Nelikumīga izraidīšana, pārvietošana, vai nelikumīga ieslodzīšana;
  • Tīša uzbrukuma veikšana pret civiliem objektiem jeb objektiem, kas nav militāri mērķi
  • Iedzīvotāju deportācija, pārvietošana okupētajā teritorijā vai ārpus;
  • Personas cieņas aizskaršana, jo īpaši pazemojoša izturēšanās;
  • Izvarošana, seksuālā verdzība, piespiedu prostitūcija, piespiedu grūtniecība, kā arī piespiedu sterilizācija vai jebkāda cita veida seksuālas vardarbības veikšana;

Lai gan šeit minēti daži no kara noziegumiem, tomēr vairums no Ženēvas konvencijā iekļautajiem ir Krievijas armijas roku darbs Ukrainā gan pret tās bruņotajiem spēkiem, gan civiliedzīvotājiem.

Atskatoties uz karā piedzīvoto gadu, portāls “Sargs.lv” ir apkopojis lielākos kara noziegumus, kurus pastrādājuši Krievijas bruņotie spēki ar diktatoru Vladimiru Putinu priekšgalā.

Image
Infografika par Krievijas kara noziegumiem

Šie ir tikai skaļākie Krievijas pastrādātie kara noziegumi Ukrainā, taču katru dienu Krievijas okupētajās teritorijās tiek veikti simtiem kara noziegumu, kuru skaitļi nav galīgi un tiek pastāvīgi papildināti.

ANO neatkarīgā komisija, kas devās izmeklēt kara noziegumus Ukrainā, savā ziņojumā atklāja, ka Krievijas armija Ukrainā spīdzina, slepkavo, izvaro un veic citus seksuālās vardarbības aktus pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas turpinās pastāvīgi Krievijas armijai atrodoties Ukrainas teritorijā.

Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins (Andriy Kostin) atzīst, ka “šie noziegumi nav nejauši, tajos ietilpst civiliedzīvotāju apšaude, tīša nogalināšana, spīdzināšana, seksuāla vardarbība, laupīšana un masveida piespiedu pārvietošana.”
Image
Kara noziegumi skaitļos

Pašlaik notiek plašas diskusijas par kara tribunāla izveidi, lai sodītu kara noziedzniekus. 19. janvārī Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju par Krievijas politiskās un militārās vadības saukšanu pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu. Paredzēts, ka kara tribunāls tiktu izveidots Hāgā, kur atrodas Starptautiskā krimināltiesa.

EP deputāti norāda, ka darbam pie īpašā tribunāla izveides jāsākas nekavējoties un tam jānotiek sadarbībā ar Ukrainu, līdz tam sniedzot visu iespējamo atbalstu pagaidu prokuratūras izveidei, lai veiktu agresijas noziegumu izmeklēšanu.

Dalies ar šo ziņu