Krievija vervē amerikāņu apmācītus afgāņu desantniekus

Konfliktu zonas
LETA/AP
ASV Gaisa spēki pamet Afganistānu
Foto: ASV Gaisa spēki pamet Afganistānu Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Krievijas armija karam Ukrainā vervē Afganistānas īpašo spēku karavīrus, kas bija apmācīti un cīnījās ASV bruņoto spēku pusē, bet pēc haotiskās ASV karaspēka izvešanas pērn aizbēga uz Irānu, ziņu aģentūrai "Associated Press" (AP) paziņoja trīs bijušie Afganistānas ģenerāļi.

iņi sacīja, ka krievi grib iesaistīt tūkstošiem bijušo afgāņu elites desantnieku "ārzemju leģionā", piedāvājot stabilu algu 1500 ASV dolāru mēnesī un solot drošu patvērumu viņiem un viņu tuviniekiem, lai viņi netiktu izraidīti uz dzimteni, kur valdošie talibu kaujinieki var viņus nogalināt.  

"Viņi negrib doties cīņā - bet viņiem nav izvēles," sacīja ģenerālis Abduls Raofs Arghandivals.

Viņš pateica, ka rekrutēšanu vada Krievijas algotņu grupējums "Wagner". Cits ģenerālis Hibatulla Alizajs, kurš bija pēdējais Afganistānas armijas vadītājs pirms talibu varas atjaunošanas, sacīja, ka rekrutēšanā palīdz bijušais afgāņu specvienības komandieris, kurš dzīvojis Krievijā un prot krievu valodu.   

Pirms šīs rekrutēšanas ASV karavīri, kas cīnījās kopā ar afgāņu specvienībām, vairākus mēnešus brīdināja, ka talibiem ir nolūks šos afgāņus nogalināt. 

Republikāņu ziņojums ASV Kongresam augustā brīdināja par briesmām., ka afgāņu desantnieki, kurus apmācīja ASV flotes specvienības un armijas "zaļās beretes", var nodot informāciju par ASV taktiku grupējumam "Islāma valsts", Irānai vai Krievijai, vai karot Krievijas pusē. 

Dalies ar šo ziņu