Krievijas izraisītā kara apskats – 30. marts

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ASV Kara izpētes institūts
Ukrainas aizstāvji savās pozīcijās
Foto: Ukrainas aizstāvji savās pozīcijās Foto: Maks Levin

Aizvadītajā dienā Krievija atvilkusi dažas savas vienības no Kijivas apkaimes uz Baltkrieviju, lai, visticamāk, pārvietotu tās uz citām uzbrukuma asīm. Pēdējo 24 stundu laikā Krievija nav veikusi nekādas uzbrukuma operācijas pilsētas apkaimē, taču Krievijas spēki, visticamāk, turpinās turēt savas priekšējās pozīcijas un apšaudīt Ukrainas spēkus un dzīvojamās teritorijas, ziņo ASV Kara izpētes institūts (Institute for the Study of War, ISW).

Ukrainas spēki aizvadītajā diennaktī atvairīja vairākus Krievijas uzbrukumus Doņeckas un Luhanskas apgabalā, un Krievijas spēki, visticamāk, turpināja censties ieņemt teritoriju Mariupolē. Aizvadītajā diennaktī Krievijas spēki noturēja savas pozīcijas un neveica uzbrukuma operācijas visā pārējā valsts teritorijā. Krievijas spēki tuvākajās dienās, visticamāk, centīsies ieņemt Mariupoli, taču lielo zaudējumu dēļ, ir maz ticams, ka tiem izdosies gūt ātrus panākumus Donbasa reģionā.

Galvenie secinājumi

  • Krievijas spēki ap Kijivu noturēja savas priekšējās pozīcijas un turpināja aizsargāties pret nelieliem Ukrainas pretuzbrukumiem. Krievijas spēki, visticamāk, neatteiksies no savas nodrošinātās teritorijas ap pilsētu un turpinās nostiprināties.
  • Kara izpētes institūts apstiprina, ka Krievija atvelk dažas vienības Kijivas apkārtnē, lai tās, iespējams, pārvietotu uz citām uzbrukuma asīm, bet pagaidām nevar apstiprināt nekādas izmaiņas Krievijas spēku izvietojumā Čerņihivas apkārtnē.
  • Krievijas spēki pēdējās 24 stundās nav veikuši nekādas uzbrukuma operācijas Ukrainas ziemeļaustrumos.
  • 20. apvienotās armijas un 1. gvardes tanku armijas vienības tiek pārdislocētas, lai atbalstītu Krievijas operācijas pie Izjumas, taču maz ticams, ka tuvākajā laikā tās ieņems pilsētu.
  • Ukrainas spēki ir atvairījuši Krievijas uzbrukumus Luhanskas un Doņeckas apgabalā. Krievijas spēki turpināja ieņemt teritoriju Mariupolē, taču  cieš lielus zaudējumus.
Krievijas izraisītā kara situācija – 30. marts
Krievijas izraisītā kara situācija – 30. marts George Barros, Kateryna Stepanenko and Thomas Bergeron/Institute for the Study of War and AEI’s Critical Threats Project

 

Tiek ziņots, ka Krievija aizvien vairāk izvieto atbalsta personālu un palīgvienības, lai aizstātu kaujas zaudējumus Ukrainā. Ukrainas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievija izvieto karavīrus no militārā atbalsta vienībām, tostarp mācību iestādēm, lai aizstātu kaujas zaudējumus. Krievijas virsnieku zaudējumi un lēmums atņemt personālu Krievijas mācību vienībām vēl vairāk apgrūtinās Krievijas armijas spēju apmācīt jaunus iesaucamos un rezerves karavīrus.

Ukrainas Ģenerālštābs ziņoja, ka trīs bataljonu taktiskās grupas, kurās bija līdz 2000 Krievijas un Dienvidosetijas karavīru no Krievijas 4. un 7. militārās bāzes attiecīgi Dienvidosetijā un Abhāzijā, tika izvietotas neprecizētās vietās Ukrainā. 29. martā sociālo mediju lietotāji novēroja Dienvidosetijas spēkus Donbasa reģionā, taču “ISW” nevar apstiprināt, vai visi šie papildspēki tika vai tiks izvietoti Donbasā.

