“Politico”: Ukraina turpina graut krievu morāli, solot jaunus triecienus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Politico
Ukrainas bruņoto spēku raķešu artilērijas sistēma "HIMARS", uz kuras karavīri uzkrāsojuši platu smaidu
Foto: EPA/Scanpix

Jaungada raķešu uzbrukums Krievijas karaspēka bāzei Makijivkā ir parādījis, ka ukraiņi nebaidās uzbrukt okupantiem arī aiz frontes līnijas, kas savukārt ir licis uztraukties krieviem un sākt meklēt vainīgos, tostarp savu komandieru vidū. Tikmēr Ukrainas bruņoto spēku vadība pēc sekmīgā trieciena turpina graut iebrucēju morāli, atklāti draudot ar jauniem uzbrukumiem okupantu karaspēka koncentrēšanās vietām, vēsta laikraksts “Politico”.

1. janvāra naktī Ukraina veica triecienu Krievijas karavīru bāzei Makijivkā, Doņeckas apgabalā. Ņemot vērā sprādziena postošos apmērus, Lielbritānijas Aizsardzības ministrija uzskata, ka blakus karavīru kazarmām tika glabāta munīcija. Krievija ziņo, ka miruši ir 89 tās karavīri, tikmēr Ukrainas puses informē, ka uzbrukumā tika likvidēti aptuveni 400 un 300 ievainoti agresori, taču plašāku oficiālu komentāru Ukrainas valdība nav sniegusi.

Pēc šī veiksmīgā uzbrukuma Ukrainas Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas centrs turpina graut iebrucēju morāli, izplatot ziņas par citām Krievijas karavīru militārajām bāzēm okupētajā Zaporižjas reģionā, uz kurām pašlaik tiek mērķēts.

Bruņoto spēku Stratēģiskās komunikācijas centrs ir pārpublicējis video no anonīma kanāla “Capitan Himars”. Šajā videoklipā karavīrs stāv netālu no HIMARS raķešu baterijas un aicina krievu karavīrus, kuri vēlas atgriezties mājās dzīvi, nosūtīt viņam Krievijas militāro transportlīdzekļu, ieroču noliktavu un komandpunktu koordinātes.

"Ja jūs šo informāciju man sniegsit, es neuzbrukšu karavīru bāzēm, es iznīcināšu tikai artilēriju, ieročus un degvielu. Tad neviens jūs nesūtīs uzbrukumā. Jūs izglābsit savu un savu draugu dzīvības," publiskotajā video saka ukraiņu karavīrs.

Portāls “Sargs.lv” jau informēja par sašutumu, ko šis uzbrukums izraisīja Krievijas sabiedrībā. Iedzīvotāji un blogeri sāka vainot Krievijas bruņoto spēku komandierus par bezatbildību, izvietojot lielu skaitu karavīru un munīcijas vienuviet, kā arī tiek apsūdz Kremli par nepatiesu mirušo un ievainoto skaitu publiskošanu. Taču Krievijas aizsardzības ministrija noveļ vainu uz karavīriem, kuri neatļauti izmantoja mobilos telefonus, tādējādi sniedzot savas koordinātes Ukrainas armijai.

Krievijas Federācijas Bruņoto spēku Galvenās militāri politiskās direkcijas priekšnieka pirmais vietnieks Sergejs Sevriukovs (Sergei Sevriukov) oficiālā paziņojumā visu vainu novēla uz pašiem karavīriem: "Speciāla komisija joprojām izmeklē notikušo. Taču jau tagad ir skaidrs, ka notikušā galvenais iemesls bija personāla masveida mobilo tālruņu lietošana, neskatoties uz to izmantošanas aizliegumu. Šis faktors ļāva ienaidniekam atrast un noteikt karavīru atrašanās vietas koordinātas raķešu trieciena veikšanai."

Ukrainas spēki atsakās apstiprināt vai noliegt šo paziņojumu.

Ukrainas atklātā izlūkošanas kopiena “InformNapalm” ir identificējusi vienu no mobilizētajiem, kurš izdzīvoja uzbrukumā - Ņikitu Bakuļinu no Samaras. Izlūkošanas kopiena publiskoja kāda jaunieša video, ko 3. janvārī iesauktais nosūtīja savai mātei. Tajā viņš notikušajā vaino divus pulkvežus. Videoklipu iepriekš publiskoja Krievijas militārie “Telegram” kanāli.

Taču Saratovas apgabala gubernators Romāns Busargins (Roman Busargin) ir noliedzis, ka uzbrukumā būtu nogalināti iesauktie karavīri no Saratovas apgabala.

Viens no augstākajiem Krievijas atbalstītajiem militārajiem komandieriem Doņeckā Aleksandrs Hodakovskis savā paziņojumā ir sacījis, ka “Resursu palielināšanas dēļ pie frontes līnijas bija apdraudēta ne tikai Makijivkas arodskola. Mēs zinām, ka joprojām ir vietas, par kurām ienaidniekam ir informācija par pastiprinātu personāla koncentrāciju. Mēs gaidām bruņoto spēku vadības reakciju. Ja mūsu bruņoto spēku vadība neveiks nekādus pasākumus pirms nākamā masveida raķešu uzbrukuma, šī bezdarbība jāuztver kā nodevība.”

Dalies ar šo ziņu