Bebri palīdz ukraiņiem aizsargāt savu valsti

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Reuters/ Business Insider
Bebrs
Foto: AFP/Scanpix

Jau ilgāku laiku izskan bažas, ka Krievija varētu uzbrukt Ukrainai no Baltkrievijas puses, taču šajā apvidū ir grūti veikt ofensīvu purvaino apstākļu dēļ. Viens no iemesliem, kādēļ reģions ir kļuvis neizbraucams, ir pateicoties Ukrainas bebriem, kuri ceļ dambjus, tādējādi appludina plašas teritorijas un rada dabisko aizsardzību valsts ziemeļos, ziņo mediju aģentūra “Reuters”.

Vietējo bebru aktivitātes palīdz ukraiņu karavīriem aizsargāt valsti no iespējamas jaunas frontes līnijas izveides valsts ziemeļos. Ukrainas armijas vienības pārstāvis Serhijs Hominskis (Serhiy Khominskyi) medijam “Reuters” sacīja, ka bebri neapzināti palīdz valstij, būvējot aizsprostus, kas padara zemi purvainu un tehnikai neizbraucamu.

Tas, savukārt, samazina iespējamību, ka Ukrainai varētu draudēt vēl viens uzbrukums no Baltkrievijas puses, tuvu Ukrainas galvaspilsētai Kijivai.  

Ukrainas valdības amatpersonas jau ilgāku laiku brīdina par to, ka Krievija varētu iebrukt Ukrainas Volīnijas apgabalā no Baltkrievijas puses, ņemot vērā, ka Krievijas karaspēks tur pastāvīgi veic kopīgas mācības ar Baltkrievijas bruņotajiem spēkiem.

Taču tur esošās Ukrainas armijas vienības nav pārāk uztrauktas par krievu uzbrukuma efektivitāti, jo šajā reģionā ir kilometriem gari neizbraucami upju krasti, dubļi un ūdens pārpludināti lauki.

Purvainie apstākļi ir devuši ukraiņiem priekšrocību un laiku sagatavoties. Kā vēsta “Reuters”, Volīnijas Ukrainas bruņoto spēku vienība katru dienu šajā apvidū ir veikusi mācības.

Serhijs Hominskis uzslavē arī bebrus, kuri šajā gadā ir netraucēti strādājuši, lai veidotu Ukrainas aizsardzības līniju.

“Kad bebri būvē aizsprostus, parasti cilvēki tos iznīcina, taču šogad kara dēļ tas nav darīts, tāpēc tagad ūdens ir visur. Uz jūsu pašu zemes viss jums var palīdzēt to aizsargāt – apvidus, upes, kas šogad ir pārplūdušas,” ziņu aģentūrai “Reuters” sacīja viens no brigādes komandiera vietniekiem Viktors Rokuns (Viktor Rokun).

Ir zināms, ka bebri ir labi dambju celtnieki, izmantojot koku zarus, akmeņus un dubļus būvē aizsprostu, lai sevi aizsargātu no plēsējiem. Neparasti siltā ziema radījusi ideālus apstākļus ukraiņiem savas valsts aizsardzībā.

Aizsardzības konsultāciju uzņēmuma “Rochan Consulting” vadītājs analītiķis Konrāds Muzika (Konrad Muzyka) ziņu aģentūrai “Reuters” norādīja, ka Volīnija būtu “briesmīga vieta, kur veikt ofensīvu.”

“Apgabalā ir ļoti daudz ūdensteču, ļoti maz ceļu. Tas ļauj Ukrainas spēkiem viegli novirzīt Krievijas vienības konkrētās teritorijās, kur tos jau sagaidīs ukraiņu artilērija,” saka analītiķis.

Kopš oktobra Krievija ir izvietojusi savas vienības Baltkrievijā, lai veiktu kopīgas mācības. Tas radījis bažas par iespējamu uzbrukumu no Baltkrievijas puses, jo jau iepriekš Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko ir nodēvējis Krieviju par “savu tuvāko sabiedroto un stratēģisko partneri.”

Dalies ar šo ziņu