Krievijas izraisītā kara apskats – 14. jūnijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukrainas karavīri
Foto: Ukrainas karavīri Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas bruņotie spēki 14. jūnijā sāka komandvadības un personāla mācības, kuru mērķis bija pārbaudīt vadības un kontroles spējas. Krievijas iestādes, visticamāk, cenšas paātrināt visaptverošu aneksijas procesu, lai nostiprinātu kontroli pār Ukrainas teritorijām un integrētu tās Krievijas politiskajā un ekonomiskajā vidē. Krievijas militārā vadība turpina paplašināt piemēroto jauniesaukto karavīru loku, manipulējot ar dienesta prasībām, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Baltkrievijas bruņoto spēku loģistikas vadītājs ģenerālmajors Andrejs Burdjko paziņoja, ka mācībās piedalīsies militārās iestādes, neprecizētas militārās vienības un loģistikas organizācijas. Savukārt mācību mērķis ir uzlabot komandvadības un loģistikas atbalsta saskaņotību, lai paaugstinātu personāla vispārējo sagatavotības līmeni un praktiskās iemaņas "dinamiski mainīgā vidē". Neraugoties uz šo mācību uzsākšanu, Baltkrievija, visticamāk, nepievienosies karam Ukrainā, jo diktatoram Aleksandram Lukašenko, ja viņš iesaistīs kaujās jau tā ierobežotos Baltkrievijas militāros resursus, draud iekšzemes nemieri. Jebkurš neatbalstīts Baltkrievijas uzbrukums Ukrainas ziemeļu daļai, visticamāk, būtu ļoti neefektīvs, turklāt Baltkrievijas karaspēka kvalitāte joprojām ir zema. "ISW" turpinās uzraudzīt Baltkrievijas pārvietošanos, bet pašlaik neprognozē Baltkrievijas iesaistīšanos karā.

Krievijas varas iestādes, iespējams, paātrina plānus anektēt okupētās Ukrainas teritorijas un organizē politiskus un administratīvus pasākumus anektēto teritoriju kontrolei. Krievijas militārais korespondents Saša Kots publicēja Sanktpēterburgas ekonomikas forumā demonstrētās kartes attēlu, kurā attēlota ierosinātā Ukrainas "administratīvi teritoriālā" sadalījuma shēma. Tā sadala Ukrainas apgabalus Krievijas "teritoriālajos apgabalos" un norāda uz veidu, kā Krievijas varas iestādes cer Ukrainas teritoriju tieši iekļaut agresorvalsts sastāvā. Mariupoles mēra padomnieks Petro Andruščenko papildus izklāstīja virkni rādītāju, kas, viņaprāt, liecina, ka Krievijas varas iestādes okupēto Doņeckas apgabalu plāno anektēt jau 2022. gada 1. septembrī. P. Andruščenko paziņoja, ka okupētās Doņeckas vadība no pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (DNR) varas iestādēm ir pilnībā pārgājusi Krievijas amatpersonu rokās un ka Krievijas izglītības iestādes jau tagad Doņecku, Luhansku, Zaporižji un Hersonu dēvē par Krievijas reģioniem. P. Andruščenko papildus paziņoja, ka finanšu un tiesību sistēmas okupētajā Doņeckā jau ir pārgājušas uz Krievijas sistēmām.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 14. jūnijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 14. jūnijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas bruņoto spēku vadība turpina paplašināt piemēroto jauniesaukto karavīru loku, manipulējot ar dienesta prasībām. Krievijas militārais blogeris Jurijs Kotienoks izteica pieņēmumu, ka Krievijas varas iestādes gatavojas paaugstināt vecuma ierobežojumu militārajam dienestam no 40 līdz 49 gadiem un atcelt līdzšinējo prasību par iepriekšējo militāro dienestu, lai dienētu tanku un motorizētajās kājnieku vienībās. Ja tā ir taisnība, tad šādas izmaiņas liecina par pieaugošo Kremļa izmisumu pēc jauniesauktajiem karavīriem, lai aizpildītu frontes vienības neatkarīgi no viņu zemajām prasmēm. J. Kotienoks atkārtoja citu militāro blogeru aicinājumus samazināt veselības prasības tiem, kas dien aizmugurējos un atbalsta spēkos. Papildus viņš norādīja, ka, lai gan Krievijas jauniesauktajiem ir jābūt ar tīru sodāmību, lai varētu dienēt, privātās militārās kompānijas, piemēram, Vāgnera grupa, pielaidīs dienestā personas ar "viegliem pārkāpumiem". Krievijas militārā vadība, visticamāk, turpinās centienus paplašināt piemēroto iesaucamo personu loku.

