Ukraiņu Jaungada “uguņošanas” sekas: krievu okupanti vaino savus komandierus par zaudējumiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ The Washington Post/ Forbes
Makijivkā uzspridzinātās ēkas gruveši
Foto: Reuters/Scanpix

Jaungada naktī Ukraina veica vienu no līdz šim sekmīgākajiem raķešu triecieniem pret Krievijas armijas daļu Makijivkā, okupētajā Doņeckas apgabalā, kurā, pēc Krievijas Aizsardzības ministrijas apstiprinātajām ziņām, mira un tika ievainoti vairāki desmiti okupantu. Tikmēr Ukrainas puses aplēses par uzbrukuma rezultātiem ir lielākas - vismaz 400 likvidēti un 300 ievainoti agresori. Tagad Krievijas komandieriem tiek uzvelta visa vaina par līdz šim lielāko militāro zaudējumu pēc kreisera “Moskva” iznīcināšanas. Kritiķu ieskatā tam par pamatu bijusi pašu iebrucēju vadības neprofesionalitāte un neizdarība, vienvietus koncentrējot tik daudz dzīvā spēka un munīcijas, atrodoties tiešā Ukrainas artilērijas raķešu rādiusā.

Krievija reti atzīst savus zaudējumus, taču tās Aizsardzības ministrija trešdien paziņoja, ka 89 karavīri, tostarp pulkvežleitnants, ir gājuši bojā pēc tam, kad Ukrainas spēki raķetes triecienā trāpīja iebrucēju garnizonam Makijivkā.

Paziņojumā ministrija uzbrukumā daļēji vainoja arī "karavīru masveida mobilo tālruņu izmantošanu.” To signāli ļāva ukraiņiem atklāt garnizona atrašanās vietu, teikts paziņojumā, piebilstot, ka komisija strādā, lai izmeklētu incidentu.

ASV laikraksts “The Washington Post” vēsta, ka kara komentētāji un Krievijas sabiedrība Aizsardzības ministrijas publiskotos datus par upuru skaitu uzskata par apzināti samazinātu.  Daži kara vērotāji uzskata, ka patiesais bojāgājušo skaits sniedzas vairākos simtos. Taču, pat ja patiesais mirušo skaits netiek atklāts, Ukrainas uzbrukuma precizitātes publiska atzīšana parāda, ka zaudējumi tiešām ir bijuši smagi, ņemot vērā, ka informācija par zaudējumiem plašākai sabiedrībai nav tikusi atklāta visu karā pavadīto 10 mēnešu garumā.

Otrdien Krievijas valsts mediji un “Telegram” kanāli publiskoja video, kuros redzami piemiņas pasākumi visā Krievijas Samaras reģionā, kur daži no raķešu uzbrukuma bojāgājušajiem acīmredzot tika iesaukti pretrunīgi vērtētās militārās mobilizācijas laikā aizvadītā gada rudenī.

Image
Piemiņas pasākums Samarā pēc karavīru nāves Makiivkā 3.janvārī. Foto: EPA/Scanpix
Piemiņas pasākums Samarā pēc karavīru nāves Makijivkā 3.janvārī. Foto: EPA/Scanpix

Kritiķi, tostarp Kremļa propagandas blogeri un komentētāji, raķešu uzbrukumu raksturoja kā Krievijas bruņoto spēku komandieru kļūdu rezultātu, pārmetot arī iepriekš pieļautos zaudējumus un to gūto kļūdu ignorēšanu, kas izpaudās arī šajā gadījumā, proti, izmitinot lielu skaitu karavīru un munīciju vienuviet arodskolas ēkā.

"Incidentam Makijivkā, kur gāja bojā vairāki desmiti krievu iesaukto, vajadzētu būt pēdējam šāda veida incidentam," savā komentārā “Twitter” rakstīja Krievijas agresīvo karu atbalstošās partijas “Taisnīgā Krievija” vadītājs - Krievijas valsts domes deputāts Sergejs Mironovs. "Izmeklēšana noteiks, vai tā bija valsts nodevība vai noziedzīga nolaidība. Mums ir nepieciešama personīga kriminālatbildība visiem karā iesaistītajiem.”

