Krievijas izraisītā kara apskats – 5. oktobris

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraiņu karavīrs
Foto: Ukraiņu karavīrs Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas spēki 5. oktobrī ieņēma Hrekivku un Makijivku Luhanskas apgabala rietumos (aptuveni 20km uz dienvidrietumiem no Svatoves). Luhanskas apgabala vadītājs Serhijs Haidajs ziņoja, ka Ukrainas spēki ir sākuši atbrīvot neprecizētus ciemus Luhanskas apgabalā. Ukrainas spēki sāka pretuzbrukuma manevru fāzi Harkivas apgabalā, kas tagad ir sasniegusi Luhanskas apgabalu. Krievijas spēkiem nav izdevies noturēt Oskilas un Siverskas Doņecas upju krastus, lai izmantotu tos kā dabiskās robežas, kas neļautu Ukrainas spēkiem izvērsties Krievijas okupētajos Ukrainas ziemeļaustrumu apgabalos, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Luhanskas rietumu apgabala reljefs ir piemērots ātrās manevrēšanas karadarbībai, ko Ukrainas spēki septembra sākumā efektīvi izmantoja Harkivas apgabala austrumos, un atklātos avotos nav nekādu norāžu, ka Krievijas bruņotie spēki būtu būtiski pastiprinājuši Luhanskas rietumu apgabalu. Ukrainas notiekošās ziemeļu un dienvidu pretuzbrukuma operācijas, visticamāk, piespiež Kremli piešķirt prioritāti vienas operāciju zonas aizsardzībai uz otras zonas rēķina, potenciāli palielinot Ukrainas panākumu iespējamību abās.

Krievijas spēki 5. oktobrī veica bezpilota lidaparāta "Shahed-136" triecienu pret Bila Tserkva, Kijivas apgabalā, un tas bija pirmais Krievijas trieciens Kijivas apgabalā kopš jūnija. Kadros, kas uzņemti pēc trieciena, redzami acīmredzami dzīvojamo ēku bojājumi. Krievijas militārie blogeri slavēja irāņu bezpilota lidaparātu "Shahed-136" iznīcinošās spējas, bet apšaubīja, kāpēc Krievijas spēki izmanto šādu tehnoloģiju, lai mērķētu uz rajoniem dziļi Ukrainas aizmugurē tālu no aktīvām kaujas zonām.

Krievijas avoti turpināja ar bažām apspriest Ukrainas uzbrukumus gar autoceļu R66 (Svatove-Kreminna) un apgalvoja, ka Krievijas karaspēks, kurā, kā ziņots, ietilpst arī 3. motorizētās strēlnieku divīzijas elementi, gatavo aizsardzības pasākumus Svatovē, Kreminnā un gar autoceļu R66. Krievijas spēki, visticamāk, koncentrējas uz Svatove-Kreminna frontes līnijas aizsardzību, jo tie arvien vairāk bažījas, ka ukraiņu iebrukums šajā līnijā ļaus Ukrainas karaspēkam apdraudēt Starobilsku, galveno Krievijas loģistikas mezglu aptuveni 50 km uz austrumiem no Svatoves. Šāda piekļuve, visticamāk, ļaus Ukrainas karaspēkam virzīties uz dienvidiem no Svatoves uz Kreminnu, Rubižņu, Severodonecku un Lisičansku, kam, visticamāk, būs ievērojams efekts, ņemot vērā ilgstošo un dārgo Krievijas kampaņu, lai jūnijā ieņemtu Severodonecku.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 5. oktobris
Krievijas izraisītā kara situācija – 5. oktobris George Barros, Kateryna Stepanenko, Noel Mikkelsen and Daniel Mealie/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Ukrainas karaspēks 5. oktobrī, visticamāk, arī turpināja virzību Ziemeļaustrumu Harkivas apgabalā netālu no Kupjanskas apgabala. Kāds Krievijas militārais blogeris apgalvoja, ka Ukrainas karaspēks virzījies Orliankas virzienā (8km uz austrumiem no Petropavļivkas) caur "pelēko zonu" starp Petropavļivku un Viļšanu. Blogeris apgalvoja, ka Ukrainas karaspēks nostiprina Kupjanskas apgabalu, lai sagatavotos turpmākai virzībai uz austrumiem.

