Igaunijas militārais atbalsts Ukrainai sasniedzis vairāk nekā 1% no IKP

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunija piegādā palīdzību Ukrainai
Foto: Igaunija piegādā palīdzību Ukrainai Foto: ILKHA/Twitter

Igaunijas valdība atbalstīja aizsardzības ministra Hanno Pevkura priekšlikumu piešķirt Ukrainai līdz šim lielāko militārās palīdzības paketi 113 miljonu eiro vērtībā. Līdz ar to Igaunijas militārā palīdzība Ukrainai sasniegs 370 miljonu eiro apmēru jeb nedaudz vairāk nekā 1 procentu no Igaunijas iekšzemes kopprodukta (IKP).

Jaunākajā Igaunijas paziņotajā militārās palīdzības paketē ietilpst haubices, munīcija, artilērijas atbalsta aprīkojums, kā arī granātmetēji, teikts paziņojumā presei. Paketes kopējā vērtība ir aptuveni 113 miljoni eiro.

Saskaņā ar "ERR.ee" sniegto informāciju šajā paketē būs iekļauti vairāki desmiti 155mm un 122mm haubiču un militāro kravas automobiļu. Tāpat Igaunija piešķirs vairāk nekā 100 "Carl-Gustaf" prettanku ieročus un munīciju.

Lai gan ar ceturtdienas lēmumu piešķirtā palīdzība daļēji tiks aizgūta no krājumiem, kurus Igaunija jau izmanto pati, valdība apstiprināja, ka tas nesamazinās Igaunijas aizsardzības spējas, jo dāvinātās artilērijas radītais kaujas gatavības deficīts tuvākajā laikā tiks pilnībā atjaunots.

Igaunijas Aizsardzības spēku plānotā pāreja uz pašgājēju haubicēm "K9 Thunder", kas iegādātas no Dienvidkorejas, jau notiek, un Igaunijas aizsardzību stiprina sabiedroto klātbūtne valstī, proti, ASV nesen izvietotās HIMARS sistēmas.

"Igauņi no savas sāpīgās vēstures zina, kas notiek, kad ļaunums triumfē un liela valsts aprij mazākas valstis," komentējot lēmumu, sacīja premjerministre Kaja Kallasa. "Ja Ukraina kritīs, brīvība būs apdraudēta arī citur pasaulē. Palīdzot Ukrainai aizstāvēt tās neatkarību, mēs aizstāvam visu valstu, tostarp Igaunijas, tiesības uz brīvību un demokrātiju."

Premjerministre piebilda, ka ukraiņi ir ļoti ātri apguvuši jaunas ieroču sistēmas un ir spējuši ļoti prasmīgi izmantot Igaunijas sniegto militāro palīdzību.

"Mēs visi vēlamies, lai karš beigtos, taču Krievija ir raidījusi skaidru signālu, ka tā plāno turpināt savu agresijas karu," sacīja Kallasa. "Tāpēc brīvai pasaulei jāturpina sniegt Ukrainai bruņotu palīdzību, turklāt daudz lielākā apjomā un ātrumā. Visām valstīm ir jāpārbauda savi krājumi un jānodrošina, lai rūpniecības nozares spētu ražot vairāk un ātrāk. Krievijas karš pret Ukrainu maksā savu cenu - cenu, ko mēs maksājam eiro, bet ukraiņi maksā ar savām dzīvībām."

Arī Igaunijas aizsardzības ministrs H. Pevkurs uzsvēra, ka Ukrainai ļoti nepieciešami smagie ieroči.

"Ukrainai ir nepieciešami smagie ieroči, lai saglabātu iniciatīvu un stātos pretī Krievijai, kas šobrīd gatavojas atjaunot savu militāro spēku," sacīja Igaunijas aizsardzības ministrs, brīdinot, ka smagākās cīņas vēl tikai priekšā. "Mums un mūsu sabiedrotajiem ir tieša ietekme uz Ukrainas karavīru kaujas spējām, un tas Ukrainā tiek augstu vērtēts. Tāpēc ir svarīgi rādīt piemēru un motivēt citus sabiedrotos sniegt palīdzību."

Iepriekšējās palīdzības paketēs Ukrainai ir bijušas prettanku raķetes "Javelin", haubices, prettanku mīnas, prettanku granātmetēji, mīnmetēji, transportlīdzekļi, sakaru iekārtas, medicīnas preces, individuālie aizsardzības līdzekļi, piemēram, ķiveres, kā arī sausās pārtikas pakas.

Sadarbībā ar Vāciju Igaunija ir ziedojusi arī divas lauka slimnīcas un medicīnas preces gandrīz 15 miljonu eiro vērtībā. Trešo lauka slimnīcu Igaunija Ukrainai dāvinās sadarbībā ar Nīderlandi un Norvēģiju, kas atbalstīja projektu ar 7,8 miljoniem eiro.

Tāpat Igaunija ir pieteikusies Eiropas Miera nodrošināšanas fonda līdzekļiem sava militārā aprīkojuma nomaiņai.

Dalies ar šo ziņu