Krievijas izraisītā kara apskats – 12. aprīlis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukraina pēc krievu okupantu uzbrukuma
Foto: Ukraina pēc krievu okupantu uzbrukuma Foto: EPA/Scanpix

Krievija turpina ierobežotus uzbrukumus Ukrainas austrumos, taču paralēli strādā, lai atjaunotu spēkus, kas bija atvilkti no Kijivas. Krievi veido nepieciešamās loģistikas bāzes, lai palielinātu uzbrukuma operācijas Donbasa reģionā, taču no Kijivas apgabala izvestie Krievijas spēki vēl nav atjaunoti, lai cīnītos Ukrainā, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Krievijas bruņotie spēki turpināja veikt neliela mēroga ierobežotas uzbrukuma operācijas Izjumas un Severodoņeckas apgabalos, taču vēl nav pārgājuši uz plašāku uzbrukuma kampaņu. Turpinās smagas kaujas par Mariupoli.

Krievijas bruņotie spēki Belgorodas un Voroņežas apgabalā turpina centienus atjaunot spēkus, kas cieta neveiksmīgajā uzbrukumā Kijivai. Ukrainas ziņojumi liecina, ka vairākās Krievijas vienībās un apgabalos joprojām ir zema morāle un vēlme cīnīties. Ukrainas ģenerālštābs 12. aprīlī ziņoja, ka Krievijas 41. apvienotās armijas un 90. tanku divīzijas elementi ir pārcelti uz Belgorodas un Voroņežas apgabalu.

Image
Krievijas izraisītā kara situācija – 12. aprīlis
Krievijas izraisītā kara situācija – 12. aprīlis George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas dienesti 12. aprīlī apgalvoja, ka Krievijas karaspēks turpina cīnīties ar karavīru zemo morāli. Tiesa solītie finansiālie stimuli par dalību kaujās Ukrainā , kas varētu būt viens no līdzekļiem sagrautās morāles celšanai, dažām vienībām tā arī nav saņemti, proti, 1. tanku armijas 47. gvardes tanku divīzijas karavīri nav saņēmuši solīto papildu samaksu par dalību operācijās Ukrainā un militārā vadība ignorē aicinājumus veikt maksājumus. Ukraina apgalvo, ka Krievijas karavīri atsakās piedalīties kaujās, jo no Ukrainas uz Krieviju atgriežas daudz līķu. Krievijas bruņotie spēki līķus sūta mazākās partijās, lai neradītu paniku Krievijas civiliedzīvotāju vidū.

Ukrainas avoti apgalvoja, ka Krievijas karaspēks 11. aprīlī Mariupolē izmantojis nekonkretizētus ķīmiskos ieročus, taču oficiālu apstiprinājumu vēl nav. Krievija vairākkārt ir draudējusi, ka varētu izmantot ķīmiskos ieročus. Mariupole ir optimāla vieta, kur Krievijas spēki varētu izmantot ķīmiskos ieročus, lai demonstrētu savu gatavību eskalēt situāciju, vienlaikus samazinot risku, ka starptautiskā sabiedrība varētu iegūt neapstrīdamus pierādījumus tam, ka Krievijas spēki pārkāpj savas starptautiskās juridiskās saistības atturēties no šādu ieroču lietošanas. Tas, ka Krievija ieskauj Mariupoli, ļauj Maskavai neļaut svešiniekiem iegūt lietiskos pierādījumus, intervēt izdzīvojušos un veikt kvalitatīvu izmeklēšanu.

Ukrainas aizstāvji Mariupolē turpināja atvairīt krievu okupantu uzbrukumus, neraugoties uz ziņām par munīcijas krājumu izsīkumu un Ukrainas karaspēka padošanos.

Krievijas spēki turpināja neveiksmīgas uzbrukuma operācijas Severodoneckā, Ļisičanskā un Popasnā, galvenokārt paļaujoties uz artilērijas uzbrukumiem.

Sociālo mediju lietotāji 11. aprīlī publiskotos čečenu spēku publicētos kadrus ģeolokalizēja uz Rubižņu, apstiprinot čečenu vienību klātbūtni apdzīvotās vietas ziemeļaustrumu apkaimē. Tiek ziņots, ka čečenu vienības nostiprinās Rubižņas apkaimē.

Krievijas spēki turpina pārgrupēties Harkivā un 12. aprīlī pastiprināja uzbrukuma operācijas Izjumā. Nezināmas 1. tanku armijas un 20. apvienotās armijas vienības tika izvietotas Izjumas apkaimē, lai veiktu uzbrukuma operācijas.

ASV Kara izpētes institūts paredz, ka Krievijas spēki, visticamāk, turpinās uzbrukuma operācijas Donbasa reģionā. Saprotams, ka Mariupoles aizstāvji iebrucējiem nespēs turēties pretī bezgalīgi, un šo situāciju pasliktina apgādes problēmas.

Dalies ar šo ziņu