Krievijas izraisītā kara apskats – 21. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: Maks Levin

Krievijas spēki turpina censties iznīcināt atlikušos ukraiņu aizstāvjus "Azovstaļ" tērauda rūpnīcā. Iepriekšējais plāns ieņemt rūpnīcu ir neizdevies, jo ukraiņi izrādījuši spēcīgu pretestību. Šobrīd Krievija ir paziņojusi, ka rūpnīcu neieņems, bet gan turēs ielenkumā, tādējādi cerot, ka bada dēļ ukraiņi paši padosies. Plašu uzbrukumu rūpnīcai Krievijas spēki, visticamāk, neveiks, jo tas prasītu milzīgus resursus, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 21. aprīlī paziņoja par uzvaru Mariupoles kaujā, neraugoties uz to, ka Ukrainas spēki joprojām atrodas Mariupoles tēraudlietuvē "Azovstaļ". Televīzijā pārraidītā tikšanās reizē V. Putins pavēlēja S. Šoigu apturēt uzbrukumus rūpnīcai, lai samazinātu Krievijas upurus, apgalvojot, ka Krievijas spēki jau ir ieņēmuši visu pilsētu. Kremlis (vēl nepabeigto) Mariupoles ieņemšanu padarīs par lielu uzvaru Ukrainā, lai kompensētu iestrēgušās vai neveiksmīgās Krievijas ofensīvas citviet.

Maz ticams, ka Kremļa veiktā operāciju tempa samazināšana Mariupolē ļaus sapulcināt ievērojamu kaujas spēku, lai atbalstītu citas uzbrukuma operācijas tuvākajās dienās un nedēļās. ISW ir  novērtējusi, ka Krievijas bataljona taktiskās grupas Mariupoles kaujās ir cietušas lielus zaudējumus. Ir maz ticams, ka visas 12 ziņotās bataljona taktiskās grupas bija iesaistītas kaujās ap rūpnīcu, tomēr būs nepieciešams laiks, lai tās vienības, kas bija iesaistītas uzbrukumos, atdalītos un pārvietotos citur.

Daļa no šiem Krievijas spēkiem būs nepieciešama vairākām citām misijām, tostarp rūpnīcas aplenkuma uzturēšanai, pārējās Mariupoles daļas nodrošināšanai pret atlikušajām Ukrainas spēku aplenkuma vietām un iespējamām partizānu darbībām. Krievijas spēki noteikti varēs pārvietot dažas vienības no Mariupoles uzbrukuma operācijām citur, taču Ukrainas spēkiem ir izdevies tās ievērojami bojāt.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 21. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 21. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Vietējie avoti ziņo, ka pēdējā diennaktī, neraugoties uz V. Putina paziņojumu, ap rūpnīcu "Azovstaļ" turpinājās kaujas, taču Krievijas spēki neveica nekādus lielus uzbrukumus objektam.

Ukrainas amatpersonas aicināja noslēgt vietējo pamieru, lai ļautu ukraiņu aizstāvjiem un ieslodzītajiem civiliedzīvotājiem pamest Mariupoli, lai gan Krievijas spēki tā vietā, visticamāk, mēģinās atlikušos aizstāvjus pakļaut badam. Ukrainas premjerministra vietniece Irīna Vereščuka paziņoja, ka rūpnīcā joprojām atrodas aptuveni 1000 civiliedzīvotāju un vairāki tūkstoši ievainotu karavīru .

Krievijas spēki turpināja uzbrukuma operācijas Ukrainas austrumos, bet 21. aprīlī guva tikai nelielus panākumus. Uzbrukumi turpināja koncentrēties uz Rubižņu, Severodonecku un Popasnu. Visticamāk, krievi guva nelielus panākumus Rubižņā, lai gan Krievijas apgalvojumi par visas Rubižņas ieņemšanu, visticamāk, ir nepatiesi. 21. aprīlī Luhanskas apgabala gubernators ziņoja, ka Krievijas spēki kontrolē aptuveni pusi Popasnas, un visā pilsētā turpinās kaujas. Krievijas spēki turpina izvietot Austrumukrainā pastiprinājumu, lai atbalstītu turpmākās ofensīvas darbības.

Krievijas spēki turpināja uzbrukumus Ukrainas pozīcijām ap Izjumu, taču pēdējo 24 stundu laikā teritoriālus ieguvumus neguva. Iespējams, ka Krievijas spēki pirms plašākām uzbrukuma operācijām mēģina izlūkot Ukrainas aizsardzības pozīcijas ap Izjumu, taču tie joprojām lielākoties atrodas uz ceļiem un, visticamāk, nenodrošinās nekādus būtiskus izrāvienus. 21. aprīlī Krievijas spēki turpināja apšaudīt Harkivi un daļēji to bloķēja.

Ukrainas militārie avoti ziņo, ka Krievijas spēki gatavojas 27. aprīlī sarīkot "referendumu" par "Hersonas Tautas Republikas" izveidošanu. Kremlis, visticamāk, plāno izveidot vienu vai vairākas pastarpinātas valstis okupētajos Ukrainas dienvidos, lai nostiprinātu savu militāro okupāciju un radītu apstākļus, lai pieprasītu pastāvīgu kontroli pār šiem reģioniem.

Dalies ar šo ziņu