Kara muzeja konference: Brutalitāte ir daļa no Krievijas kultūras, tā ir visas sabiedrības atbildība

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Karā kritušo ukraiņu memoriāls
Foto: Karā kritušo ukraiņu memoriāls Foto: AP/Scanpix

Krievijas uzsāktais pilna mēroga karš Ukrainā ir atkārtoti pierādījis Krievijas imperiālistisko vēlmi. Vēsturē ir bijuši vairāki kari, taču visbiežāk iemesli un mērķi ir vienādi. Šī iemesla dēļ ir svarīgi saprast, kāpēc vēsture atkārtojas. Latvijas Kara muzeja rīkotās starptautiskās zinātniskās konferences “Karš, ideoloģija un vara: Krievijas ekspansija Eiropā vēstures gaitā” ietvaros tiks meklētas likumsakarības un potenciāli iemesli Krievijas vardarbīgajai politikai daudzu gadu garumā.

Konferencē Latvijas Kara muzejā piedalās vēstures eksperti un speciālisti no Latvijas, Igaunijas, Polijas, Somijas un Ukrainas, lai apspriestu Eiropas valstu pieredzi, saskaroties ar Krievijas ekspansiju vai okupācijas varu vēstures gaitā. Visas šīs valstis ir saskārušās ar Krievijas izraisītu karu. Visām valstīm tā ir bijusi pagātne, taču Ukraina piedzīvo to atkārtoti šodien.

“Cilvēces vēsture mums atklāj ļoti daudz atbildes uz jautājumiem, kurus mēs šodien cenšamies atrisināt. Šāda pieredzes apmaiņa palīdz saprast to, kas mūs sagaida nākotnē un kā labāk sagatavoties, lai neatkārtotu vēstures kļūdas. Ir skaidrs, ka mūsdienu civilizētā pasaule nedrīkst pieļaut šādu Krievijas rīcību. Tas ir imperiāls karš, kas nav vērsts tikai pret Ukrainu, bet gan lielā mērā visu Eiropas kontinentu. Ir skaidri redzams, kurš šajā karā ir agresors, tāpēc nav pieļaujams, ka Ukraina karā zaudē,” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Karš ir konflikta risināšana ar militāriem līdzekļiem. Krievijas attieksme pret kaimiņiem vienmēr bijusi nospiedoša, kas vēlāk rezultējies militārā uzbrukumā. Arī šī brīža karš Ukrainā parāda, ka Krievijas ilgstošā ietekme Ukrainā ir mazinājusies, kas licis pieņemt lēmumu iebrukt Ukrainā, lai pārtrauktu tās virzību uz Rietumu pasaules vērtībām. Krievijas uzvara bruģētu ceļu citiem kariem, tāpēc ir svarīgi atbalstīt Ukrainu tās cīņā pret krievu okupantiem.

“Krievijas slaktiņi Irpiņā, Bučā un citviet Ukrainā atgādina mums Katiņu un Liteni. Tie atgādina vardarbību un šausmas, ko arī mūsu tauta piedzīvoja. Krievijas drošības struktūras un to darbība ir veidota pēc vienādiem principiem kā Krievijas impērijas laikā. Karadarbībā Sīrijā un Afganistānā var redzēt līdzības ar Ziemeļu un Livonijas kara laiku. Tagad tikai šķēpus un zobenus ir nomainījuši tanki. Vardarbība ir vēsturiski iedzīvināts modelis Krievijas sabiedrībā. Šovinisms un brutalitāte ir daļa no Krievijas kultūras, izglītības un vērtību sistēmas. Masu kapi, izvarošanas un spīdzināšanas nav tikai Krievijas varas elites atbildība, tā ir visas Krievijas sabiedrības atbildība,” atklāšanas uzrunā sacīja Latvijas Kara muzeja direktore Kristīne Skrīvere.

Šī brīža karš ir drauds Rietumu sabiedrības vērtībām un kārtībai, tāpēc mums ir jābūt kopā ar ukraiņiem. Katrs viedoklis – gan privāts, gan institūciju, kas atspēko Krievijas propagandu, ir kā nagla Krievijas imperiālisma zārkā.

Konferences temats izvēlēts, ņemot vērā gan Krievijas pašlaik īstenoto militāro agresiju pret Ukrainas valsti un tautu, gan tai kopumā raksturīgo agresīvo ārpolitiku, kuras saknes meklējamas jau senākā vēsturē.

Konferenci rīko Latvijas Kara muzejs un Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte, un tā norisinās 3. un 4. novembrī Latvijas Kara muzejā, Smilšu ielā 20.

Konferencei “Karš, ideoloģija un vara: Krievijas ekspansija Eiropā vēstures gaitā” varēs sekot līdzi arī tiešsaistē Latvijas Kara muzejā Facebook lapā:   www.facebook.com/LatvijasKaraMuzejs.

Dalies ar šo ziņu