Ukrainas spēki, visticamāk, nostiprināja pozīcijas Hersonas apgabala ziemeļos un pārgrupējās. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība 4. oktobrī apstiprināja, ka Ukrainas karaspēks atbrīvojis Ļubimivku, Hreščenivku, Zolta Balku, Biļajviku, Ukrainku, Veļiku Oleksandrivku, Mazo Oleksandrivku un Davidiv Bridu. Ukrainas Ģenerālštābs norādīja, ka nesenie ukraiņu panākumi liek Krievijas karaspēkam evakuēt ievainotos uz Dņepras upes pārceltuvēm un ka Krievijas spēki vairāk nekā 150 ievainotos karavīrus pārvietoja uz Veseli, kas atrodas pāri Dņepras upei no Nova Kahkovkas. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība arī apgalvoja, ka Krievijas spēki atkāpšanās laikā iznīcina savas munīcijas rezerves, visticamāk, lai neļautu Ukrainas spēkiem sagrābt munīciju un ekipējumu, tiem virzoties uz priekšu.

Krievijas avoti apgalvoja, ka Ukrainas karaspēks gatavojas uzbrukuma operācijām uz ziemeļrietumiem no Hersonas pilsētas. Vairāki militārie blogeri ziņoja, ka Ukrainas karaspēks veido savu grupējumu ap Posad Pokrovski, Oleksandrivku un Ternovi Podī. Vairāki avoti ziņoja arī par kaujām pie Snihurivkas (45km uz ziemeļaustrumiem no Hersonas pilsētas). Sociālo mediju lietotāji pastiprināja apgalvojumus, ka Krievijas karaspēks ir pilnībā atvilkts no Snihurivkas, ko atspēkoja Nikolajevas apgabala vadītājs Vitālijs Kims, kurš norādīja, ka Krievijas armijas virsnieki ir pametuši pilsētu, bet Krievijas karaspēks paliek. Pamatojoties uz šīm pretrunīgajām ziņām, ir ļoti iespējams, ka Krievijas pavēlniecība, gaidot Ukrainas uzbrukumus, varētu būt atvilkta no Snihurivkas, taču Krievijas kontingenta kodols paliek pilsētā.

 

Krievijas spēki 5. oktobrī turpināja sauszemes uzbrukumus Doņeckas apgabalā. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja vairākus Krievijas uzbrukumus. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas republikas vadītājs Deniss Pušilins turpināja apgalvot, ka Ukrainas spēki atkāpjas no pozīcijām Bahmutā, lai gan "ISW" nevar neatkarīgi pārbaudīt Krievijas apgalvojumus par Ukrainas spēku atkāpšanos. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Ukrainas spēki atvairīja Krievijas sauszemes spēku uzbrukumus uz dienvidiem no Avdijivkas netālu no Novomihaiļivkas. Krievijas militārie blogeri apgalvoja, ka Krievijas spēki izspieduši Ukrainas aizsardzības pozīcijas pie Doņeckas pilsētas un cenšas virzīties uz Pervomaisku un Vodiānu.

Krievijas spēki 5. oktobrī turpināja veikt artilērijas, gaisa un raķešu triecienus uz rietumiem no Hulaipoles, kā arī Dņepropetrovskas un Nikolajevas apgabalā. Ukrainas avoti ziņoja, ka Krievijas spēki ar raķetēm "Iskander" uzbruka infrastruktūrai Zaporižjas pilsētā. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka Krievijas spēki uzbruka Ukrainas militārajam angāram Vozņesenskas lidlaukā Nikolajevas apgabalā. Ukrainas Nikolajevas apgabala valsts pārvaldes vadītājs Vitālijs Kims ziņoja, ka Krievijas spēki turpinājuši mērķēt uz neprecizētām teritorijām Nikolajevas apgabalā ar droniem kamikadzēm "Shahed-136".

Krievijas valdnieks Vladimirs Putins veica pasākumus, lai nodrošinātu pilnīgu Krievijas kontroli pār Zaporižjas atomelektrostaciju. Putins 5. oktobrī izdeva dekrētu, ar kuru atomelektrostacijas kontrole tika nodota Krievijas valsts uzņēmumam "Rosenergoatom". Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas amatpersonas piespiež darbiniekus saņemt Krievijas pases un parakstīt darba līgumus ar "Rosenergoatom". Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (SAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi šonedēļ Kijivā un Maskavā plāno tikties gan ar Ukrainas, gan Krievijas amatpersonām, lai apspriestu "aizsargjoslas" izveidi ap atomelektrostaciju. Krievijas amatpersonas gaidāmajās diskusijās un sarunās, visticamāk, mēģinās piespiest SAEA atzīt "Rosenergoatom" oficiālo kontroli pār staciju un līdz ar to arī Krievijas veikto Zaporižjas apgabala nelikumīgo aneksiju.

