Bens Volless: Lielbritānija ir "atvērta" jautājumā par tālās darbības ieroču sūtīšanu uz Ukrainu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Reuters
Bens Volless
Foto: Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless/Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless pirmdien sacīja, ka būs "atvērts" jautājumā par tālākas darbības rādiusa ieroču sistēmu piegādi Ukrainai, ja Krievija turpinās mērķtiecīgi uzbrukt un nogalināt civiliedzīvotājus.

Uzstājoties parlamentā, bijušais Apvienotās Karalistes premjerministrs Boriss Džonsons, kurš ir liels Ukrainas atbalstītājs, B. Volesam jautāja par iespēju Ukrainai nosūtīt tālākas darbības rādiusa raķešu sistēmas, lai ukraiņu karavīri varētu iznīcinātu vai vismaz bojāt Krievijas dronu palaišanas vietas.

"Es pastāvīgi pārskatu dažādas iespējas un ieroču sistēmas, kuras mēs varētu nodrošināt," parlamentam sacīja B. Volless.

"Arī mūsu pašu bruņojumā ir potenciālas tālas darbības rādiusa ieroču sistēmas, un, ja krievi turpinās uzbrukt civilajām teritorijām un turpinās pārkāpt Ženēvas konvenciju, tad es būšu atvērts dažādiem risinājumiem par tālāko palīdzības sniegšanu,” viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Ukraina ir apsūdzējusi Krieviju bezpilota lidaparātu jeb dronu izmantošanā, lai sasniegtu un iznīcinātu Ukrainas enerģētikas infrastruktūru un citus kritiskās infrastruktūras mērķus.

Rietumu sabiedrotie pagaidām nenodrošina Ukrainas bruņotos spēkus ar tālāka darbības rādiusa ieročiem, baidoties, ka Ukrainas triecieni pa mērķiem Krievijas tuvumā varētu izraisīt konflikta eskalāciju. Tomēr Krievijas mērķtiecīgie uzbrukumi Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai daudzas rietumvalstis mudinājušas palielināt atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, lai tie veiksmīgāk varētu aizsargāt savu valsti un kritisko civilo infrastruktūru.

Lielbritānija kopš šī gada februāra ir apņēmusies sniegt Ukrainai atbalstu 3,8 miljardu mārciņu apmērā, ieskaitot ieroču piegādi, militārās apmācības un humāno palīdzību.

Lielbritānijas premjers Riši Sunaks Kijivu apmeklēja vienā no savām pirmajām ārvalstu vizītēm kopš stāšanās šajā amatā šī gada oktobrī, cerot nostiprināt iepriekšējā premjerministra Borisa Džonsona solījumu, ka Lielbritānijas atbalsts Ukrainai būs nelokāms neatkarīgi no valdības vadītāja.

Jau ziņots, Ukrainai izmisīgi nepieciešami tālākas darbības rādiusa ieroči, lai cīnītos pret Krievijas tāla darbības rādiusa raķetēm, kas regulāri veic triecienus Ukrainas civilajai infrastruktūrai. Ukraina jau vairākkārt lūgusi ASV valdībai piegādāt “ATACMS” zeme-zeme raķetes, kas spēj sasniegt mērķus 300 kilometru diapazon, tomēr ASV valdība šādus pieprasījumus līdz šim ir noraidījusi.

Dalies ar šo ziņu