Krievijas izraisītā kara apskats – 31. marts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Institute for the Study of War
Ukrainas aizstāvji
Foto: Ukrainas aizstāvji Foto: Maks Levin

31. martā Ukrainas spēki veica vairākus vietēja mēroga pretuzbrukumus ap Kijivu, Ukrainas ziemeļaustrumos un Hersonas virzienā, veiksmīgi spiežot Krievijas spēkus un cenšoties pārtraukt notiekošo Krievijas karaspēka rotāciju. Ukrainas spēki uz ziemeļrietumiem no Kijivas izspieda Krievijas spēkus uz ziemeļiem un tuvākajās dienās, visticamāk, uzbruks Krievijas spēkiem kontrolētajās Bučas un Hostomeļas pilsētām, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Maz ticams, ka Krievijas centieni pārvietot vairāk cietušās vienības no Kijivas un Sumu pusi ļaus Krievijas spēkiem gūt lielākus panākumus. Krievija turpināja izvest 35. un 36. apvienotās armijas un 76. gaisa desanta divīzijas elementus no pozīcijām uz ziemeļrietumiem no Kijivas uz Baltkrieviju, lai tos atjaunotu, pārgrupētu un, iespējams, tālāk pārvietotu uz Ukrainas austrumiem.

Tomēr šīs vienības, visticamāk, ir nopietni cietušas kaujās un demoralizētas. Smagi cietušo Austrumu militārā apgabala vienību tieša iesaistīšana operācijās Ukrainas austrumos, ko pārsvarā veic Dienvidu militārais apgabals, visticamāk, izrādīsies neefektīva un radīs Krievijas bruņotajiem spēkiem papildu problēmas saistībā ar komandvadību. Krievijas spēki, visticamāk, centīsies saglabāt savas pašreizējās frontes līnijas ap Kijivu, tomēr Ukrainas pretuzbrukumi, visticamāk, traucēs Krievijas centienus pārvietot un atjaunot savus spēkus.

Galvenie secinājumi

  • Ukrainas spēki sekmīgi veica vietēja mēroga pretuzbrukumus Kijivas apkārtnē, virzienā uz Sumu pilsētu. Tuvākajās dienās, visticamāk, ieņems vēl citas teritorijas - jo īpaši uz ziemeļrietumiem un austrumiem no Kijevas.
  • Krievija atvelkt savus kaujās cietušos spēkus no Kijivas, Čerņihivas un Sumu apkārtnes, lai pārvietotu tos uz Austrumukrainu, taču maz ticams, ka šīs vienības nodrošinās izšķirošu Krievijas kaujas spēku maiņu.
  • Ukrainas spēki turpināja atvairīt Krievijas uzbrukumus visā Doņeckas un Luhanskas apgabalā, un Krievijas spēkiem pēdējo 24 stundu laikā neizdevās ieņemt teritoriju.
  • Krievijas spēki turpina nepārtraukti virzīties uz priekšu Mariupolē.
  • Krievijas iepriekš plānotais pavasara iesaukums sāksies 1. aprīlī, un tas nešķiet nekas neparasts no Krievijas ierastā iesaukšanas cikla.
  • Kremlis, visticamāk, paātrinās centienus izveidot mākslīgas politiskās struktūras, lai pārvaldītu okupēto Ukrainas teritoriju.
Krievijas izraisītā kara situācija – 31. marts
Krievijas izraisītā kara situācija – 31. marts George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

 

V. Putins 31. martā parakstīja dekrētu, ar kuru tika uzsākts Krievijas iepriekš plānotais pavasara iesaukums, iesaucot 134 500 krievu jauniešu. 2021. gada rudenī Krievija veic divus iepriekš plānotus iesaukumus gadā, kas parasti ilgst no 1. aprīļa līdz 15. jūlijam un no 1. oktobra līdz 31. decembrim. 2021. gada rudenī iesaukto Krievijas iedzīvotāju skaits ir samērā pastāvīgs - 127 000, bet pavasarī - 134 000.

