ASV Ukrainai piešķirs palīdzību vēl viena miljarda dolāru vērtībā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ASV Aizsardzības departaments
ASV Apvienotā štāba ģenerālis Marks Millijs
Foto: ASV Apvienotā štāba ģenerālis Marks Millijs Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Šodien ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins Briselē tikās ar izveidotās Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas pārstāvjiem, lai noteiktu un izskatītu turpmākos pasākumus, kas nepieciešami, lai palīdzētu Ukrainai aizsargāties pret Krievijas agresiju. L. Ostins atzina, ka ASV piešķirs papildus vienu miljardu dolāru palīdzībai Ukrainā.

L. Ostins preses konferencē atklāja, ka ASV piešķirs papildus palīdzību viena miljarda dolāru vērtībā. Šī palīdzības pakete nodrošinās MLRS sistēmu munīciju, 18 “M777” haubices, taktiskos transportlīdzekļus un 36 000 155mm munīciju. No piešķirtās naudas 650 miljoni tiks iekļauti Ukrainas aizsardzības fondos, kas ļaus iegādāties papildus ieročus un bruņojumu.

Tāpat Vācija ir apsolījusies piegādāt trīs daudzkārtējās raķešu palaišanas iekārtas (MLRS), taču līdzšinējā pieredze rāda, ka Vācija ar ieroču nosūtīšanu kavējas vai pēdējā brīdī to atceļ. Papildus Slovākija ir izteikusi apņemšanos Ukrainai piegādāt “Mi” sērijas kaujas helikopterus, taču precīzs skaits netika minēts.

ASV Apvienotā štāba ģenerālis Marks Millijs atzina, ka līdz šim brīdim ASV un sabiedrotie ir apmācījuši 420 ukraiņu karavīrus “M777” haubiču izmantošanā. Apmācības notiek nepārtraukti ar dažādām ieroču un transportlīdzekļu sistēmām. Pavisam nesen 60 Ukrainas karavīri pabeidza apmācības arī ar raķešu sistēmām “HIMARS”.

Sanāksmē piedalījās teju 50 dažādu valstu pārstāvji, kuru galvenā uzmanība bija pievērsta Ukrainas steidzamajām prasībām, lai turpinātu cīņu un aizstāvētu savu valsti. Šī bija trešā reize, kad valstis sanāca kopā, lai koordinētu palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Neatlaidīgā ukraiņu aizsardzība apvienojumā ar tādiem ieročiem kā prettanku raķetes "Javelin" un pretgaisa sistēmas "Stinger" palīdzēja ukraiņiem sakaut Krievijas karaspēku mēģinājumā ieņemt Kijivu. Tomēr krievi nepadevās. Viņi pārvirzīja savus galvenos centienus uz Donbasa reģionu Ukrainas austrumos. "Tagad tā ir artilērijas kauja," sacīja amatpersonas. "Ministrs sasauca valstu aizsardzības ministrus, lai koncentrētos uz to, kas būtu nepieciešams jaunajai kaujai, pievēršot uzmanību artilērijai, bruņojumam, bezpilota lidaparātiem un ieroču uzturēšanai."

ASV koordinē savu darbību ar kontaktgrupu, lai nepieciešamības gadījumā Ukrainā tiktu nogādātas atbilstošas spējas pēc iespējas ātrāk. Piemēram, vienai valstij var būt artilērijas vienība, citai - munīcija, bet trešajai - rezerves daļas, kas nepieciešamas sistēmai. Kontaktgrupa ir veids, kā koordinēt valstu darbību, lai nogādātu dažādas sistēmas daļas uz kaujas frontes līnijām. 

Šobrīd kaujā ir nepieciešama arī tālāka darbības rādiusa ieroči, tostarp vairākas tāla darbības rādiusa daudzkārtējās raķešu palaišanas sistēmas un citas modernākas sistēmas. Tas arī piespieda veikt izmaiņas. Šīs modernās ieroču sistēmas ukraiņi nav iepriekš izmantojuši, kas nozīmē, ka pirms tam ir nepieciešams iziet apmācības ieroču lietošanā. Pēc tam iegūtās prasmes varēs izmantot kaujas laukā, kā arī apmācīt savus cīņu biedrus turpat Ukrainā.

“Krievijas neizprovocētais un vardarbīgais iebrukums apdraud ne tikai Ukrainu, bet arī Eiropas drošību un uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību, kas aizsargā mūs visus, tāpēc mums jāturpina cīnīties, lai stātos pretī šim izaicinājumam. Ukrainas karavīri un pilsoņi to dara, un viņi ar apņēmību, drosmi un atjautību aizstāv savu dzimteni. Viņi ir iedvesmojuši mūs visus, un viņiem ir vajadzīga mūsu palīdzība,” uzrunā sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Pēc attālinātās tikšanās pirms trim nedēļām Dānija nolēma piegādāt Ukrainai “Harpoon” pretkuģu raķete, lai stiprinātu Ukrainas piekrastes aizsardzību, un Apvienotā Karaliste nodrošināja “M270” daudzkārt palaižamo raķešu sistēmu un apmācību, lai palīdzētu Ukrainai aizsargāt tās teritoriju Donbasā. Tāpat ASV un sabiedrotie piegādāja gan papildus munīciju, haubices, tankus, gan helikopterus.

Dalies ar šo ziņu