Krievijas spēki turpināja sauszemes uzbrukumus Severodoņeckas teritorijā un 14. jūnijā cīnījās par "Azot" rūpnīcas kontroli. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka agresorvalsts karaspēks pārvietoja divas bataljona taktiskās grupas (BTG) uz ziemeļiem no Severodoņeckas ap Kremminu un Rubižņu (Luhanskas apgabalā), taču, kā "ISW" jau iepriekš novērtēja, šīs BTG, visticamāk, nefunkcionē pilnā kaujas spējā. Kādā Krievijas "Telegram" kanālā papildus tika apgalvots, ka Krievijas spēki ir ielenkuši Ukrainas karaspēku "Azot" rūpniecības teritorijā, padarot evakuāciju vai izvešanu no rūpnīcas neiespējamu. "ISW" nevar neatkarīgi apstiprināt šo apgalvojumu. Tiek ziņots, ka agresorvalsts spēki ir iznīcinājuši visus trīs tiltus, kas šķērso Severskijdoņecas upi no Severodoņeckas uz Lisičansku, kas norāda, ka tie, visticamāk, cenšas izolēt ukraiņu aizstāvjus Severodoņeckā no viņu kritiskajām komunikāciju līnijām. Krievijas spēki veica nepārtrauktus artilērijas triecienus pret Severodoņecku-Lisičansku un apkārtējām Priviljas un Borivskas apmetnēm.

Krievijas spēki 14. jūnijā turpināja gatavoties uzbrukuma operācijām Slovjanskas virzienā no Izjumas dienvidaustrumiem un Limanas rietumiem. Agresorvalsts spēki veic artilērijas un sauszemes uzbrukumus arī citās apdzīvotās vietās uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas un, visticamāk, gūs pakāpeniskus ieguvumus šajā teritorijā, lai iegūtu piekļuvi M03 šosejai un virzītos uz Slovjansku uz dienvidaustrumiem. Ukrainas Ģenerālštābs paziņoja, ka Krievijas spēki papildus gatavojas uzbrukumam uz dienvidrietumiem no Limanas virzienā uz Rahorodokas pilsētu, norādot, ka Krievijas spēki plāno virzīties uz Slovjansku pa T0514 šoseju, kas ved no Limanas caur Rahorodokas pilsētu un Slovjansku.

Agresorvalsts karaspēks 14. jūnijā turpināja sauszemes, gaisa un artilērijas triecienus uz austrumiem no Bahmutas, kā arī veica uzbrukumus ap Zolotu uz austrumiem no Bahmutas, lai virzītos uz ziemeļiem uz Bahmutu no Vidrodžennijas un Veršinas. Krievijas "Telegram" kanāls apgalvoja, ka Vāgnera privātās militārās kompānijas vienības pārņēma kontroli pār Vidrodženniju un Roti, kas atrodas uz dienvidaustrumiem no Bahmutas. Krievijas spēki turpināja mēģinājumus pārņemt savā kontrolē autoceļu T1302 Bahmuta-Lisičanska un, visticamāk, atrodas pozīcijā, lai ar apšaudēm traucētu Ukrainas pārvietošanos pa šosejas posmiem.

Krievijas spēki aizvadītajā diennaktī arī turpināja uzbrukuma operācijas, lai atbīdītu Ukrainas spēkus no ieņemtajām frontes līnijām uz ziemeļaustrumiem no Harkivas pilsētas. 14. jūnijā agresorvalsts spēki veica sauszemes uzbrukumus uz dienvidiem no Rubižņas (Harkivas, nevis Luhanskas apgabalā) virzienā uz Starosaltivu un Verhnijsaltivu, lai atjaunotu šo punktu kontroli. Krievijas "Telegram" kanālā papildus tika apgalvots, ka agresorvalsts spēki atvairīja Ukrainas pretuzbrukumu Staricā un Izbutskā, kas ir apdzīvotas vietas tālu uz ziemeļiem no Harkivas pilsētas, netālu no starptautiski atzītās robežas. Krievijas spēki, visticamāk, turpinās mēģinājumus izspiest Ukrainas karaspēku uz dienvidiem no strīdus robežām šajā teritorijā, jo Ukrainas spēki turpina vienlaicīgus ierobežotus un lokālus pretuzbrukumus.

Nesenie ukraiņu pretuzbrukumi piespieda agresorvalsts spēkus 14. jūnijā piešķirt prioritāti aizsardzības operācijām gar dienvidu asi. Tāpat Ukrainas spēki, kā ziņots, ir pavirzījušies uz priekšu 18 km attālumā no ieņemtajām Hersonas daļām, kas, visticamāk, rada ievērojamu spiedienu uz Krievijas spēkiem, lai nostiprinātu savas aizsardzības līnijas dienvidos. Krievijas karaspēks ir izvietojis vienu lielgabalu artilērijas bateriju un divas raķešu artilērijas baterijas teritorijās pie Hersonas-Mikolaivas apgabala robežas. Krievijas spēki turpināja apšaudīt Hersonas, Dņepropetrovskas un Zaporižjes apgabalus.

Krievijas okupācijas iestādes 14. jūnijā turpināja nenodrošināt pamata sociālos pakalpojumus Mariupolē. Mariupoles mēra padomnieks Petro Andruščenko apgalvoja, ka Mariupoles atjaunošana notiek Krievijas pilsētas Sanktpēterburgas aizbildnībā, taču okupācijas iestādēm nav skaidra tiesiskā regulējuma, saskaņā ar kuru tās varētu īstenot atjaunošanas projektus. Krievijas okupācijas iestādes, visticamāk, turpinās ad-hoc okupācijas programmu īstenošanu, jo joprojām nav konkrēta Kremļa atbalstīta okupācijas regulējuma.

Dalies ar šo ziņu