Domnīca: Ķīnas iebrukums Taivānā, visticamāk, cietīs neveiksmi, ja salai palīdzēs ASV

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Taivānas karavīri
Foto: Taivānas karavīri Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas hipotētiskais iebrukums Taivānā, visticamāk, cietīs neveiksmi, ja ASV palīdzēs aizstāvēt salu, tomēr arī Savienoto Valstu bruņoto spēku zaudējumu būs smagi, prognozē ASV domnīcas "Stratēģisko un starptautisko studiju centrs" (CSIS) eksperti. Visi iespējamie kara tiešie dalībnieki - ASV, Ķīna, Taivāna un Japāna - cietīs milzīgus zaudējumus, norāda CSIS pieaicinātie militārie eksperti.

Tomēr arī iebrūkošie Ķīnas spēki cietīs pamatīgus zaudējumus, pirms tie spēs okupēt nozīmīgu Taivānas daļu. Tie galu galā nevarēs ieņemt Taivānas galvaspilsētu Taibei, liecina vairums ekspertu aplūkoto scenāriju.

Šis apstāklis, kā arī tas, ka postījumi, kas Taivānas pretuzbrukumā tiks nodarīti kontinentālajā Ķīnā, var destabilizēt Ķīnas Komunistiskās partijas varu, teikts ziņojumā.

"Mēs esam nonākuši pie diviem slēdzieniem," sacīja Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta drošības eksperts Eriks Heginbotems.

"Pirmkārt, vairumā apstākļu Ķīna, visticamāk, nespēs sasniegt savus operacionālos mērķus vai okupēt Taibei," viņš sacīja. "Otrkārt, kara cena būs augsta visiem iesaistītajiem, pavisam noteikti, ieskaitot Savienotās Valstis."

Ziņojumā norādīts, ka Taivānai un ASV ir jānostiprina savi bruņotie spēki, koncentrējoties uz bruņojumu, kam ir lielākas izdzīvošanas iespējas un kas ir efektīvāks, šādi atturēšanas stratēģiju attiecībā uz Ķīnas iebrukumu padarot spēcīgāku.

"Neraugoties uz retoriku par "dzeloņcūkas stratēģijas" pieņemšanu, Taivāna joprojām sava aizsardzības budžeta lielāko daļu tērē dārgiem kuģiem un lidaparātiem, ko Ķīna var ātri iznīcināt," teikts ziņojumā.

Dalies ar šo ziņu