Čečenijas Republikas vadītājs Ramzans Kadirovs paziņoja, ka Putins 5. oktobrī piešķīra viņam ģenerālpulkveža dienesta pakāpi. Šis paaugstinājums ir īpaši ievērības cienīgs kontekstā ar neseno strīdu, kas saistās ar Kadirovu un viņa tiešo kritiku Centrālās militārās apgabala ģenerālpulkvedim Aleksandram Lapinam. Lai gan "ISW" nav atradusi oficiālu apstiprinājumu Kadirova paaugstināšanai amatā, Putins, iespējams, ir pieņēmis lēmumu paaugstināt Kadirova dienesta pakāpi, lai saglabātu Kadirova un Čečenijas spēku atbalstu, vienlaikus vēršoties pret Krievijas Aizsardzības ministriju un aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, no kura Putins, šķiet, retoriski distancējas. Kadirova jaunā dienesta pakāpe var liecināt, ka Putins ir gatavs uz tradicionālās militārās iestādes rēķina apmierināt radikālākos un skaļākos siloviku bāzes aicinājumus.

Pieaugošā kritika par Krievijas "daļējo mobilizāciju" iekšzemē, visticamāk, mudina Putinu vainot Krievijas Aizsardzības ministriju (AM) un īpaši aizsardzības ministru Sergeju Šoigu. Putins 5. oktobrī ar dekrētu atlika mobilizāciju visiem studentiem, tostarp nepilna laika un maģistrantūras studentiem. Putins Krievijas plašsaziņas līdzekļiem paziņoja, ka, tā kā "Aizsardzības ministrija savlaicīgi neveica izmaiņas tiesiskajā regulējumā attiecībā uz to personu sarakstu, uz kurām neattiecas mobilizācija, ir jāveic korekcijas." Šī tiešā kritika pret Aizsardzības ministriju ir arī netieša kritika pret Šoigu. Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs ģenerālpulkvedis (atvaļināts) Andrejs Kartapolovs 5. oktobrī Krievijas valsts televīzijā arī kritizēja Aizsardzības ministriju. Kartapolovs sacīja, ka visi krievi zina, ka Aizsardzības ministrija melo. Kāds Krievijas militārais blogeris apgalvoja, ka Kartapolova komentāri liecina, ka Šoigu drīzumā tiks "atzīts par galveno vaininieku" Krievijas militārajās neveiksmēs.

Putins, visticamāk, atturēsies no Šoigu atlaišanas tik ilgi, cik viņš uzskatīs par iespējamu, lai turpinātu vainot viņu par pašreizējām militārajām neveiksmēm un lai gūtu atbalstu citās frakcijās. Šoigu aizstājējam būs jāuzņemas atbildība par neveiksmēm, kas radīsies pēc viņa amata pienākumu pildīšanas sākuma. Putins jau strādā pie tā, lai uzlabotu savu atbalstu nacionālistiski noskaņoto blogeru un siloviku, piemēram, Prigožina un Kadirova, vidū.

Krievijas varas iestādes 5. oktobrī aizturēja vairāku militāro blogeru "Telegram" kanālu vadītāju, norādot, ka Kremlis, visticamāk, nosaka ierobežojumus tam, kāda kritika ir pieļaujama Krievijas iekšējā informācijas telpā. Putina politiskās partijas "Vienotā Krievija" ģenerālpadomes sekretāra vietnieks Aleksandrs Hunsšteins 5. oktobrī publicēja videoierakstu, kurā redzams, kā Krievijas varas iestādes aiztur Alekseju Slobodenjuku. Slobodenjuks ir Vāgnera finansista Jevgeņija Prigožina mediju grupas "Patriot" darbinieks un vairāku militāro blogu pārvaldnieks.

