Izlūkošanas aģentūras pastiprinās komerciālo satelītu attēlu izmantošanu Ukrainas atbalstam

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
Krievu okupantu karaspēks
Foto: Krievu okupantu karaspēks Foto: Maxar Technologies/AFP/Scanpix

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā attālās izpētes un sakaru satelīti ir informējuši sabiedrību un palīdzējuši uzturēt Ukrainas bruņoto spēku un civiliedzīvotāju sakarus. Tā kā ASV izlūkdienesti sadarbojas ar komerciālo nozari, ASV izlūkdienesti varēja ātri izmantot šīs spējas, lai palielinātu savu atbalstu reģionā, paātrinot vairākus jau uzsāktus iegādes pasākumus un palielinātu plānoto iepirkumu jaudu, ziņo “Defense News”.

Nacionālās ģeotelpiskās izlūkošanas aģentūras komerciālo un biznesa operāciju direktors Deivids Gotjērs atzina, ka, kad kļuva skaidrs, ka Krievija gatavojas iebrukumam, aģentūra strādāja pie tā, lai vairāk nekā divkāršotu komerciālo elektrooptisko attēlu iegādi reģionā no tādiem uzņēmumiem kā "Maxar", "Planet" un "BlackSky".

Aģentūra arī uzlaboja komerciālo radaru testēšanas sistēmu un uzsāka to ekspluatāciju vairākus mēnešus agrāk un piecas reizes ātrāk, nekā bija plānots, teica atzina D. Gotjērs. Šie satelīti atšķirībā no elektrooptiskiem, kas slikti redz tumsā vai skarbos apstākļos, var nodrošināt attēlus nakts laikā un nelabvēlīgos laika apstākļos.

"Ja godīgi, tad šis nav pietiekami labi. Mēs varam sev uzsist pa plecu, bet mums joprojām prātā ir sajūta, ka mums vajag vairāk ģeotelpiskās izlūkošanas tieši ukraiņu rokās, lai patiešām ietekmētu to, kas notiek uz vietas," uzskata D. Gotjērs.

Šī iemesla dēļ D. Gotjērs un viņa komanda sāka koordinēt privātos centienus, lai savienotu analītiķus Ukrainā ar uzņēmumiem, tādējādi veicinot daudz ātrāku pakalpojumu sniegšanas saikni. Viņš norādīja, ka aģentūra tagad paātrina arī dažu "jaunu un nepārbaudītu komerciālu pakalpojumu" iegādi, kas varētu atbalstīt humānās palīdzības centienus.

ASV Kosmosa spēki arī meklē veidus, kā labāk izmantot komerciālās iespējas. Gaisa spēku sekretārs Frenks Kendals šonedēļ žurnālistiem sacīja, ka komerciālo spēju parādīšanās konflikta laikā jau tagad liek Aizsardzības departamentam apsvērt, kā labāk integrēt komerciālās sistēmas.

"Ukrainas pieredze liecina par kosmosa spēju vērtību," sacīja F. Kendals. "Komerciālā kosmosa nozare ir ļoti nozīmīga šī vienādojuma daļa. Tāpēc, kad mēs to pieredzēsim, visas puses gūs daudz mācības, un mēs noskaidrosim, ko tas nozīmē mūsu turpmākajiem ieguldījumiem sadarbojoties ar komerciālo kosmosa jomu."

Līdz ar to ASV Kosmosa pavēlniecība šonedēļ publicēja jaunu komerciālās integrācijas stratēģiju, kuras daļa ir vērsta uz to, lai paātrinātu laiku, kas nepieciešams, lai ieviestu spējas.

SPACECOM komandieris ģenerālis Džeimss Dikinsons otrdien žurnālistiem sacīja, ka viņš vēlas atvieglot līgumu slēgšanu uzņēmumiem, lai nodrošinātu kosmosa jomas izpēti un attēlu iegūšanu. Ukrainā notiekošā kara laikā pavēlniecība ir redzējusi priekšrocības, ko sniedz tās sistēmu papildināšana ar komerciālām iespējām.

Dalies ar šo ziņu