Pabriks: ES valstis, tostarp Latvija, uz Ukrainu varētu sūtīt nesprāgušās munīcijas neitralizētājus

Konfliktu zonas
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks nākamnedēļ Briselē notiekošajā Ārlietu padomes sanāksmē plāno aicināt Eiropas Savienības dalībvalstis sūtīt uz Ukrainu atmīnētājus, kuri sadarbībā ar ukraiņu kolēģiem neitralizētu krievu okupantu atstātos spridzekļus Ukrainas atbrīvotajās teritorijās. Ja šāds lēmums tiks atbalstīts, tad Latvija ir viena no pirmajām, kas gatava šādu palīdzību sniegt, norāda ministrs. Tāpat Latvija turpina Ukrainu atbalstīt, sūtot tai gan militāru, gan nemilitāru palīdzību. Aizsardzības sektora atbalsts Ukrainai finansiālā izteiksmē pārsniedz jau 200 miljonus eiro, savukārt Latvijas iedzīvotāji gan individuāli, gan ar organizācijas “Ziedot.lv” un kustības “Uzņēmēji mieram” starpniecību kopš 24. februārī ir snieguši atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā.

A. Pabriks vēlreiz uzsvēra, ka Ukraina, stājoties pretī Krievijas karaspēkam, šobrīd izcīna ne tikai savu, bet visas Eiropas karu, iestājoties par demokrātiskām vērtībām un brīvību, līdz ar to neviena palīdzība no malas nevar būt par lielu un par daudz.

“Joprojām esmu par to, ka pret Krieviju jāvērš maksimālas sankcijas, kamēr Ukrainai ir jāsniedz maksimāls militārs atbalsts, lai tā šo karu uzvarētu,” saka A. Pabriks, uzsverot, ka Latvijas pirmais pretgaisa raķešu “Stinger” sūtījums Ukrainā nonāca vēl pirms 24. februāra, kad Krievija uzsāka neizprovocēto karu.

Ņemot vērā Latvijas aizsardzības nozares budžetu, Latvija šobrīd ir starp Eiropas līderiem palīdzības sniegšanā Ukrainas bruņotajiem spēkiem, sniedzot militāro atbalstu Ukrainai vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā, šādi nodrošinot ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un jau minētās pretgaisa raķetes “Stinger”. Tāpat Latvijas valsts apmēram septiņu miljonu eiro apmērā veikusi dažāda veida starptautiskās iemaksas Ukrainas palīdzības fondos.

Savukārt Latvijas iedzīvotāji gan individuāli, gan ar organizācijas “Ziedot.lv” un kustības “Uzņēmēji mieram” starpniecību kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī ir snieguši atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā gan finansiālā, gan mantiskā izteiksmē. Šī humānās palīdzības sniegšana joprojām turpinās, un šobrīd tiek plānotas jaunas iniciatīvas ziedojumu vākšanai.

Aizsardzības ministrs informē, ka ar visu ziedotāju atbalstu arī turpmāk Ukrainā nonāks tās lietas, kas šobrīd karavīriem nepieciešamas visvairāk – transportlīdzekļi, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, dažādi tehnoloģiskie risinājumi un tehniskie līdzekļi.

Tāpat A. Pabriks norāda, ka nākamajā nedēļā Briselē notiekošajā Ārlietu padomes sanāksmē plāno nākt klajā ar aicinājumu sūtīt uz Ukrainu Eiropas Savinības dalībvalstu, tostarp arī, Latvijas bruņoto spēku, nesprāgušās munīcijas neitralizētājus jeb atminētājus, kas palīdzētu ukraiņu kolēģiem neitralizēt krievu okupantu atstātos spridzekļus Ukrainas atbrīvotajās teritorijās.

“Būtu labi, ja šis būtu kopīgs lēmums, kurā iesaistītos vairākas Eiropas Savienības valstis. Ja Briselē spēsim šādu atbalstu panākt, Latvija būs viena no pirmajām, kas ir gatava arī šāda veida palīdzību sniegt,” saka A. Pabriks.

Nacionālo bruņoto spēku nesprāgušas munīcijas neitralizētāji ir labi apmācīti un sagatavoti, jo arī iepriekš piedalījušies starptautiskajās operācijās, kā arī Latvijā katru gadu neitralizē ievērojamu Pirmā un Otrā pasaules karu mantojumu.

Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko (Olexandr Mischenko) sirsnīgi pateicas Latvijas valstij un iedzīvotājiem par sniegtu atbalstu un izrādīto solidaritāti Ukrainai. Viņš gan piebilst  - pat Krievijas asiņainā kara pret Ukrainu 76. dienā diemžēl atrodoties atsevišķas valstis, kuras joprojām nevar izlemt, kurā pusē nostāties.

“Krievija ir mūsu visu kopīgais ienaidnieks, un Ukraina tagad cīnās ne tikvien par savu suverenitāti un integritāti, bet par visas Eiropas vērtībām, stājoties pretī barbariskam diktatora režīmam, kas nepieņem civilizētu sabiedrību, diemžēl paredzu, ka piedzīvosim vēl lielākas krievu marodieru un izvarotāju armijas zvērības par tām, ko jau redzējām Bučā un Irpiņā.”
Ukraina
Ukrainas vēstnieks Latvijā
Oleksandrs Miščenko

Viņš piebilst, ka Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm, Poliju, Lielbritāniju, ASV un Kanādu ir līdere un dzinējspēks starptautiskās palīdzības sniegšanai un koordinācijai Ukrainā.

Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku vecākais eksperts starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos kapelāns Elmārs Pļaviņš uzsver, ka visa Latvijas sniegtā palīdzība Ukrainai tiek ne tikai labi koordinēta, bet arī mērķtiecīgi novirzīta, lai Ukrainas armijas karavīri saņemtu tieši to, kas viņiem tobrīd tiešām ir vajadzīgs.

“Šobrīd sešarpus miljoni eiro no jūsu ziedotajiem līdzekļiem ir precīzi aizgājuši gan militārai un praktiskai palīdzībai Ukrainas karavīriem, lai viņi varētu izturēt. Bez sabiedrības, labdarības iniciatīvu un ministriju atbalsta tas nebūtu iespējams,” pauž E. Pļaviņš.

Jau kopš kara Ukrainā sākuma Latvijas pilsoniskā sabiedrība bijusi ļoti aktīva un gatava palīdzēt ukraiņiem. Kā norāda kustības “Uzņēmēji Mieram” pārstāve Ieva Driksna, ir gandarījums redzēt, cik vienoti Latvijas iedzīvotāji spēj būt, lai sniegtu Ukrainai reālu praktisku atbalstu cīņā par viņu un Eiropas brīvību un demokrātiju visā Eiropā.

“Par Latvijas uzņēmēju saziedotajiem līdzekļiem ir apmierinātas daudzas lūgtās vajadzības - iegādātas automašīnas, droni militārām vajadzībām, militārie tērpi un apavi, ugunsdzēšamie aparāti, rācijas un daudz citu būtisku atribūtu, stiprinot Ukrainas bruņotos spēkus. Tāpat par saziedotajiem līdzekļiem ir sniegts ievērojams atbalsts slimnīcu darbības nodrošināšanā, tai skaitā iegādātas un piegādātas ātrās palīdzības automašīnas, kā arī sniegts humanitārais atbalsts civiliedzīvotājiem.”
kustības “Uzņēmēji Mieram” pārstāve
Ieva Driksna

Diemžēl karš Ukrainā joprojām nerimstas, tāpēc Latvijas uzņēmumi un iedzīvotāji nedrīkst palikt vienaldzīgi pret vardarbību, kas tiek īstenota.  I. Driksna apliecina, ka turpinās sniegt tik ļoti vajadzīgo atbalstu pateicas visiem Latvijas uzņēmējiem, kas nesavtīgi ziedojuši finanšu līdzekļus, kā arī preces un pārtikas produktus gan caur fondu “Uzņēmēji mieram” un “Ziedot.lv”, gan arī paši nodrošinājuši preču un produktu piegādi Ukrainai.

Tāpat pēc Ukrainas aizsardzības ministra lūguma plānots daļu Latvijas iedzīvotāju saziedotās naudas izlietot, Latvijā nodrošinot rehabilitāciju karā cietušajiem Ukrainas bruņoto spēku karavīriem.

Dalies ar šo ziņu