Krievijas izraisītā kara apskats – 1. jūnijs

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: Kaja Kallas/Twitter

Ukrainas pretuzbrukums Hersonas apgabalā ir piesaistījis Krievijas spēku uzmanību, un krievi cenšas nodrošināt svarīgo sauszemes komunikāciju līniju (GLOC), ko apdraud ukraiņi.  Ukrainas spēki veica virkni organizētu pretuzbrukumu, kuru mērķis bija krievu apmetnes Ihulecas upes austrumu krastā, kas atrodas ļoti tuvu galvenajam autoceļam, pa kuru tālāk uz ziemeļiem tiek apgādāti Krievijas spēki, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievu okupanti aizsargājoties ir sagrāvuši tiltus, kurus ukraiņi izmantoja vienā no šiem pretuzbrukumiem, un citus tiltus pāri upei, cenšoties noturēt savu līniju pret gaidāmajām Ukrainas pretuzbrukuma operācijām. Ukrainas spēki, visticamāk, joprojām atrodas pietiekami tuvu pie šosejas, lai traucētu tās kā galvenā apgādes ceļa izmantošanu, tādējādi potenciāli mazinot krievu spēju noturēties pret Ukrainas pretuzbrukumiem no ziemeļiem.

Krievijas militāro blogu autori pauž pieaugošu satraukumu par Ukrainas pretuzbrukuma draudiem apgabalos, kurus Krievijas spēki ir depriorizējuši, koncentrējoties uz Severodoņecku. Krievijas milblogeri arvien vairāk pievēršas Ukrainas pretuzbrukumu tempa izsekošanai. Prokrieviskais Telegram kanāls "Dmitriyev" (vairāk nekā 100 000 sekotāju) ziņoja, ka Ukrainas spēki ir pilnībā spējīgi līdz jūlija beigām nodarīt ievērojamus triecienus okupantu karaspēkam Hersonas, Harkivas un Zaporižjes apgabalos, jo šajos rajonos nav pietiekami daudz Krievijas aizsardzības spēku. Bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) virsnieks, kādreizējais Austrumukrainas teroristu bandu vadonis un militārais blogeris Igors Girkins apgalvoja, ka Ukrainas spēki meklēs vājās vietas Krievijas aizsardzībā Hersonas apgabalā. Krievijas militārie blogeri asi kritizē Krievijas militāro vadību par to, ka tā apdraud Krievijas teritoriālos ieguvumus citos virzienos, piešķirot tik lielu prioritāti Donbasa uzbrukuma operācijai.

Krievijas varas iestādes, visticamāk, paredz Ukrainas partizānu uzbrukumus Luhanskas apgabalā. Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (GUR) 1. jūnijā paziņoja par "Luhanskas partizānu" projekta uzsākšanu, lai aktivizētu pretestību Krievijas mēģinājumiem nostiprināt kontroli Luhanskas apgabalā. Krievijas Telegram kanāls ziņoja, ka Krievijas Iekšlietu ministrija sūta īpašu savu darbinieku vienību "atvaļinājumā" uz Luhanskas Tautas Republiku (LNR), kas, visticamāk, ir mēģinājums pastiprināt Krievijas administratīvo klātbūtni, ņemot vērā pieaugošo iekšējo neapmierinātību. Ukrainas ģenerālštābs papildus paziņoja, ka Krievijas spēki pārcēluši bataljona taktisko grupu (BTG) uz Kupjansku, Krievijas kontrolētu pilsētu Harkivas apgabala austrumos. Kupjanska atrodas tālu no frontes līnijām un tai nedraud tūlītējs Ukrainas konvencionālais uzbrukums.  Kopumā ziņojumi par Iekšlietu ministrijas darbinieku un BTG izvietošanu liecina, ka Krievijas spēki paredz partizānu pretestību pret saviem mēģinājumiem iegūt kontroli Luhanskas apgabalā.