Krievijas amatpersonas paziņoja, ka Ukrainas spēki mērķējuši uz ēku ar tāla darbības rādiusa raķetēm, izmantojot ASV piegādātās augstās mobilitātes raķešu artilērijas sistēmu jeb HIMARS. Ne Ukrainas, ne ASV amatpersonas nav publiski apstiprinājušas, ka uzbrukumā tiktu izmantota tieši šī sistēma.

Laikraksts “The Washington Post” nevarēja neatkarīgi pārbaudīt nedz Krievijas Aizsardzības ministrijas publiskotos datus, ne kritiķu apgalvoto par daudz lielāko upuru skaitu. Taču Maskavas oficiālais ziņojums par 89 bojāgājušajiem ir lielākais vienvietus mirušo okupantu skaits, ko tā atzinusi vienā incidentā kopš iebrukuma sākuma pagājušā gada februārī.

Ukraina, kas pastāvīgi ir bijusi diezgan piesardzīga, komentējot savu lomu dronu uzbrukumos Krievijas spēkiem, arī šoreiz neapstiprina savu līdzdalību raķešu uzbrukumā, taču paziņoja, ka triecienā nogalināti vismaz 400 Krievijas karavīri.

Image
Makijivkas satelītattēls 2022.gadā 20.decembrī. Kvadrātā iezīmēta arodskola, kurā mitinājās krievu karavīri. Foto: AP/Scanpix
Makijivkas satelītattēls 2022.gadā 20.decembrī. Kvadrātā iezīmēta arodskola, kurā mitinājās krievu karavīri. Foto: AP/Scanpix
Image
Makijivkas satelītattēls 2022.gadā 20.decembrī. Kvadrātā iezīmētas arodskolas gruveši, kurā Ukarinas reķešu uzbrukumā mira krievu karavīri. Foto: AP/Scanpix
Makijivkas satelītattēls 2023.gadā 3.janvārī. Kvadrātā iezīmētas arodskolas gruveši, kurā Ukarinas reķešu uzbrukumā mira krievu karavīri. Foto: AP/Scanpix
"Saskaņā ar mūsu informāciju šajā ēkā atradās aptuveni 600 cilvēku," raksta kāds ievērojams Krievijas militārais blogeris, kurš lieto pseidonīmu Rybar, piebilstot, ka pirmdien, visticamāk, gāja bojā vairāk nekā 100 karavīru, bet vēl vairāki desmiti bija ievainoti.

Krievijas Aizsardzības ministrija trešdienas sākumā paziņoja, ka uzbrukumā sabrukuši garnizona griesti un karavīri aprakti zem drupām. Tajā teikts, ka Ukrainas spēki uz šo pozīciju izšāvuši sešas raķetes, no kurām četras trāpīja kazarmās. Pretgaisa aizsardzības sistēmas pārtvēra vēl divas, paziņoja ministrija.

Šis raķešu trieciens bija īpaši apkaunojošs diktatoram Vladimiram Putinam, kurš tikai dažas dienas iepriekš bija publiski solījis atrisināt dažādas "problēmas" Krievijas bruņotajos spēkos, kas kopš septembra ir piedzīvojuši virkni neveiksmju.

Vairāki blogeri sūdzējās, ka Makijivkas trieciens nebija pirmā reize, kad Krievija cieta masveida upurus, jo komandieri bija izveidojuši vieglu, vērtīgu mērķi, sakoncentrējot lielu skaitu karavīru, nevis sadalot tos mazākās grupās un dislocējot tālāk no frontes.