Ukrainas ģenerālštābs papildus paziņoja, ka Krievija saskaras ar pastāvīgām morāles un apgādes problēmām, tostarp profesionālā dienesta karavīri 26. tanku pulkā pieprasa izbeigt līgumus un pārcelties dienestam garnizonā. Tikmēr 150. motorizētās gvardes divīzijas karavīri saņem nederīgu ekipējumu no militārajām noliktavām.

Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde papildus apgalvoja, ka Krievijas militārā iepirkuma sistēma, pateicoties Rietumu sankcijām, ir "uz sabrukuma robežas". Krievija nespēj saražot modernus ieročus un ekipējumu bez ārvalstu elektronikas.

Krievijas armijas galvenais operāciju mērķis saglabājas nemainīgs, proti, aplenkt un ieņemt Kijivu.

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Vadims Deņisenko 30. martā ziņoja, ka Krievija nav samazinājusi savu militāro aktivitāti Kijivas tuvumā un šie notiekošie Krievijas spēku izvešanas pasākumi, šķiet, ir vienību rotācijas, nevis karadarbības pārtraukšana.

Ukrainas Ģenerālštābs 30. martā ziņoja, ka Krievijas spēku kolonnas pārvietojas uz ziemeļiem caur Ivankivu virzienā uz Černobiļas apgabalu. Kijivas apgabala administrācija ziņoja, ka Krievijas spēki koncentrējas uz Ukrainas degvielas noliktavu apšaudi, lai traucētu Ukrainas loģistiku un izraisītu humāno krīzi. 

Šķiet, ka Krievijas un Ukrainas spēki pēdējo 24 stundu laikā nav veikuši nozīmīgas operācijas uz ziemeļrietumiem no Kijivas. 30. martā Kijivas varas iestādes ziņoja, ka Ukrainas spēki pilnībā kontrolē Makarivu un daļu Borodjankas, taču Irpinā un Hostomelā turpinājās kaujas

Ukrainas ģenerālštābs ziņo, ka Krievija no neprecizētām vietām - visticamāk, no Sumi reģiona - pārvieto 20. apvienotās bruņoto spēku armijas un 1. gvardes tanku armijas elementus, lai pastiprinātu Krievijas vienības Izjumas apkaimē.

Ukrainas spēki pēdējās 24 stundās turpināja atvairīt Krievijas uzbrukumus visā Doņeckas un Luhanskas apgabalā. Ukrainas ģenerālštābs 30. martā plkst. 6.00 pēc vietējā laika ziņoja, ka Ukrainas spēki pēdējās diennakts laikā atvairīja četrus Krievijas uzbrukumus šajā apgabalā un iznīcināja septiņus tankus, septiņas bruņumašīnas un divas citas automašīnas.

Vietējās Ukrainas amatpersonas Doņeckas apgabalā ziņoja, ka Krievijas apšaude un gaisa triecieni turpinājās visā kontaktlīnijas garumā. Pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas vadītājs Deniss Pušilins paziņoja, ka Krievijas spēku galvenais uzdevums ir "sasniegt konstitucionālās robežas", uz kurām pretendē DNR un LNR.

Krievijas spēki 30. martā turpināja gūt nelielu, bet dārgu progresu Mariupolē. Sociālo plašsaziņas līdzekļu lietotāji ir publicējuši pierādījumus, ka Krievija turpina izmantot termobārisko munīciju Mariupolē un pilsētai tiek nodarīti plaši postījumi.

ASV kara izpētes institūts (ISW) paredz, ka Krievijas spēki tuvāko dienu laikā, visticamāk, ieņems Mariupoli vai piespiedīs pilsētu kapitulēt. Krievija ar savu spēku pastiprināšanu centīsies atjaunot Krievijas ofensīvu caur Slovjansku, lai savienotos ar Krievijas spēkiem Luhanskas apgabalā. Krievijas spēku izvešana no Kijivas un Čerņihivas kļūs nozīmīga, ja Krievijas karaspēks sāks atkāpties no frontes pozīcijām abās pilsētās, taču nav zināms, vai tas notiks.

Dalies ar šo ziņu