Tiek ziņots, ka Krievijas spēki 31. maijā uzbruka minerālmēslu ražotnei "Azot" Severodoņeckā un izraisīja toksisku slāpekļskābes dūmu izplatīšanos. Ražotne bija Severodoņeckas un Luhanskas apgabala ekonomiski nozīmīgs resurss, un Krievijas spēkiem būtu bijis prātīgi saglabāt un pārņemt kontroli pār rūpnīcas ražošanas jaudām. Līdzīgi Krievijas spēki iznīcināja arī tēraudrūpnīcu "Azovstaļ" Mariupolē, kurai Ukrainai bija ievērojama rūpnieciska nozīme un kuru Krievijas okupanti būtu varējuši ekonomiski izmantot, ja nebūtu to iznīcinājuši. Lai gan "Azot" rūpnīca Severodoņeckā kopumā bija mazāk produktīva nekā "Azovstaļ", tās iznīcināšana ir daļa no Krievijas spēku sistēmiskās nespējas efektīvi kontrolēt okupētās teritorijas ekonomiskās un rūpnieciskās iespējas. Krievijas spēki, visticamāk, turpinās iznīcināt ražošanas infrastruktūru un nepārtraukti graut ekonomiskos ieguvumus, ko tie varētu cerēt gūt no okupētajām teritorijām.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 1. jūnijs
Krievijas izraisītā kara situācija – 1. jūnijs George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 1. jūnijā mēģināja virzīties uz dienvidiem no Izjumas, bet neguva nekādus panākumus. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki veica neveiksmīgus uzbrukumus Dibrovnei un Dovhenkei, kas atrodas 20 kilometru attālumā uz dienvidiem no Izjumas. Krievijas Telegram kanāls ziņoja, ka Krievijas spēki ir iesaistīti pozicionālās kaujās uz dienvidrietumiem no Izjumas -  Kurulkā un Veļikaja Komišuvahā.

Tiek ziņots, ka Krievijas spēki ir pavirzījušies uz priekšu uz ziemeļiem no Slovjanskas un pārņēmuši kontroli pār Jarovu un Svjatohirsku, kā arī veic ofensīvu rietumu virzienā no Limanas uz Slovjansku. Tomēr, lai Krievijas spēki varētu piekļūt Slovjanskai pa ceļu, tiem būtu jāšķērso tilts pāri Severskijdoņecas upei ārpus Rahorodokas, taču "ISW" vēl nav novērojis pierādījumus, ka tie to būtu spējuši izdarīt, kas liecina, ka Krievijas spēki vēl nekontrolē ceļu Rahorodoka-Slovjanska virzienā.

Krievijas spēki 1. jūnijā turpināja virzīties Severodoņeckas iekšienē. 1. jūnijā Luhanskas reģionālās valsts pārvaldes vadītājs Serhijs Haidajs paziņoja, ka Krievijas karaspēks tagad kontrolē vairāk nekā 70% pilsētas teritorijas un ka Ukrainas karaspēks atkāpjas no pilsētas centra. Krievijas Telegram kanāli papildus norādīja, ka Krievijas spēki cīnās Ustiņivkā un Mirna Doļinā, kas, iespējams, ir mēģinājums virzīties uz ziemeļrietumiem uz Lizjačansku, nešķērsojot Severskijdoņecas upi no Severodoņeckas. Tiek ziņots, ka Krievijas spēki cīnās par kontroli pār Bilohorivku (kur tie maija sākumā mēģināja neveiksmīgi šķērsot Severskijdoņecas upi) un Vrubivku. Ukrainas spēki, visticamāk, notur Toškivku uz dienvidiem no Severodoņeckas, balstoties uz ziņām, ka Krievijas spēki 28. maijā zaudēja pozīcijas Toškivkā. Krievijas spēki turpina sauszemes un artilērijas uzbrukumus Toškivkai, lai mēģinātu atgūt zaudētās pozīcijas.

