Krievija sākusi uzbrukumu Donbasa reģionā

Konfliktu zonas
LETA/UKRINFORM/AFP/UNIAN
Krievu okupanti pie Mariupoles
Foto: AP/Scanpix

Krievija ir sākusi liela mēroga ofensīvu Donbasā, pirmdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
 

"Tagad jau var konstatēt, ka Krievijas karaspēks ir sācis cīņu par Donbasu, kurai tas sen gatavojās. Ļoti ievērojama visas Krievijas armijas daļa tagad ir koncentrēta šim uzbrukumam. Lai cik daudz Krievijas karavīru tur sadzītu, mēs cīnīsimies. Mēs aizstāvēsimies. Mēs to darīsim katru dienu. Neko no ukrainiskā mēs neatdosim, bet svešu mums nevajag," uzsvēra Zelenskis videouzrunā savā "Telegram" kanālā.

Viņš atzīmēja, ka Krievijas okupanti Ukrainas austrumos un dienvidos pēdējā laikā mēģina uzbrukt vairāk pārdomātā veidā, nekā agrāk. Zelenskis pastāstīja, ka Krievijas karaspēks izdara spiedienu un meklē vājo vietu Ukrainas aizsardzībā, lai to atrastu un tur ieietu ar saviem galvenajiem spēkiem.

"Ir redzams, ka Krievijas ģenerāļi, kas pieraduši neskaitīt zaudējumus, jau ir nogalinājuši tik daudz Krievijas karavīru, ka pat viņiem nāksies būt uzmanīgākiem, citādi neatliks neviena, lai uzbruktu. Starp citu, lai viņi necer, ka tas viņiem palīdzēs. Tas ir tikai laika jautājums - kad visa mūsu valsts teritorija būs atbrīvota," uzsvēra Zelenskis.

Prezidents pateicās visiem ukraiņu karavīriem un visām varonīgajām pilsētām, kas turas un aizstāv visas valsts likteni, apturot okupantu spēkus. "Rubižne, Popasna, Zolote, Lisičanska, Severodonecka, Kramatorska un visas pārējās [pilsētas], kas visu šo gadu gaitā un vienmēr ir ar Ukrainu," piebilda Zelenskis.

Tikmēr ASV Aizsardzības departaments noskaidrojis, ka Ukrainā pašlaik atrodas 76 Krievijas bataljonu taktiskās grupas, no kurām 11 tika ievestas dažu pēdējo dienu laikā, ziņo raidstacija "Voice of America" ("Amerikas balss"), atsaucoties uz ASV Aizsardzības ministrijas augsta ranga pārstāvi.

Pentagona pārstāvis informēja, ka uz ziemeļiem no Ukrainas atrodas vēl 22 bataljonu taktiskās grupas, kas, iespējams, tiks papildinātas. 

Viņš sacīja, ka apmēram 10 no Ukrainā esošajām bataljonu taktiskajām grupām mēģina ieņemt Mariupoli. "Mūsu vērtējums - Mariupole vēl tiek apstrīdēta," sacīja Pentagona pārstāvis.

Mariupolē un ap to atrodas ievērojams daudzums Krievijas sauszemes spēku karavīru, un pilsētu apšauda Krievijas aviācija un artilērija.

Pēc ASV militārpersonu vērtējuma, ja Mariupole nonāktu Krievijas kontrolē, tas atbrīvotu apmēram 10 bataljonu taktiskās grupas izmantošanai citās vietās Ukrainas austrumos vai dienvidos. 

"Tas ir liels "ja", jo ukraiņi vēl arvien ļoti spītīgi cīnās par Mariupoli," uzsvēra Pentagona pārstāvis.

Pentagons uzskata, ka Krievijas armijai ir kāds potenciāls desanta operāciju veikšanai Melnajā jūrā un Azovas jūrā, tomēr Pentagona pārstāvis sacīja, ka pagaidām nav nekādu pazīmju, ka Krievija tādām gatavotos.

Dalies ar šo ziņu