Ukrainas armija: Krievi Dņepras labajā krastā ir gatavi nolikt ieročus

Konfliktu zonas
LETA/UNIAN/
Ukraina
Foto: Ukraiņu karavīri izvieto valsts karogus vietās, no kurām izspiesti krievu okupanti. Foto: EPA/Scanpix

Krievijas karaspēka apakšvienības Dņepras labajā krastā ir gatavas nolikt ieročus, un meklē iespējamos kontaktus ar Ukrainas armiju, pirmdien pavēstījusi Ukrainas armijas operatīvā štāba "Dienvidi" preses centra priekšniece Natālija Gumeņuka. Arī ASV Kara izpētes institūts (ISW) norāda, ka Ukrainai izdevies panākt lūzumu karadarbībā sev par labu, taču visas krievu okupētās teritorijas atbrīvošanai būs nepieciešams organizēt jaunus uzbrukumus, un tāpēc karš diemžēl var ievilkties līdz nākamajam gadam.

"Turpinām virzību, un šī virzība ir pārliecinoša. Tai ir ietekme ne tikai uz ienaidnieka pozīciju ģeogrāfisku atvirzīšanu, bet arī uz [pretinieka] psiholoģiju," televīzijas kanāla "Espresso" tiešraidē norādīja Gumeņuka. "Ienaidnieka apakšvienības (..) meklē iespējas nodibināt kontaktu ar mūsu apakšvienībām, lai veiktu tā dēvētās sarunas par ieroču nolikšanas nosacījumiem un pārieru starptautisko humanitāro tiesību jurisdikcijā. Viņi [krievi] apzinās, ka ir iespiesti starp Dņepras krastu un mūsu spēkiem."

Gubeņuka piebilda, ka iebrucēji šobrīd meklē visus veidus, kā saglabāt savu dzīvību.

"Šobrīd šis jautājums tiek izskatīts, jo ir kara stratēģijas izpratne, kas paredz šādus pasākumus. Viņi ir gatavi pāriet starptautisko humanitāro tiesību jurisdikcijā, tas ir, papildināt [gūstekņu] apmaiņas fondu," norādīja preses centra vadītāja.

Arī ASV Kara izpētes institūts (ISW) norāda, ka Ukrainai izdevies panākt lūzumu karadarbībā sev par labu, taču visas krievu okupētās teritorijas atbrīvošanai būs nepieciešams organizēt jaunus uzbrukumus, un tāpēc karš diemžēl var ievilkties līdz nākamajam gadam.

Ukraina demonstratīvi apsprieda pretuzbrukuma gatavošanu Hersonas apgabalā, novēršot krievu uzmanību no teritorijām, kur bija paredzēts galvenais trieciens, norāda ISW.

Eksperti atzīst, ka ukraiņiem izdevies panākt sev labvēlīgu lūzumu karadarbībā, un tas ļaus Ukrainas armijai biežāk diktēt kaujas darbības raksturu un vietu, bet krievi arvien neadekvātāk reaģēs uz psiholoģisko un fizisko spiedienu no ukraiņu puses.

Tomēr ISW uzsver, ka pašreizējais pretuzbrukums neļaus pabeigt karu, un krievi zināmā brīdī spēs izveidot jaunu aizsardzības līniju un pat atsākt lokālus uzbrukumus.

Ukraiņiem nāksies organizēt vēl virkni uzbrukumu, lai atbrīvotu okupētās teritorijas, un tāpēc karš ievilksies līdz 2023.gadam, uzskata ISW.

Krievi Harkivas apgabalā cietuši lielu operatīvu sakāvi, un Ukrainas armija zibenīgā pretuzbrukumā atkarojusi gandrīz visu reģionu, secina eksperti.

Ukrainas armija pavirzījusies līdz Vovčanskai un Velikijburlukai, un Krievijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi karaspēka atvilkšanu no Harkivas apgabala.

Dienvidos turpinās pozicionālas kaujas un Ukrainas armija dod triecienus krievu aizmugures infrastruktūrai - bāzēm, noliktavām un transportam.

Tikmēr krievi visiem iespējamajiem līdzekļiem mēģina kompensēt zaudējumus lai turpinātu karu pret Ukrainu.

Ukraiņu pretuzbrukums acīmredzot piespiedis krievus pārcelt tā dēvētos referendumus par okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju, norāda ISW.

Dalies ar šo ziņu