Krievijas spēki 1. jūnijā turpināja sauszemes, gaisa un artilērijas uzbrukumus Doņeckas apgabalam. 1. jūnijā Krievijas spēki turpināja kaujas uz austrumiem no Bahmutas ap Komišuvahu, Berestovi, Nirkovu, Piļipčatinu un Svitlodarsku, lai iegūtu piekļuvi autoceļiem uz ziemeļaustrumiem no Bahmutas. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas bruņotie spēki ap Avdījivku tur savas pozīcijas, un pašpasludinātā Doņeckas Tautas Republika (DNR) apgalvoja, ka DNR karaspēks ir aplencis Ukrainas karaspēku Avdījivkā. Krievijas spēki jau kādu laiku ir bijuši pietiekami tuvu pie šosejas, tāpēc Ukrainas spēki, visticamāk, nav paļāvušies uz to kā galveno apgādes ceļu.

Ukrainas spēki turpināja apdraudēt Krievijas sauszemes komunikāciju līnijas (GLOC) Hersonas apgabala ziemeļaustrumos, neraugoties uz to, ka Krievijas spēki 31. maijā un 1. jūnijā ierobežoja turpmāku Ukrainas pretuzbrukumu. Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība ziņoja, ka Krievijas spēki iznīcinājuši tiltus pār Inhuletas upi. Krievijas spēki, visticamāk, iznīcināja tiltus, cenšoties kavēt Ukrainas pretuzbrukumus. Krievijas spēki ir iznīcinājuši vēl vienu tiltu uz ziemeļiem no Davidivas tilta un pastiprinājuši artilērijas apšaudi Hersonas ziemeļos, visticamāk, gatavojoties Ukrainas pretuzbrukumam.

Krievijas spēki turpināja nostiprināt pozīcijas visā Dienvidukrainā, cenšoties izveidot pastāvīgu kontroli pār okupētajām teritorijām. Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievijas spēki Zaporižjes apgabalā neveica nekādas uzbrukuma operācijas, tā vietā veicot inženiertehniskos darbus otrās aizsardzības līnijas nodrošināšanai. Ukrainas Ģenerālštābs piebilda, ka Krievijas spēki pārvietoja, visticamāk, vienu "T-62" tanku bataljonu un vienu motorizēto strēlnieku bataljonu uz Vasiļivku, aptuveni 50 km uz dienvidiem no Zaporižjes pilsētas. "ISW" jau iepriekš ziņoja par Krievijas militārās klātbūtnes un nocietinājumu palielināšanos uz austrumiem no Krievijas okupētās Zaporižjes atomelektrostacijas.

Ukrainas Dienvidu operatīvā pavēlniecība paziņoja, ka Krievijas spēki uz Čūskas salu pie Rumānijas krastiem pārved pretgaisa raķešu sistēmas, elektroniskās kaujas iekārtas un raķešu palaišanas iekārtas.

Daži Krievijas militārie blogeri turpina apšaubīt Krievijas politiku, šoreiz attiecībā uz okupēto teritoriju statusu. Krievijas Valsts domes Starptautiskās komitejas vadītājs Leonīds Sluckis apgalvoja, ka Krievija jau jūlijā var anektēt Hersonas apgabalu, Doņeckas un Luhanskas Tautas republikas (DNR un LNR). Krievijas Telegram kanāls "MoscowCalling" izsmēja L. Slucka paziņojumus, norādot, ka Krievijas spēki nav nodrošinājuši sauszemes koridoru uz Krimu caur Zaporižjes apgabalu. Maskavas kanāls "MoscowCalling" arī norādīja, ka bez Zaporižjes apgabala kontroles Krievijas spēkiem nebūs iespēju atbalstīt tirdzniecības un administratīvos maršrutus caur Kerčas šauruma tiltu. Sanktpēterburgas gubernators Aleksandrs Belovs un Krievijas ieceltais Mariupoles vadītājs Konstantīns Ivančenko 1. jūnijā parakstīja abu pilsētu sadarbības līgumu, taču nav skaidrs, vai Kremlis ir pieņēmis lēmumu pilnībā anektēt Mariupoli.

Dalies ar šo ziņu