Latvija Ukrainai sniegusi visu iespējamo militāro, politisko, finansiālo un militāro atbalstu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Valsts kanceleja
Atbalsta mītiņš Ukarinai Bauskā/Foto: Kaspars Kalējs/LETA
Foto: Atbalsta mītiņš Ukarinai Bauskā/Foto: Kaspars Kalējs/LETA

Kopš Krievija 24. februārī uzsāka neprovocētu, brutālu karadarbību Ukrainā, Latvija šo nu jau vairāk nekā divu mēnešu laikā kara plosītajai valstij sniegusi visu iespējamo militāro, politisko, finansiālo un humāno atbalstu, tostarp Latvijā uzņemot no kara bēgošos Ukrainas iedzīvotājus, kā arī Ukrainas bruņotajiem spēkiem nogādājot militārās palīdzības kravas vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā.

Valsts kanceleja apkopojusi informāciju par Latvijas valdības un sabiedrības sniegto visnotaļ būtisko atbalstu Ukrainai gan Latvijā, gan arī Ukrainā, palīdzot tai cīņā pret Krievijas nelikumīgo agresiju.

Image
Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai/Attēls: Valsts kanceleja
Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai/Attēls: Valsts kanceleja

Sniegtais atbalsts Ukrainā

Aizsardzības ministrija nogādājusi vairākas palīdzības kravas Ukrainas bruņotajiem spēkiem aptuveni 200 miljonu eiro vērtībā, tai skaitā individuālo ekipējumu, munīciju, pretgaisa aizsardzības raķetes “Stinger” un to palaišanas iekārtas, bezpilota sistēmas. Sūtījumu nogādāšanu organizē Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs. Tāpat Ukrainā tiek nogādāti arī liela apjoma munīcijas sūtījumi.

Image
Latvija Ukrainā nogādā pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas Stinger_seržants Ēriks Kukutis Aizsardzības ministrija
Latvija Ukrainā nogādā pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas Stinger/Foto:seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Tāpat Aizsardzības ministrija novirzīs 283 000 eiro NATO Ukrainas visaptverošās palīdzības programmai (no NATO Afganistānas nacionālās armijas trasta fonda neizmantotā finansējuma), lai tādējādi sniegtu kārtējo atbalstu Ukrainas spējām aizsargāt sevi un pārējo Eiropu.

Valsts kanceleja arī informē, ka Ukrainai piegādāti vairāk nekā 200 tonnu kravu ar graudu pārstrādes produktiem, tostarp milti, makaroni, putraimi, kā arī ar piena produktiem, zivju konserviem, maizi, dārzeņu pārstrādes produktiem, ūdeni, olām un citiem produktiem. Ne mazāk būtiski atzīmēt, ka turpinās arī nākamo pārtikas kravu komplektēšana. Kravu piegādes Ukrainas iedzīvotājiem Ukrainā, kā arī Ukrainas bēgļiem Latvijā tiek koordinētas sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un labdarības organizācijām.

Image
Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju sarūpēts 40 tonnu atbalsts Doņeckas iedzīvotājiem_Gatis Dieziņš Aizsardzības ministrija1
Sadarbībā ar Aizsardzības ministriju sarūpēts 40 tonnu atbalsts Doņeckas iedzīvotājiem/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvija arīdzan iemaksās 1,2 miljonus eiro Eiropas Miera mehānismā, pamatojoties uz pirmo reizi Eiropas Savienības (ES) vēsturē pieņemto lēmumu par ieroču piegādi trešajai valstij.

Tikmēr 1,2 miljoni eiro no valsts budžeta jau novirzīti operatīvās palīdzības sniegšanai Ukrainai, atbildot Ukrainas valdības palīdzības lūgumiem, lai Latvija varētu nekavējoties lemt par iemaksām starptautiskajās organizācijās humānās palīdzības sniegšanai Ukrainai, nodrošināt Ukrainas karavīru un viņu ģimeņu rehabilitāciju Latvijā, palīdzēt ārkārtas situācijās nonākušiem Ukrainas institūciju pārstāvjiem, sniegt nepieciešamo atbalstu Ukrainas neatkarīgajiem medijiem un žurnālistiem.

1. martā Ministru kabinets apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju, atbalstot Ukrainas dalību ES un kandidātvalsts statusa piešķiršanu. 10. martā Parīzē, Francijā, ES valstu un valdību vadītāji vienojās stiprināt Ukrainas eirointegrācijas procesus un atvērt durvis Ukrainas dalībai ES. 8. aprīlī Ukrainai nodota ES kandidātvalsts anketa, līdz ar to uzņemšanas process ir sācies. Savukārt 8. martā Ministru kabinetā apstiprināts Finanšu ministrijas pieprasījums 5 miljonu eiro apmērā granta iemaksai Starptautiskās Rekonstrukcijas un attīstības bankas trasta fondā Ukrainas atbalstam (Pasaules Banka).

Tāpat Rīgas pašvaldība dāvina Kijivai 11 “Rīgas satiksme” autobusus, kuri būs piepildīti ar rīdzinieku ziedotām pirmās nepieciešamības precēm.

