Krievijas izraisītā kara apskats – 1. novembris

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: AFP/Scanpix

Irāna plāno nosūtīt Krievijai vairāk kaujas bezpilota lidaparātu un jaunas ballistisko raķešu sistēmas izmantošanai Ukrainā, tādējādi, iespējams, vēl vairāk nostiprinot Krievijas atkarību no Irānā ražotām ieroču sistēmām. Ukrainas Galvenā militārās izlūkošanas pārvalde (GUR) 1. novembrī ziņoja, ka Irānas amatpersonas plāno nosūtīt Krievijai vairāk nekā 200 kaujas lidaparātus "Shahed-136", "Mohajer-6" un "Arash-2". GUR ziņoja, ka Irāna nosūtīs Krievijai bezpilota lidaparātus izjauktā stāvoklī un ka Krievijas personāls tos samontēs ar Krievijas marķējumu, ziņo ASV Kara izpētes institūts (ISW).

"CNN" 1. novembrī ziņoja, ka vārdā nenosauktas amatpersonas no kādas rietumu valsts, kas cieši uzrauga Irānas ieroču programmas, paziņojušas, ka Irāna līdz gada beigām plāno nosūtīt Krievijai tūkstoš ieroču. Tas būtu pirmais apstiprinātais gadījums, kad Irāna nosūtītu Krievijai modernas raķetes.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka 2700 iesaukšanas komisijas 85 federālajos subjektos uzsākušas rudens iesaukšanu. Plānots iesaukt 120 000 vīru. Krievijas Ģenerālštāba Galvenās organizatoriskās un mobilizācijas pārvaldes priekšnieks Jevgeņijs Burdinskis atkārtoti paziņoja, ka Krievija iesauc par 7500 vīriem mazāk nekā iepriekšējos gados, un norādīja, ka daļējā mobilizācija par vienu mēnesi pārcēla iesaukšanas ciklu. Burdinskis apgalvoja, ka šogad iesauktie netiks nosūtīti okupētajās Luhanskas, Doņeckas, Hersonas un Zaporižjes apgabalos un kaujās nepiedalīsies.

Kā ziņots, Dienvidu militārā apgabala 8. apvienotās armijas komandieris ģenerālleitnants Andrejs Mordvičovs nomainīja ģenerālpulkvedi Aleksandru Lapinu Centrālā militārā apgabala komandiera amatā. Vairāki Krievijas militārie blogeri, tostarp daži no tiem, kas uzstājas Krievijas valsts televīzijā, norādīja, ka Mordvičovs šajā amatā nomainījis Lapinu, taču Krievijas Aizsardzības ministrija no 1. novembra nav oficiāli paziņojusi ne par Mordičeva iecelšanu, ne par Lapina atbrīvošanu no amata. Krievijas vietējais medijs, atsaucoties uz vārdā nenosauktu Krievijas amatpersonu, apgalvoja, ka Mordičevs nomainīs Lapinu "centra" spēku komandiera amatā Ukrainā tikai uz laiku, kamēr Lapins esot trīs nedēļu atvaļinājumā veselības dēļ. Ja ziņas par Mordičeva iecelšanu ir patiesas, tad Kremlis, iespējams, cenšas nomierināt prokara blogeru kopienu, kas pieprasa pārredzamību un godīgāku ziņošanu. Militārais blogeris piebilda, ka Mordičevam esot "siltas darba attiecības" ar Čečenijas līderi Ramzanu Kadirovu un ka Kadirovs viņu tikšanās laikā marta vidū Mordičevu nosaucis par "labāko komandieri". Tādējādi Mordičeva iecelšana amatā var liecināt, ka Kremlis cenšas nomierināt siloviku frakciju, kuru veido Kadirovs un Vāgnera grupas finansists Jevgeņijs Prigožins un kura publiski kritizējusi Lapinu.

Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas spēki 1. novembrī turpināja veikt pretuzbrukuma operācijas Svatoves virzienā. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki atvairīja Ukrainas uzbrukumus uz ziemeļrietumiem no Svatoves Luhanskas apgabala Mikolaivkas un Kuzemivkas (14km uz ziemeļrietumiem no Svatoves) virzienā un pie Orļjanskas, Harkivas apgabalā (30km uz ziemeļrietumiem no Svatoves). Kāds Krievijas militārais blogeris apgalvoja, ka Krievijas spēki arī sākuši preventīvu triecienu pret Ukrainas spēkiem, kas gatavojas atsākt pretuzbrukumu Orļjanskas virzienā, un apgalvoja, ka nesekmīgie ukraiņu uzbrukumi no Kupjanskas virziena pēdējās nedēļās ir maksājuši Ukrainas spēkiem ievērojamus tehnikas un darbaspēka zaudējumus. Cits Krievijas militārais blogeris apgalvoja, ka ir maz ticams, ka Krievijas spēki varētu uzsākt ofensīvu Kupjanskas virzienā līdz novembra beigām.

Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas spēki 1. novembrī turpināja veikt pretuzbrukuma operācijas Kreminnas virzienā. Kāds Krievijas militārais blogeris apgalvoja, ka Ukrainas spēki gatavojas veikt uzbrukuma operācijas Červonopopivkas virzienā, lai piekļūtu Kreminnai no ziemeļiem. Blogeris apgalvoja, ka Ukrainas spēki pie Ploščankas (17km uz ziemeļrietumiem no Kreminnas) plāno uzsākt ofensīvu, kas nogrieztu šoseju starp Kreminnu un Svatovi. Luhanskas apgabala administrācija 1. novembrī apstiprināja, ka Ukrainas spēki atguvuši Nevski.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 1. novembris
Krievijas izraisītā kara situācija – 1. novembris George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 1. novembrī turpināja aizsardzības sagatavošanas darbus Hersonas apgabalā. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Krievijas karaspēks turpina aktīvas aizsardzības darbības, veic gaisa izlūkošanu un veido aizsardzības līnijas Dņepras upes austrumu krastā. Iedzīvotāji ziņoja, ka Krievijas spēki rok tranšejas un izvietojas austrumu krasta aizsardzībai. Šādas ziņas liecina, ka Krievijas karaspēks gatavojas ilgstošām aizsardzības operācijām austrumu krastā.

Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas karaspēks 1. novembrī turpināja pretuzbrukuma operācijas Hersonas apgabalā. Hersonas okupācijas deputāts Kirils Stremousovs un citi Krievijas avoti apgalvoja, ka Krievijas karaspēks atvairījis Ukrainas uzbrukumu Berislavas virzienā.

Ukrainas spēki 1. novembrī turpināja aizturēšanas kampaņu pret Krievijas koncentrācijas zonām, loģistikas mezgliem un militārajiem līdzekļiem Hersonas apgabalā. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība 31. oktobrī ziņoja, ka Ukrainas raķešu un artilērijas vienības veica 180 apšaudes pret Krievijas karavīru un tehnikas koncentrācijas vietām Hersonas apgabalā un ka Ukrainas aviācija uzbruka Krievijas nocietinājumam Snihurivkā, Nikolajevas apgabalā. Ukrainas Hersonas apgabala vadītājs Jaroslavs Januševičs paziņoja, ka Ukrainas spēki arī trāpīja pa Krievijas munīcijas noliktavām Berislavas rajonā. Sociālo mediju lietotāji papildus ziņoja par sprādzieniem Kozatskā, netālu no Nova Kahovkas.

