Mariupoles aizstāvji: Šoigu samelojis Putinam par pilsētas ieņemšanu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN/LETA/Ukrinform
Krievu okupantu izpostītā "Azovstaļ" metalurģijas rūpnīca
Foto: via REUTERS/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, kurš ceturtdien paziņoja Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam par Ukrainas ostas pilsētas Mariupoles ieņemšanu, patiesībā ir samelojies, tā secinājuši Mariupoles aizstāvji, ziņo Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Videoierakstu, kurā S.Šoigu ziņo V. Putinam par Krievijas okupantu panākumiem Ukrainas iekarošanā, nopublicējuši agresorvalsts propagandas kanāli.

Video redzams, kā S. Šoigu stāsta Kremļa saimniekam, ka Mariupole ir “atbrīvota”, tiesa piebilst, ka rūpnīcas “Azovstaļ” teritoriju aizvien kontrolē Ukrainas karavīri.

Agresorvalsts aizsardzības ministrs apliecināja Krievijas diktatoram, ka nopostītās rūpnīcā atrodas aptuveni divi tūkstoši “ukrainas kaujinieku, ārvalstu algotņu, kuri ir droši nosprostoti rūpnīcas teritorijā.”

Pēc Šoigu teiktā, Ukrainas aizstāvju likvidēšanai okupantu karaspēkam vajadzēs aptuveni trīs līdz četras dienas. Tomēr V. Putins S. Šoigu lika atcelt rūpnīcas “Azovstaļ” ieņemšanu triecienā, jo šāda operācija būtu “bezjēdzīga”.

Kā vēsta UNIAN, uz medijos publicēto propagandas video reaģējuši Mariupoles aizstāvji no brīvprātīgo pulka “Azov”, atbildot ar datiem par pēdējā dienā iznīcinātajiem okupantiem un viņu tehniku.

Saskaņā ar pulka “Azov” sniegto informāciju, neraugoties uz ārkārtīgi sarežģīto situāciju, Ukrainas aizstāvji Mariupolē pēdējo divu diennakšu laikā spējuši iznīcināt trīs pretinieka tankus, divas kājnieku kaujas mašīnas un bruņutransportierus.

19. aprīlī Krievijas okupantu atbalstītās Austrumukrainas teroristu grupējuma“DNR” tā sauktās“tautas milicijas”pārstāvjis Eduards Basurins Kremļa propagandas kanālam “Rossija 24” paziņoja, ka krievu okupantu vienības sākušas “Azovstaļ” triecienu.

Tikmēr Mariupoles mēra padomnieks Petrs Andrjuščenko paziņoja, ka okupanti metalurģijas kombinātu cenšas iznīcināt ar aviāciju, vienlaicīgi ar artilēriju un tankiem apšaudot blakus esošās dzīvojamās mājas.

Vēlāk uzņēmējs un Ukrainas parlamenta deputāts Sergejs Taruta paziņoja, ka okupanti nometuši jaudīgu aviācijas bumbu uz “Azovstaļ” rūpnīcas, zem kuras drupām atrodas aptuveni 300 cilvēku, tostarp bērni.

Tikmēr Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka pieprasījusi Krievijas spēkiem nekavējoties nodrošināt humāno koridoru, lai evakuētu cilvēkus no metalurģiskās rūpnīcas "Azovstaļ"  

Saskaņā ar I. Vereščukas informāciju, rūpnīcā atrodas 1000 civiliedzīvotāju un 500 ievainotu karavīru.

”Pieprasām krieviem steidzami izveidot humāno koridoru no Mariupoles kombināta "Azovstaļ"!" savā “Facebook” lapā ierakstījusi I. Vereščuka, piebilstot, ka visus apmēram 1500 cilvēkus jāatbrīvo jau šodien.

Iepriekš I.Vereščuka paziņoja, ka četriem evakuācijas autobusiem trešdien izdevies izbraukt no aplenktās un sagrautās Mariupoles.

Mariupole atrodas aplenkumā kopš 1.marta. Pilsēta ir gandrīz pilnībā iznīcināta, bet joprojām nav ieņemta.

Iepriekš Ukrainas amatpersonas ziņoja, ka Mariupolē vēl atrodas apmēram 100 000 civiliedzīvotāju. Pirms kara pilsētā bija vairāk nekā 400 000 iedzīvotāju.

Dalies ar šo ziņu