Zelenskis: Krievijai neizdosies noslēpt savus noziegumus Ukrainā

Konfliktu zonas
LETA/UNIAN/DPA
Krievijas okupantu nogalināts civiliedzīvotājs Bučā
Foto: Krievijas okupantu nogalināts civiliedzīvotājs Bučā/Foto: EPA/Scanpix

Krievijai neizdosies noslēpt pierādījumus par saviem noziegumiem Ukrainā, videouzrunā lietotnē "Telegram" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Šķiet, ka Krievijas vadībā tiešām ir nobijušies, ka pasaules dusmas par Bučā redzēto atkārtosies pēc redzētā citās pilsētās, no kurām mēs noteikti padzīsim okupantus," sacīja prezidents.

Viņš piebilda, ka Krievijas karavīri ir mainījuši taktiku un tagad cenšas aizvākt no ielām un pagrabiem viņu nogalināto ukraiņu līķus. 

"Tas ir tikai mēģinājums noslēpt pierādījumus, nekas cits. Tomēr viņiem tas neizdosies, jo nogalināti ir ļoti daudz. Būs atbildība. Mēs jau zinām par tūkstošiem bez vēsts pazudušu cilvēku, par tūkstošiem cilvēku, kas var būt vai nu deportēti uz Krieviju, vai nogalināti. Citu variantu viņu liktenim nav," uzsvēra Zelenskis.

Pateicoties objektīvām izmeklēšanām, lieciniekiem, satelītattēliem un citiem instrumentiem, kas palīdz noteikt patiesību, tiks noskaidroti visi apstākļi par lielāko daļu pazudušo pilsoņu un par lielāko daļu Krievijas kara noziegumu Ukrainas teritorijā, sacīja prezidents.

"Ja pasaule ir sākusi diskusiju par to, vai ir pieļaujams saukt par genocīdu to, ko Krievijas karavīri izdarījuši Ukrainas teritorijā, tad patiesības meklēšanu jau ir neiespējami apturēt. To nekādi nevar pagriezt atpakaļ," sacīja Zelenskis.

Viņš pauda uzskatu, ka Krievija tagad var tikai ātrāk atteikties no tālākas agresijas pret Ukrainu un tādējādi vismaz kaut kā mazināt kaitējumu Krievijas valstiskumam un tiem, kas pieņem Krievijā svarīgākos lēmumus. 

"Ja tā nebūs, ja nekas nemainīsies, tad tā ir pašnāvība. Pašnāvība visiem, kas izvēlēsies kara turpināšanas variantu," uzsvēra Zelenskis.

Ukrainas prezidents pirms tam bija aicinājis Krievijas pilsoņus pieprasīt kara pārtraukšanu un atzīmējis, ka nacismam nav nākotnes.

Dalies ar šo ziņu