Image
Uz Ukrainu dodas Rīgas dāvinātie 11 rīgas satiksmes autubusi pilni ar homāno palīdzību_Edijas Pālens
Uz Ukrainu dodas Rīgas dāvinātie 11 rīgas satiksmes autubusi pilni ar homāno palīdzību/Foto:Edijas Pālens/LETA

Sniegtais atbalsts Latvijā

Valsts Kanceleja informē, ka līdz 25. aprīlim 18 360 Ukrainas civiliedzīvotāji ir saņēmuši uzturēšanās dokumentus ar tiesībām uz nodarbinātību, savukārt Latvijas pašvaldībās izmitināti 9 484 cilvēku. Tikmēr Latvija kopumā ir gatava uzņemt vismaz 30 000 no kara bēgošos Ukrainas iedzīvotājus.

Tāpat Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums paredz uz laiku visiem kara bēgļiem no Ukrainas tādas pašas iespējas un tiesības uz pakalpojumiem kā Latvijas iedzīvotājiem. Ukrainas civiliedzīvotāji tiek reģistrēti Fizisko personu reģistrā kā pagaidu aizsardzības saņēmēji un viņiem tiek piešķirts arī personas kods. Atbalstu ukraiņiem Latvijā koordinē valsts pārvalde, pašvaldības, uzņēmumi un nevalstiskais sektors.

Valsts kanceleja atgādina – pieteikt atbalstu vai meklēt palīdzību var mājaslapā https://www.palidziukrainai.lv/ . Tāpat Sabiedrības integrācijas fonds nodrošina vienotā informatīvā tālruņa 27 380 380 darbu, kurā iespējams uzzināt informāciju par pieejamo atbalstu visā valsts teritorijā. Tas strādā 24/7 režīmā latviešu, krievu un ukraiņu valodās.

Ļoti būtiska un vērienīga bijusi Latvijas sabiedrības un uzņēmēju vēlme sniegt atbalstu, saziedojot  vairāk nekā 9,5 miljonus eiro Ziedot.lv un kustībai “Uzņēmēji mieram”. No tiem izlietoti jau vairāk nekā 9,1 miljons eiro, kas izmantoti palīdzībai Ukrainas teritoriālās aizsardzības spēkiem, humānajai palīdzībai Ukrainas pašvaldībām, Ukrainas kara bēgļiem Latvijā, nodrošinot, piemēram, veikalu dāvanu kartes, pirmās nepieciešamības preces.

Tāpat Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri Latvijā uzsāk darba tiesiskās attiecības, tiek izmaksāts vienreizējs nodarbinātības uzsākšanas pabalsts 500 eiro apmērā. Lai saņemtu pabalstu, mēneša laikā no darba tiesisko attiecību uzsākšanas jebkurā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) klientu apkalpošanas vietā Latvijā jāiesniedz iesniegums.

Image
Protests pret karu Ukarinā pie Brīvības pieminekļa, ko organizē kustības Krievu balss pret karu_Paula Čurkste
Protests pret karu Ukarinā pie Brīvības pieminekļa, ko organizē kustība "Krievu balss pret karu"/Foto: Paula Čurkste/LETA

Tikmēr Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) un Aktīvo iedzīvotāju fonds sniedz finansiālu atbalstu Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kas iesaistās Ukrainas atbalstīšanā. Projektu konkursu ietvaros var saņemt atbalstu līdz 10 000 eiro Latvijas pilsoniskās sabiedrības iesaistei, piketu un demonstrāciju organizēšanai un norisei, brīvprātīgā darba koordinēšanai, finansējuma vākšanas kampaņām, interešu pārstāvības aktivitātēm un citām pilsoniski aktīvām darbībām.

SIF īstenotās Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām programmas ietvaros izsniedz pārtikas un pamata materiālā atbalsta pakas Ukrainas kara bēgļiem Latvijā, kas ir saņēmuši pašvaldības sociālā dienesta izsniegto krīzes izziņu. Fonds arīdzan piesaistīs 250 sociālos mentorus, lai visā Latvijā teritorijā sadarbībā ar pašvaldību sociālajiem dienestiem sniegtu atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem ikdienas situāciju risināšanā. Sociālā mentora pakalpojums paredzēts aptuveni 7 000 Ukrainas iedzīvotājiem.

Ne mazāk būtiski, ka Ukrainas bērni Latvijā var turpināt iepriekš uzsāktu pirmsskolas, pamata un profesionālās vidējās izglītības, kā arī profesionālās ievirzes izglītības ieguvi. Izglītības un zinātnes ministrija ir apkopojusi informāciju par palīdzības iespējām Ukrainas iedzīvotājiem, izglītības iespējām ukraiņu bērniem, kā arī par mācību materiāliem un speciālistu ieteikumiem, kā runāt par karu skolās un kur var saņemt psiholoģisko palīdzību.

Image
Cilvēki Vienības laukumā Daugavpilī, kur uz pilsētas lielā ekrāna pārraida labdarbības koncertu atbalstam Ukarinai_Ivars Soikāns
Cilvēki Vienības laukumā Daugavpilī, kur uz pilsētas lielā ekrāna pārraida labdarbības koncertu atbalstam Ukarinai/Foto: Ivars Soikāns/LETA

Valstī arīdzan ir nodrošinātas bezmaksas latviešu valodas apmācības pieaugušajiem iespējami tuvu to dzīvesvietai. Tāpat Latvijā ir nodrošināta iespēja TV un radio ziņas skatīties un klausīties ukraiņu valodā, tai skaitā bezmaksas virszemes TV apraidē Ukrainas kanāls “Ukraina 24”. Bēgļi no Ukrainas bez maksas apmeklēt arī valsts muzejus.

Dalies ar šo ziņu