Jaunie iesaucamie parasti iziet viena vai divu mēnešu pamatapmācību, kam seko trīs līdz sešu mēnešu padziļinātās apmācības pirms norīkojuma uz konkrētām vienībām, un likums liedz viņiem doties kaujas uzdevumos, ja apmācības laiks ir īsāks par četriem mēnešiem. Jāatzīst gan, ka Kremlis var apiet šo ierobežojumu, izsludinot vispārēju mobilizāciju.

Ukrainas ģenerālštābs 31. martā ziņoja, ka 29. martā Gomeļas militārajā lidlaukā Baltkrievijā ieradās 200 algotņi no Tuvajiem Austrumiem, kas, visticamāk, ir Sīrijas karavīri.

Kremlis, visticamāk, paātrinās centienus izveidot mākslīgas politiskās struktūras, kas pārvaldītu okupēto Ukrainas teritoriju. Ukrainas Ģenerālštābs 30. martā ziņoja, ka Krievija mēģina izveidot militāras pārvaldes iestādes un gatavojas izveidot "Hersonas Tautas Republiku", lai pārvaldītu okupēto Ukrainas dienvidu daļu.

Krievijas karaspēka galvenais mērķis – Kijivas ieņemšana, paliek nemainīgs.

Baltkrievijas sociālo mediju lietotāji ir novērojuši lielu Krievijas jūras kājnieku kolonnu (transportlīdzekļi, kas apzīmēti ar burtu "V"), kas 30. martā virzījās caur Gomeļu Baltkrievijā uz Krievijas robežu. Šīs vienības - īpaši 76. gaisa desanta divīzija - kopš 24. februāra, visticamāk, ir guvušas smagus zaudējumus un nevarēs ātri atjaunot savu kaujas spēju. Krievija var mēģināt pārvietot šīs kaujās cietušās vienības uz Donbasu vai cīņām ap Izjumu, taču to lietderība īstermiņā, visticamāk, būs ierobežota, un tām būs arvien lielākas morāles problēmas.

Tiek ziņots, ka ukraiņu pretuzbrukumi uz rietumiem no Kijivas kopš 29. marta ir izspieduši Krievijas spēkus uz ziemeļiem no kritiski svarīgā autoceļa E-40, ko plaši izmanto Krievijas karaspēks. Vietējie plašsaziņas līdzekļi un sociālo mediju lietotāji ziņoja, ka Ukrainas spēki kopš 29. marta ir atguvuši Lisovu, Kapitanivku, Dmitrivku, Kopiļivu un Buzovu. Aizvadītajās 24 stundās kaujas turpinājās Bučā, Makarivā un Hostomelā, taču ilgstošai Ukrainas ofensīvai, lai izspiestu Krievijas spēkus no Kijivas artilērijas tuvuma, visticamāk, būs nepieciešama lielāka spēku koncentrācija.

Ukrainas ģenerālštābs 31. martā plkst. 6.00 pēc vietējā laika ziņoja, ka Ukrainas spēki aizvadītajā diennaktī ir atvairījuši piecus ienaidnieka uzbrukumus un apgalvoja, ka ir iznīcinājuši 10 tankus, 18 bruņumašīnas, 13 kravas transportlīdzekļus un 15 artilērijas sistēmas.

Ukrainas spēki 31. martā veica veiksmīgus pretuzbrukumus vairākos apgabalos arī gar dienvidu fronti. Ukrainas spēki atguva Orlovu, Zagradivku un Kočubejevku. Ukrainas gaisa desanta spēki papildus apgalvoja, ka atguvuši Zatišu, Maliņivku, Veseli, Zeļeniju Haju un Červoni.

ASV Kara izpētes institūts (ISW) paredz, ka Krievijas spēki tuvāko dienu laikā, visticamāk, ieņems Mariupoli vai piespiedīs pilsētu kapitulēt. Karaspēka pastiprinājums var ļaut atjaunot Krievijas ofensīvu caur Slovjansku, lai savienotos ar Krievijas spēkiem Luhanskas apgabalā.

Dalies ar šo ziņu