“Politico”: Ukraiņi sāk gatavoties iespējamiem Krievijas kodoluzbrukiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Politico
Kodoltermiskā lādiņa eksplozija
Foto: Pixabay

Krievijas diktators Vladimirs Putins ir minējis, ka anektētās teritorijas aizstāvēs ar “visiem pieejamajiem līdzekļiem”, kā arī Krievijas Aizsardzības minstra Sergeja Šoigu zvani pasaules līderim par par brīdinājumiem, ka Ukrana itkā varētu izmantot “netīrās bumbas”, norāda un slēptiem mājieniem, ka patik Krievija varētu spēlēt netīru spēli savā uzsāktajā karā Ukrainā un ķerties klāt pie kodolieročiem. Tikmēr Ukrainā valda divējāda rosība. No vienas puses šie draudi tiek uztverti tikai kā draudi bez plašāka seguma, taču no otras puses, vadoties pēc līdzšinējās agresijas gaitas, ikviens Ukrainas pilsonis apzinās, ka no Krievijas var sagaidīt jebko, tādēļ valsts un pašvaldības jau sākušas laicīgi gatavoties arī šādam – pavisam bēdīgam scenārijam, vēsta “Politico”.

Jau ilgāku laiku Maskava savā retorikā izmanto kodolkara draudus, liekot noprast, ka tieši kodolieroču izmantošana varētu būt veids, kā uzvarēt karu. Šī mēneša sākumā agresorvalsts Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs, brīdināja, ka Kijevas centieni atgūt visas okupētās teritorijas "ir drauds Krievijas kā valsts tālākai pastāvēšanai, kas var novest pie Krievijas teritoriālās sadalīšanas". Šādi D. Medvedevs norādīja, ka Ukrainas centieniir  "tiešs iemesls" īstenot Krievijas kodolatturēšanas pasākumus.

Ņemot vērā, ka Krievijas armija cieš apkaunojošu sakāvi agresīvajā karā ar Ukrainu, kodolieroču izmantošana varētu būt viens no Kremļa izmisīgajiem centieniem, kā nepieļaut zaudējumu pret Ukrainu.

Taču Rietumvalstu vadītāji un pat Krievijas sabiedrotais Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins (Xi Jinping) ir brīdinājis V.Putinu nepieļaut šādu kļūdu un neizmantot pret Ukrainu kodolieročus.

Lai gan daudzas valstis Krievijai izsaka vienu brīdinājumu pēc otra, ukraiņiem tas nozīmē gatavošanos. Serhijs Pritula (Serhiy Prytula), Ukrainas televīzijas personība un Kijevas labdarības fonda dibinātājs, kuram Ukrainas galvaspilsētas centrā ēkas pazemes autostāvietā pieder bumbu patversme, ir izveidojis vēl vienu šādu būvi, kas specifiski piemērota kodoluzbrukumam.

“Paredzēt [Krievijas militārās un politiskās vadības rīcību] vienmēr ir grūti, jo viņi neizmanto normālu loģiku. Mums ir ļoti žēl, ka mums ir šāds kaimiņš. Tāpēc viss, kas saistīts ar kodoldraudiem, ir jāuztver ļoti nopietni, kā reāls drauds, un attiecīgi arī jāsagatavojas,” intervijā “Politico” saka Serhijs Pritula.

Tikmēr Ukrainas varas iestādēm Kijivas reģionā apzina simtiem patversmju, kuras varētu izmantot kodoluzbrukuma gadījumā.

Kodoldraudu nopietnību izprot arī Oleksijs Kuleba (Oleksii Kuleba), Kijivas reģiona miltārās administrācijas vadītājs. Vietējam medijam viņš saka, ka pēdējie astoņi mēneši ukraiņiem ir iemācījuši, ka viss ir iespējams. “Kā amatpersona es gatavojos sliktākajam scenārijam, taču ceru, ka viss būs kārtībā.”

Runājot par Ukrainas galvaspilsētas gatavošanos, O.Kuleba stāsta, ka varas iestāžu apzinātās kodolpatversmes atrodas zem zemes, tajās ir ventilācija, divas ieeejas un līdz 15.novembrim tās tiks aprīkotas ar radio aparātiem, kas, pēc Ukrainas varasiestāžu domām, varētu būt vienīgais saziņas līdzeklis pēc iespējamā Krievijas kodoluzbrukuma.

Papildus jau izveidotajām bumbu patversmēm, Ukrainas valdības iestādes ir publicējušas detalizētu instrukciju, kā rīkoties kodoltriecina gadījumā. Daļa šo padomu balstītas arī uz Černobiļas atomelektrostacijas kodolkatastrofas pieredzes 1986.gadā.

Šajās instrukcijās ir sīki aprakstīts, ko nepieciešams darīt, gadījumā, ja nākas piedzīvot kodolsprādzienu. Padomu vidū ir viss, sākot ar neskatīšanos uz sprādziena vietu, ausu aizsegšanu, lai novērstu trieciena viļņa radītos bojājumus ausīm, līdz apģērba novilkšanai, kas ir bijis pakļauts radiācijas iedarbībai. Ja tiek ziņots par kodoluzbrukumu, nekavējoties ir jādodas uz tuvāko ēku, netuvoties logiem un vislabāk -  meklēt patvērumu pazemē.

Tālāk instrukcijās ir arī tiek paskaidrots, kā nomazgāt radioaktīvos nokrišņus, kā elektromagnētiskais impulss var sabojāt elektroniskās iekārtas, kur doties iespējamās evakuācijas brīdī.

Oktobra sākumā galvaspilsētas administrācija arī paziņoja, ka pietiekamā daudzumā ir iegādātas kālija jodīda tabletes - zāles, kuras palīdz novērst radioaktīvā joda uzsūkšanos cilvēka vairogdziedzerī. Tās paredzēts izplatīt visām medicīnas iestādēm un ģimenes ārstiem, kuri tās nodos iedzīvotājiem radiācijas draudu gadījumā. Evakuācijas brīdī tās tiktu izdalītas arī evakuācijas punktos visiem, kuri ir saskārušies ar radiāciju.

“Politico” norāda, ka Kijivas iedzīvotāji, kā arī ārzemnieki jau brīvprātīgi pērk kālija jodīda tabletes, ar mērķi justies drošāk Krievijas kodoldraudu laikā. Kristīna Rjabčina (Kristina Riabchyna), stiliste, kas dzīvo Kijivā, saka: "Kālija jodīda iegāde, iespējams, bija veids, kā tikt galā ar bailēm. Es domāju, ka esmu darījusi visu, ko varu šo astoņumēnešu garumā savas un savu tuvinieku drošības labā. Es neesmu ignorējusi briesmas, taču pats par sevi saprotams, ka tabletes nav tas, kas mūs izglābs, ja šie draudi kļūs par realitāti.”

Kā jau minēts, Krievijai izjūtot zaudējumu karā pret Ukrainu, Kremļa saimnieks cenšas ar pēdējiem spēkiem uzvarēt, izmantojot kodolkara šantāžu, lai panāktu Ukrainas un Rietumvalstu piekāpšanos savām vēlmēm, taču tas norit ir nesekmīgi un ukraiņi jau gatavojas kodoluzbrukumam.

Dalies ar šo ziņu