Krievijas spēki 1. novembrī turpināja uzbrukuma operācijas Bahmutas apkārtnē. Krievijas militāristi apgalvoja, ka pie Opitnes (apmēram 3km uz dienvidrietumiem no Bahmutas) Kurdjumivkas virzienā turpinās intensīvas kaujas. Ar Kremli saistīts Krievijas militārais blogeris ziņoja, ka Soledaras (13km uz ziemeļaustrumiem no Bahmutas) un Bahmutas pievārtē turpinās sīvas kaujas, proti, Vāgnera karaspēks cenšas izlauzties cauri Ukrainas aizsardzības līnijām. Krievijas avoti dalījās ar ģeolokalizētiem kadriem, kuros redzamas tuvcīņas starp Ukrainas spēkiem un Vāgnera karaspēku netālu no Zaitseves (8km uz dienvidaustrumiem no Bahmutas). Ukrainas karavīri publicēja kadrus no apdzīvotām vietām Bahmutas apkārtnē un ziņoja, ka Ukrainas spēki turpina atvairīt nebeidzamos Krievijas uzbrukumus Bahmutai un ka Ukrainas karaspēks evakuē civiliedzīvotājus netālu esošajā Kliščijivkā (aptuveni 9km uz dienvidrietumiem no Bahmutas).

Krievijas spēki 1. novembrī turpināja uzbrukuma operācijas Doņeckas pilsētas ziemeļu, ziemeļrietumu un dienvidrietumu nomalēs. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica uzbrukuma operācijas Avdijivkas virzienā (15km uz ziemeļrietumiem no Doņeckas pilsētas), bet sīkāk neprecizēja šo operāciju vietu vai raksturu. Doņeckas Tautas Republikas (DNR) milicija apgalvoja, ka tā šturmējusi ukraiņu pozīcijas Nevelskē (aptuveni 25km uz ziemeļrietumiem no Doņeckas pilsētas) un sagūstījusi ukraiņu karavīrus. Kāds Krievijas militārais blogeris papildus apgalvoja, ka Krievijas karaspēkam izdevies pavirzīties uz priekšu Marinkas teritorijā (Doņeckas pilsētas dienvidrietumu nomalē), bet vēl ir pāragri vērtēt Krievijas ieguvumus Marinkas teritorijā.

Krievijas spēki 1. novembrī turpināja uzbrukuma operācijas uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas karaspēks veicis uzbrukuma operācijas Novopavļivkas virzienā, bet nesniedza plašāku informāciju par to, kur notika uzbrukuma operācijas. Doņeckas Tautas Republikas (DNR) informācijas ministra pirmais vietnieks Danils Bezsonovs apgalvoja, ka 1. novembrī pastiprinājās kaujas Vuhledaras virzienā, un paziņoja, ka Krievijas spēki cenšas ieņemt Pavļivku (45km uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas) un Novomihaiļivku (25km uz dienvidrietumiem no Doņeckas pilsētas), kamēr Ukrainas spēki cenšas noturēt Kašlihas upes kreiso krastu un pārgrupēties Vuhledaras apkaimē. Bezsonovs norādīja, ka šīs ofensīvas mērķis, visticamāk, ir aplenkt ukraiņu grupējumu Vuhledarā, bet atzīmēja, ka Vuhledaras ieņemšana Krievijas spēkiem, visticamāk, izmaksās dārgi.

Ukrainas avoti 1. novembrī ziņoja, ka Ukrainas trieciens iznīcinājis viesnīcu "Ahtamar" uz Mariupoles-Doņeckas pilsētas ceļa netālu no Volnovahas. Ukrainas Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko apgalvoja, ka viesnīcā atradās čečenu karaspēks Ramzana Kadirova vadībā.

Pašpasludinātās Luhanskas Tautas Republikas (LNR) iekšlietu ministra vietnieks Vitālijs Kiseļovs apgalvoja, ka nesenie Krievijas triecieni pret Ukrainas militāro infrastruktūru Očakivā, Mikolajevas apgabalā, nogremdējuši divus ostas velkoņus.

1. novembrī Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Ukrainas varas iestādes arestējušas ar Krievijas izlūkdienestiem saistītu Odesas pilsētas tiesībsargājošo iestāžu darbinieku, kurš vācis datus par Ukrainas militārās tehnikas transportēšanu un plānojis uzspridzināt dzelzceļu.

Dalies ar šo ziņu