ASV paziņo par 2 miljardus ASV dolāru lielu militāro palīdzību Eiropai un ieročus Ukrainai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
Protests pret krievu okupantu zvērībām Ukrainā
Foto: Protests pret krievu okupantu zvērībām Ukrainā Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Aizsardzības ministrs Loids Ostins tikās ar sabiedrotajiem Vācijā un valsts sekretārs Entonijs Blinkens iepriekš nepaziņotā apmeklēja Kijivu. Vizītes laikā tika paziņots par gandrīz 3 miljardus ASV dolāru lielu jaunu palīdzību Ukrainai un 18 tās kaimiņvalstīm.

Līdztekus 675 miljonu ASV dolāru smago ieroču, munīcijas un bruņutehnikas paketei Ukrainai administrācija paziņoja Kongresam par savu nodomu piešķirt 2,2 miljardus ASV dolāru citām valstīm, kuras ir pakļautas Krievijas agresijai. Finansējuma saņēmēju vidū ir NATO dalībvalstis un Austrumeiropas drošības partneri, kurus Valsts departaments nosauca par "potenciāli visvairāk apdraudētajiem Krievijas agresijas gadījumā nākotnē".

Vašingtona jau ilgstoši cenšas būt pirmā rindā no bijušajām Varšavas pakta valstīm, kuras no saviem arsenāliem Ukrainai nodod padomju bruņojuma krājumus. Šo valstu nesenie ziedojumi Ukrainai ir padarījuši vēl steidzamāku vajadzību papildināt krājumus.

Tas arī rada konkurenci, vismaz netieši, ar ieroču ražotājiem Eiropā, kas cīnās par šo biznesu, kā arī ar Eiropas Savienību kā bloku, kur amatpersonas cenšas paātrināt kopīgu ieroču un munīcijas iepirkumu.

Ceturtdien ASV Ramšteinas gaisa spēku bāzē Vācijā, sākoties sanāksmei ar sabiedroto valstu augstākajām amatpersonām, Ostins paziņoja, ka tuvāko nedēļu laikā ASV uzņems "augstākā līmeņa bruņojuma direktorus" no Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas dalībvalstīm. "Viņi apspriedīs, kā mūsu aizsardzības rūpniecības bāzes var vislabāk nodrošināt Ukrainas nākotnes spēkus ar tām spējām, kas tiem nepieciešamas."

"Daudzas valstis turpina nodrošināt aprīkojumu no saviem militārajiem krājumiem. Tas var nozīmēt jauna aprīkojuma iegādi no savas aizsardzības rūpniecības vai pat jauna aprīkojuma iegādi no citām valstīm, ko tās var nosūtīt Ukrainai," sacīja Ostins sanāksmē, kurā piedalījās NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs un Ukrainas aizsardzības ministrs, kā arī sabiedroto valstu amatpersonas.

Ostins sacīja, ka valstīm, strādājot kopā, vajadzētu spēt "racionalizēt procesus", saīsināt iegādes termiņus un dalīties ar labāko praksi. Šīs piezīmes izskanēja laikā, kad Ostins Pentagonā ir uzsācis centienus paātrināt ārvalstu militāro preču pārdošanas procesu.

Dalies ar šo ziņu