Krievijas izraisītā kara apskats – 15. jūnijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Krievu okupantu postījumi Ukrainā
Foto: Krievu okupantu postījumi Ukrainā Foto: AFP/Scanpix

Krievijas spēki turpināja uzbrukuma operācijas virzienā uz Slovjansku no Izjumas dienvidaustrumiem un 15. jūnijā guva nelielus panākumus. Krievijas "Telegram" kanālā tika apgalvots, ka Krievijas spēki ieņēma Doļinu, kas atrodas aptuveni 20 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas gar E40 (pazīstams arī kā M03) šoseju. Krievijas spēki papildus turpināja kaujas Doļinas rajonā Krasnopilī un, iespējams, izmanto savas pozīcijas ap Bohorodičnu, lai sāktu operācijas uz dienvidaustrumiem gar E40 šoseju, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas spēki turpināja sauszemes uzbrukumus uz austrumiem no Bahmutas un 15. jūnijā guva nelielus panākumus gar nozīmīgo autoceļu T1302 Bahmuta-Lisičanska. Agresori, kā ziņots, pārrāva Ukrainas aizsardzību Vrubivkā un cīnās par kontroli pār Mikolaivku, Jasiļivku, Jakovļikvu un Berestove - visām apdzīvotajām vietām 10 kilometru attālumā no T1302. Ukrainas ģenerālštābs papildus norādīja, ka Krievijas spēki no Kupjanskas uz Bahmutas apgabalu pārgrupēja vienu bataljona taktisko grupu (BTG) un izvietoja neprecizētus 8. apvienotās armijas elementus Komišuvaha-Popasna apgabalā. Šī izvietošana Bahmutā norāda, ka Krievijas spēki arvien lielāku prioritāti piešķir spēku grupēšanai, lai uzbrauktu T1302 šosejai un pabeigtu Lisičanskas un Severodoņeckas aplenkšanu.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 15. jūnijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 15. jūnijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Iespējams, ka Krievijas spēki organizē viltus uzbrukumus Doņeckas pilsētas apkaimē, lai mazinātu sabiedrības proukrainisko noskaņojumu. Doņeckas pilsētas un Makijivkas vietējie iedzīvotāji ziņoja par smagiem infrastruktūras apšaudīšanas gadījumiem abās pilsētās. Krievijas atbalstītais okupētā Doņeckas apgabala prokremliskā režīma tā sauktās “Doņeckas Tautas Republikas” (DNR) iestādes apsūdzēja Ukrainas spēkus artilērijas triecienu veikšanā, taču sociālo mediju lietotāji un Ukrainas Dezinformācijas apkarošanas centrs noliedza šos apgalvojumus un paziņoja, ka tos, visticamāk, ir veikuši paši Krievijas spēki, lai veicinātu pret Ukrainu vērstu sabiedrības noskaņojumu, lai mudinātu mobilizēties Krievijas bruņotajos spēkos. Šie iespējamie viltus karoga uzbrukumi, iespējams, ir atbilde uz Rietumu amatpersonu 15. jūnija paziņojumiem par militārās palīdzības palielināšanu Ukrainai.

Krievijas spēki 15. jūnijā turpināja sauszemes uzbrukumus uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas, lai atbīdītu Ukrainas karaspēku tālāk no Krievijas robežas. 15. jūnijā Krievijas spēki, visticamāk, cīnās Rubižņā (Harkivas, nevis Luhanskas apgabalā), Cupivkā, Ternovā, Starosaltivā un Verhnijsaltivā.

Krievijas spēki turpināja koncentrēties uz aizsardzības operācijām, gatavojoties iespējamiem Ukrainas pretuzbrukumiem gar Dienvidu asi. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki uzlabo savu inženiertehnisko aprīkojumu ap divām apdzīvotām vietām uz dienvidaustrumiem no Davidivas tilta, kur Ukrainas spēki joprojām veic ierobežotus pretuzbrukumus. Krievijas spēki papildus pārgrupējas Zaporoižjes apgabalā. Zaporižjes reģiona militārā pārvalde ziņoja, ka Krievijas spēki nostiprina pozīcijas Dņiprorudnē (Zaporižjes apgabala rietumos) un pārgrupējas ap Vasiļivku, lai atbalstītu operācijas gar līniju Vasiļivka-Orihiva-Huliapole. Ukrainas ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki papildus izvietojuši elektroniskās karadarbības kompleksu Melitopolē, lai, iespējams, vēl vairāk atbalstītu savu aizsardzības klātbūtni Zaporižjē un cīnītos pret Ukrainas partizānu kustību.

Krievijas spēki, visticamāk, cenšas nostiprināt savu klātbūtni Melnās jūras ziemeļrietumu daļā. Satelītattēli no 14. jūnija rāda pastiprinātu nocietinājumu un militārā aprīkojuma palielināšanos Čūskas salā. Krievijas ieceltā Hersonas okupācijas administrācija paziņoja, ka Hersonas Tirdzniecības jūras osta ir atsākusi darbību un sāks kravu pārvadājumus. Lai gan Ukrainas spēki joprojām kontrolē kritisko piekrastes vietu Očakivā, Nikolajevas apgabalā, un, iespējams, var aizturēt Krievijas kuģošanu, Krievijas spēki, visticamāk, plāno pastiprināt kontroli pār pieeju ostām Melnajā jūrā.

Pašpasludinātās “Doņeckas Tautas Republikas” (DNR) vadītājs Deniss Pušilins turpināja mēģinājumus izveidot ekonomiskās partnerattiecības starp okupētajām Doņeckas apgabala teritorijām un Krievijas teritorijām. D. Pušilins tikās ar Čeļabinskas apgabala un Jamalo-Nencu autonomā apgabala gubernatoriem, lai vienotos par sistēmu sadarbībai ar okupētajām Volnovahas un Jasinuvatas teritorijām. D. Pušilins papildus tikās ar Sanktpēterburgas gubernatoru, lai vienotos par Mariupoles atjaunošanu.

Krievijas iestādes turpina saskarties ar grūtībām īstenot savas okupācijas programmas, jo okupētajās teritorijās vērojams proukrainisks sabiedrības noskaņojums. Ukrainas pretošanās centrs ziņoja, ka neidentificēti ukraiņu partizāni 9. un 11. jūnijā vērsās pret Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas darbiniekiem Mariupolē. Ukrainas pretošanās centrs papildus apgalvoja, ka Krievijas okupācijas iestādes nevar atvērt skolas okupētajā Berdjanskā ukraiņu skolotāju pretestības dēļ, kuri atsakās mācīt pēc krievu mācību programmām. Šādas proukrainiskas darbības, visticamāk, turpinās traucēt Krievijas centienus nostiprināt okupēto teritoriju pilnīgu administratīvo kontroli un Krievijas aneksijas programmu īstenošanu.

Dalies ar šo ziņu