Krievijas izraisītā kara apskats – 13. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Kara postījumi Ukrainā
Foto: Kara postījumi Ukrainā Foto: Maks Levin

Krievijas apgalvojumi par masveida ukraiņu padošanos Mariupolē, visticamāk, ir nepatiesi, taču Krievijas spēki 13. aprīlī piespieda Ukrainas karaspēku pamest Iļjičas metālapstrādes rūpnīcu Mariupoles ziemeļos. Krievijas spēki, visticamāk, ieņems Mariupoli nākamajā nedēļā un turpinās veikt neliela mēroga ierobežotas uzbrukuma operācijas gan uz Izjumas, gan Severodoneckas asīm, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Galvenie secinājumi:

  • Krievijas spēki turpināja ieņemt pozīcijas Mariupolē, taču Krievijas apgalvojumi par masveida ukraiņu kapitulāciju, visticamāk, ir nepatiesi.
  • Krievijas spēki turpināja neveiksmīgus lokālus uzbrukumus Ukrainas austrumos, turpinot gatavoties iespējamai plašākai ofensīvai.
  • Krievijas spēki turpināja pārgrupēties Harkivas apgabalā un veica tikai nelielus uzbrukumus uz dienvidiem no Izjumas.
Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 13. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 13. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Krievijas spēki 13. aprīlī ieņēma Iļjičas metālapstrādes rūpnīcu Mariupoles ziemeļos, taču daļai ukraiņu karaspēka izdevās aizbēgt, lai izveidotu saikni ar Ukrainas spēkiem Azovstālā. Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvoja, ka 13. aprīlī Iļjičas metālapstrādes rūpnīcā (Mariupoles ziemeļos) padevās 1026 Ukrainas 36. jūras kājnieku brigādes karavīri, un Krievijas karaspēks publiskoja video, kurā redzami aptuveni 30 Ukrainas karavīru, kas pēc viņu apgalvojumiem tika sagūstīti, mēģinot izlauzties no Iļjičas uz ziemeļiem. Vairāki neatkarīgi Ukrainas mediji un valdības amatpersonas ziņoja, ka 36. jūras kājnieku brigāde izlauzās no Iļjičas, lai apvienotos ar Ukrainas spēkiem Azovstalas rūpnīcā. 36. brigādes un Azovas pulka (galvenie Ukrainas aizstāvji Azovstalā) komandieri 13. aprīlī publicēja kopīgu video, kurā apliecināja šo faktu.

Krievijas spēki pēdējo 24 stundu laikā papildus veica vairākus uzbrukumus ukraiņu aizstāvjiem dienvidrietumu ostā un Azovstalas tērauda rūpnīcā austrumos. 13. aprīlī Krievijas spēki spēcīgi apšaudīja ukraiņu aizstāvjus Mariupoles ostā. Mariupoles pilsētas dome paziņoja, ka Krievijas spēki turpina "mērķtiecīgi radīt humāno katastrofu", apzināti uzbrūkot civilajai infrastruktūrai.

Krievijas spēki turpināja nesekmīgus lokāla mēroga uzbrukumus Ukrainas austrumos visu iepriekšējo 24 stundu laikā. Krievijas spēki veica neveiksmīgus uzbrukumus Sverodoneckā, Rubižņā un Popasnā, bet nesasniedza būtisku progresu. ASV izlūkošanas avoti apgalvoja, ka Krievijai ir aptuveni 55 bataljonu taktiskās grupas (BTG), kas cīnās Ukrainas dienvidos.

Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka Krievija no piespiedu kārtā mobilizētā personāla Doņeckā un Luhanskā ir izveidojusi piecus nepietiekami komplektētus motorizēto strēlnieku pulkus (103., 109., 113., 125. un 127.). Šie pulki sastāv no līdz pat pieciem "bataljoniem" pa 300 cilvēkiem katrā un ka tikai 5-10% jauniesaukto ir kaujas pieredze.

ASV izlūkošanas avoti apgalvoja, ka Krievijas spēki, visticamāk, ir izveidojuši divas apgādes bāzes Krimā un Ukrainas dienvidos, lai papildinātu krājumus operācijām Mariupolē un Hersonā.

ASV Kara izpētes institūts paredz, ka Krievijas spēki, visticamāk, turpinās notiekošās uzbrukuma operācijas Donbasa reģionā, papildinot cīņu ar papildspēkiem, tiklīdz tie būs pieejami.

 

Dalies ar šo ziņu