Lielbritānijas aizsarzdības sekretārs: Putins “uzvaras dienā” varētu izsludināt jaunu pasaules karu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Mirror/LBC
Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Volless
Foto: REUTERS/Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins tuvāko dienu laikā “varētu pasludināt jaunu pasaules karu”, tā, atsaucoties uz Lielbritānijas aizsardzības sekretāra Bena Vollesa teikto, vēsta britu izdevums “Mirror”.

Kā vēsta laikraksts, Lielbritānijas aizsardzības sekretārs uzskata, ka Krievijas diktators varētu izmantot tā sauktās “uzvaras dienas” svinības, lai uzsāktu “masu mobolizāciju”, izsludinot karu pret “pasaules nacismu”.

“Mirror” atgādina, ka V.Putins 24. februārī uzsāka iebrukumu Ukrainā, paziņojot, ka tā sauktā “speciālā militārā operācija”, kā Krievija apzīmē tās sākto pretlikumīgo agresiju, ir vērsta, lai Ukrainu “atbrīvotu no nacistiem”.

Rietumvalstis kopš pretlikumīgā Krievijas iebrukuma sākuma ir nostājušās Ukrainas pusē, nodrošinot Kijivu ar naudu un bruņojumu. Krievijai, ciešot vienu militāro neveiksmi pēc otras, oficiālā Maskava vairākkārt brīdinājusi, ka tās arsenālā ir kodolspējas, tādējādi cenšoties piedraudēt Rietumiem neiejaukties tās karā pret Ukrainu. Vēl nesen par to paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sakot, ka kodolkara "briesmas ir nopietnas".

Šonedēļ intervijā britu raidstacijai LBC Lielbritānijas aizsardzības ministrs B. Volless norādīja, ka V. Putins ir cietis neveiksmi savu militāro un politisko mērķu sasniegšanā Ukrainā. Tas viņu varētu pamudināt “pasludināt cīņu pret pasaules nacismu".

“Tas, ko Putins ir darījis pēdējo mēnešu un nedēļu laikā, viņš ir izteicies, ka visur ir nacisti, piemēram, NATO ir pilns ar nacistiem. [..] Es nebūtu pārsteigts, ja piemēram, viņš, iespējams, izmantoto maija svētkus, lai paziņotu, ka “mēs esam karā ar pasaules nacismu un mums ir nepieciešama Krievijas iedzīvotāju masu mobilizācija,” sacīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs.

“Putins ir cietis sakāvi visos iepriekš izvierzītajos mērķos, viņš taga meklē iespējas kā konsolidēt to, kas ir viņa rokās.[..] Mums ir jāpalīdz ukraiņiem turpināt spiest viņus ārā,” atzina B. Volless.

Jau šobrīd aptuveni 8000 britu karavīru ir iesaistīti dažādās macībās Austrumeiropā, lai atvairītu iespējamu Krievijas agresiju. Šī ir lielākā britu karavīru izvietošana ārpus Lielbritānijas kopš Aukstā kara beigām.

Lielbritānija plāno izvietot desmitiem kaujas tanku no Somijas līdz pat Ziemeļmaķedoniai, pastiprinot kopīgās militārās mācības. Tas sākts pēc visaptverošā Krievijas iebrukuma Ukrainā.

B. Volless norādīja, ka šī karaspēka izvietošana ir “solidaritātes izrādīšana sabiedrotajiem caur spēka projekciju. Šajās mācībās Lielbritānija iesaistīsies ne tikai ar NATO sabiedrotajiem, bet arī ar Apvienoto ekspedīcijas spēku alianses partneriem, tostarp Zviedriju un Somiju, kas šobrīd vēl nav NATO dalībvalstis, bet ir izrādījušas interesi par pievienošanos aliansei.

Dalies ar šo ziņu