Kā ziņots, Krievijas bruņotie spēki 4. un 5. oktobrī turpināja steidzināt jaunmobilizētos vīrus uz frontes līnijām. Ukrainas Stratēģiskās komunikācijas centrs 4. oktobrī ziņoja, ka piecu dienu laikā pēc mobilizācijas paziņojuma saņemšanas kāds mobilizēts krievu vīrietis no Orskas pievienojies 15. atsevišķajai motorizētajai strēlnieku brigādei, lai cīnītos pie Olhivkas. Tiek ziņots, ka karavīrs padevās Ukrainas spēkiem, izmantojot Ukrainas karsto tālruni "Es gribu dzīvot". 5. oktobrī Doņeckas Tautas Republikas (DNR) Tautas milicija publicēja kadrus, kuros redzams, kā Krievijas mobilizētais personāls trenējas kādā Krievijas okupētās Hersonas apgabala neprecizētā daļā.

Saskaņā ar izmeklēšanas ziņojumiem Krievijas iestādes, iespējams, apzināti iesauc nabadzīgos un mazākumtautību Krievijas pilsoņus nevis turīgos vai etniskos krievus. Gruzijā bāzētā "Conflict Intelligence Team" (CIT) un krievu valodā iznākošais izdevums "Important Stories", atsaucoties uz vietējām amatpersonām un sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem, publicēja pētījumu par mobilizācijas skaitu un mirstības rādītāju pieaugumu pa Krievijas reģioniem. Viņi aprēķināja, ka Krievijas varas iestādes ir mobilizējušas vismaz 213 000 vīriešu 53 reģionos, bet nevarēja atrast datus par vēl 32 reģioniem, kas liecina, ka divu nedēļu laikā kopš 21. septembra, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins izsludināja "daļēju mobilizāciju", ir mobilizēts jau daudz vairāk vīriešu. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 4. oktobrī apgalvoja, ka jau ir mobilizēti 200 000 vīriešu. "CIT" atzīmēja, ka reģioni, kas ziņo par nesamērīgi lielu mobilizācijas daļu, nemainīgi ir visnabadzīgākie Krievijas reģioni un reģioni, kuros iedzīvotāju vairākumu veido mazākumtautības. Maskavā un Sanktpēterburgā bija vērojams viszemākais mirstības rādītāju pieaugums kopš kara sākuma - attiecīgi 0% un 3%, savukārt Dagestānas Republikā bija vislielākais ziņotais vīriešu mirstības rādītāju pieaugums - 105%. "CIT" analītiķi izteica pieņēmumu, ka Kremlis orientējas uz reģioniem, kuros ir mazāka iespējamība protestēt pret nesamērīgiem mobilizācijas rādītājiem, lai radītu papildu darbaspēku, nepalielinot iekšzemes nestabilitāti.

Krievijas civiliedzīvotāji un nevalstiskās organizācijas turpina vākt līdzekļus, lai nodrošinātu mobilizētos Krievijas karavīrus ar pirmās nepieciešamības precēm. Kā ziņots, Kalugas apgabala gubernators atcēla apgabala Jaungada svinības (kas Krievijā ir nozīmīga svētku diena) pēc tam, kad ar publisku petīciju viņš tika aicināts novirzīt Jaungada līdzekļus mobilizētajiem iedzīvotājiem. Kāds Krievijas medijs ziņoja, ka visā valstī tiek izplatītas arī citas petīcijas, taču citas svinības vēl nav atceltas.

Krievijas aizsardzības amatpersonas turpina vervēt krievu ieslodzītos, lai papildinātu novājinātos Krievijas spēkus Ukrainā. Ukrainas ģenerālštābs 5. oktobrī ziņoja, ka vairāk nekā 650 ieslodzīto no Stavropoles reģiona stingrā režīma labošanas kolonijām piekrituši piedalīties kaujas operācijās Ukrainā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 5. oktobrī pabeidza pēdējo formalitāti Krievijas okupēto Ukrainas teritoriju nelikumīgās aneksijas procesā. Putins parakstīja četrus federālos likumus, ar kuriem ratificēja līgumus par Doņeckas Tautas Republikas (DNR), Luhanskas Tautas Republikas (LNR), Zaporižjas apgabala un Hersonas apgabala iekļaušanu Krievijas Federācijas sastāvā. Ar likumiem tika izveidotas jaunas juridiskas personas Krievijas okupētajās teritorijās un pašreizējiem okupācijas administrācijas vadītājiem tika piešķirts attiecīgo teritoriju vadītāja vai gubernatora pienākumu izpildītāja statuss.

Dalies ar šo ziņu