“Šāda veida kļūdas jau ir kopš 2022. gada pavasara un vasaras,” “Telegram” rakstīja viens no Austrumukrainas prokremlisko kaujinieku bandu pārstāvjiem - Pāvels Gubarevs, aprakstot līdzīgu Ukrainas spēku triecienu pa viņa pārstāvēto vienību. “Mēs ieejam 11. kara mēnesī! Jāgrupējas mazākās grupās! Visi to zina. Mobilizētie var to nezināt, bet komandieriem tas ir jāzina,” sūkstās P. Guberevs.

Image
Makijivkas ēkas gruveši, kurā mira un ievainoja krievu karavīrus Jaungada raķešu uzbrukumā. Foto: Reuters/Scanpix
Makijivkas ēkas gruveši, kurā mira un ievainoja krievu karavīrus Jaungada raķešu uzbrukumā. Foto: Reuters/Scanpix

Šī karavīru masveida nāve, no kuriem daudzi tika iesaukti nesen, izraisīja pirmās publiskās sēras Krievijā, ņemot vērā, ka parasti karavīru ģimenes tiek apklusinātas ar netiešiem draudiem par finansiālo pabalstu nogriešanu. Tomēr šie notikumi, kaut arī tika aizvadīti svinīgi, neraisīja Krievijas sabiedrībā protestus pret karu.

Piemiņas pasākumos, ko organizēja aktīvistu grupas un prokremlisko partiju vietējie līderi, daži simti cilvēku nolika sarkanas neļķes pie Otrā pasaules kara pieminekļiem, tādējādi pieminot Ukrainas spēku likvidētos Krievijas karavīrus. Tikmēr pašā Krievijas sabiedrībā lielais personāla zaudējums neveicināja protesta noskaņojumu pret Krievijas sākto agresiju.

Sabiedrības satraukums bija vairāk novērojams sociālajos tīklos, kur daži Samaras iedzīvotāji apsūdzēja Krievijas varas iestādes par nepatiesa mirušo skaita publiskošanu un pieprasīja Makijivkas raķešu uzbrukumā nogalināto un ievainoto sarakstu.

Lai gan Ukraina skaidri neapliecina, ka ir veikusi šādu raķešu triecienu, taču medijs “Forbes”, informē, ka tā bija  M30/31 sešu 227 milimetru raķešu zalve no ASV ražotas HIMARS, kas ļāva likvidēt krievu agresorus Makijivkā.

HIMARS triecieni pret Krievijas un separātistu karaspēka garnizoniem, protams, nav nekas jauns. Ukraina ieguva pirmās HIMARS raķešu palaišanas iekārtas jau pavasarī un nekavējoties tās izmantoja. Visā 2022. gadā "bija arī diezgan daudz raķešu uzbrukumi. Lai gan, kā likums, ar mazāku upuru skaitu." Tā “Telegram” rakstīja bijušais Krievijas okupēto Austrukumrainas teritoriju paramilitāro grupējumu komandieris Igors Girkins.

I.Girkins zaudējumos vaino spītīgos krievu ģenerāļus, kuri aizvien atsakās gūt acīmredzamas mācības par nepieciešamību izkliedēt karaspēku. "Mūsu ģenerāļi principā nav apmācīti, taču Krievijas ģenerāļiem nav ne jausmas, kas patiesībā notiek frontē, jo viņi vēlas turēties tālāk no savu karaspēka atrašanās vietām ārpus ienaidnieka raķešu rādiusa", “Telegram” rakstīja bijušais Krievijas kaujinieku bandu komandieris.

Kamēr glābēji Makijivkā raka bojāgājušos un ievainotos, bet Krievijas kaujinieku bandu un separātistu līderi cits uz citiem rādīja ar pirkstiem, vainojot viens otru pie notikušā, ironisku ierakstu sociālajos tīklos publicēja Ukrainas Aizsardzības ministrija. "Neķirciniet mūsu HIMARS! Tas kož!"

Dalies ar šo ziņu