Elitāra Krievijas tanku vienība smagu zaudējumu dēļ spiesta izmantot rezervistus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Telegraph
Iznīcināts krievu okupantu tanks
Foto: Iznīcināts krievu okupantu tanks Foto: AP/Scanpix

1. gvardes tanku armijas atjaunošanai varētu būt nepieciešami gadi pēc tam, kad, kā ziņots, tā cieta zaudējumus kaujās ap Harkivu. Krievija ir bijusi spiesta atjaunot elitāro tanku vienību, kas izveidota Maskavas aizsardzībai, ar nesen mobilizētiem karavīriem pēc smagiem zaudējumiem Ukrainā.

1. gvardes tanku armija (1. GTA) ir nosūtīta gar aizsardzības līniju Luhanskas apgabalā, taču tās skaitliskais sastāvs joprojām ir krietni mazāks par ierasto 25 000 cilvēku, ceturtdien savā izlūkošanas ziņojumā norādīja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

 

Slavenās vienības pirmsākumi meklējami Otrajā pasaules karā, un tā cīnījās Sarkanās armijas sastāvā Austrumu frontē un Staļingradas kaujā.

Tiek uzskatīts, ka pirms kara sākuma vienību veidoja vismaz 500 tanki un citas kaujas mašīnas, taču tagad tā ir cietusi smagus zaudējumus kaujās ap Harkivu.

Saskaņā ar pieejamo informāciju, ko maijā atklāja Ukrainas militārās izlūkošanas vienība, 1. GTA pirmajās 19 kauju dienās zaudēja 131 tanku un 409 karavīrus. Jau kopš Krievijas iebrukuma sākuma Rietumu analītiķi un amatpersonas atzīmēja, ka 1. GTA ir cīnījusies, lai ieņemtu pilsētas un teritorijas, kas ir svarīgas centieniem gāzt Kijivu. 

Daļai 1. GTA tika dots rīkojums ieņemt galvaspilsētu, taču tas beidzās ar vēl vienu pazemojošu Krievijas sakāvi. Tiek uzskatīts, ka vienībai neizdevās organizēt saskaņotu atkāpšanos, jo Ukraina atguva aptuveni 6000 kvadrātkilometru lielu teritoriju. 

Septembrī ministrija aplēsa, ka 1. GTA atjaunošana varētu ilgt vairākus gadus.

Dalies ar šo ziņu