Lielbritānija Ukrainas bruņotajiem spēkiem sūtīs ar raķetēm aprīkotas bruņumašīnas “Stormer”

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Mirror
Ar raķešu sistēmām ”Starstreak” aprīkotās bruņumašīnas “Stormer”
Foto: Ar raķešu sistēmām ”Starstreak” aprīkotās bruņumašīnas “Stormer”/Autors: Crown Copyright/Mirror

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons drīzumā radīs lielu sašutumu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, uz Ukrainu nosūtot “līdz šim labāko ieroču komplektu”, lai stiprinātu Ukrainu un iedvestu bailes Maskavas pilotos. Lielbritānijas sūtītās ar raķetēm aprīkotas bruņumašīnas “Stormer” būtiski palīdzēs neitralizēt V. Putina kaujas gaisa kuģus un atvairīt Krievijas jauno ofensīvu aplenktās valsts austrumos, ziņo Lielbritānijas izdevums “Mirror”.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zeļenskis lūdzis Rietumiem lielāku uguns spēka atbalstu, V. Putina kara mašīnai sākot jaunu asiņainā iebrukuma fāzi ar pilna mēroga ofensīvu, lai pārņemtu kontroli pār lielākoties krieviski runājošo Donbasu Ukrainas austrumos.

Reaģējot uz to, Lielbritānija drīzumā nosūtīs ar raķešu palaišanas sistēmām aprīkotas bruņumašīnas “Stormer High Velocity Missile” (HVM), ziņo britu laikraksts “The Sun”. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija pirms divām nedēļām iekārtas arī demonstrēja Ukrainas pārstāvjiem Solsberi līdzenumā.

Tiek uzskatīts, ka 13 tonnas smagās bruņumašīnas uz Ukrainu var nogādāt transporta lidmašīnām “C-17” vien dažu dienu laikā.

Dr. Alans Mendoza no Henrija Džeksona biedrības drošības ideju centra laikrakstam “ The Sun” teica: “Šīs bruņumašīnas ir labākais komplekts, kas līdz šim ir nosūtīts uz Ukrainu, un tie liks trīcēt Krievijas pilotiem. Apvienotā Karaliste liek V. Putinam pievērst uzmanību tam, ka Krievijas agresija, kara noziegumi un raķešu triecieni vairs netiks pieļauti. Tikmēr Apvienotajai Karalistei V. Putina neizbēgami dusmīgo un pārspīlēto reakciju vajadzētu valkāt kā lepnuma zīmi.”

Savukārt bijušais britu karaspēka komandieris Afganistānā pulkvedis Ričards Kemps laikrakstam sacīja, ka lielais Ukrainas spēku papildinājums no Lielbritānijas var vēl vairāk saniknot Maskavu, jo pastāv atriebības draudi kiberuzbrukumu, sabotāžas, slepkavību vai citu slēptu uzbrukumu veidolā, ko izlūkdienesti, tostarp Apvienotās Karalistes, pierādījuši jau iepriekš.

“Stormer” ražo Lielbritānijas uzņēmums “BAE Systems”, un darbam ar bruņumašīnu nepieciešami tikai trīs cilvēki. Šie transportlīdzekļi aprīkoti ar raķešu sistēmām ”Starstreak”, kuras var izmantot, lai notriektu zemu lidojošu lidmašīnu, liekot pilotiem baidīties no zema līmeņa uzbrukumu mēģinājumiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka "ievērojama daļa no visas Krievijas armijas" ir koncentrēta uz ofensīvu austrumos pārsvarā krieviski runājošajā Donbasa reģionā, kur Maskavas atbalstītie separātisti ir pasludinājuši divas neatkarīgas republikas, kuras atzinusi Krievija.

V. Zelenskis ir lūdzis Rietumu lielvaras piešķirt viņam lielāku uguns spēku, lai cīnītos pret šo uzbrukumu, un Boriss Džonsons 7.aprīlī sacīja, ka "meklē, kādu militāro palīdzību iespējams sniegt".

Tajā pašā dienā Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trusa sacīja, ka Apvienotā Karaliste "pastiprina" ieroču piegādi, pievienojoties NATO kolēģiem Briselē, lai izpildītu Ukrainas prasības pēc papildu aprīkojuma.

Savukārt ASV prezidents Džo Baidens pagājušajā nedēļā apstiprināja 800 miljonu ASV dolāru lielu militāro palīdzību Ukrainai, tostarp artilēriju un helikopterus, lai stiprinātu tās aizsardzību pret gaidāmo Krievijas ofensīvu valsts austrumos.

B. Džonsons sestdienas pēcpusdienā, 16. aprīlī, runāja ar V. Zelenski, un Dauningstrītas pārstāvis sacīja: "Premjerministrs pauda cieņu Ukrainas bruņoto spēku drosmei, kuri turpina varonīgi aizstāvēt savas valsts brīvību."

Krievija pirmdien bombardēja Ukrainas rietumu pilsētu Ļvovu, kur nogalināti vismaz septiņi cilvēki, un daudzus citus mērķus visā Ukrainā, šķietami pastiprināti cenšoties sagraut valsts aizsardzību.

Tikmēr Lielbritānijas valdības dati liecina, ka līdz pagājušajai pirmdienai Apvienotajā Karalistē saskaņā ar Ukrainas vīzu shēmām bija ieradušies aptuveni 16 400 cilvēku.

Provizoriskie dati liecina, ka aptuveni 13 200 bija ieradušies saskaņā ar Ukrainas ģimeņu shēmu un 3 200 saskaņā ar sponsorēšanas shēmu “Homes for Ukraine”.

Dalies ar šo ziņu