Krievi piespiedu kārtā uz savu teritoriju izveduši vairāk nekā 400 tūkstošus ukraiņu

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Ukrinform
Deportē cilvēkus uz Krieviju
Foto: Attēlam ilustratīva nozīma/APF/Scanpix

Kopš Krievijas kara sākuma no Ukrainas uz Krieviju piespiedu kārtā pārvietoti vairāk nekā 400 000 ukraiņu, ziņu kanālam “Euronews” vēsta Ukrainas parlamenta pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Ludmila Denisova.

“Mūsu pilsoņi tika deportēti no mūsu teritorijas uz viņu (Krievijas – red.) teritoriju. Tas tika darīts pret tautas gribu, vispirms viņus ar varu aizveda uz filtrācijas nometni Doņeckas apgabalā. Pēc tam viņus ar autobusu aizveda uz Krieviju. Pēc tam viņi ar vilcieniem tiek aizvesti uz dažādām vietām, tostarp uz Krievijas Federācijas depresīvajiem reģioniem, piemēram, uz Sahalīnu (sala),” viņa sacīja.

L. Denisova piebilda, ka vairāk nekā 400 000 ukraiņu jau ir piespiedu kārtā pārvietoti uz Krieviju.

Viņa arī norādīja, ka vairāk nekā mēnesi Krievijas un Ukrainas kara laikā nav izveidots neviens dzīvotspējīgs humanitārais koridors.

Tiesībsargs apsūdzējis Krieviju Ukrainas militārpersonu formastērpu zādzībā un izmantošanā, noziegumu izdarīšanā, kā arī norādījis, ka Mariupolē notiekošais ir genocīds.

“Situācija Mariupolē ir sarežģīta un nemainās. Lielāko daļu ēku iznīcinājušās bumbas un apšaudes. Vairāk nekā 20 000 cilvēku jau ir nogalināti," sacīja L. Denisova.

24. februārī Krievijas diktators Vladimirs Putins sāka kara noziegumu Ukrainā. Krievijas bruņotie spēki vienlaikus šķērsoja Ukrainas robežas no ziemeļiem, austrumiem un Krimas. Krievijas bruņotie spēki iznīcina pilsētas, apšauda un iznīcina galvenās infrastruktūras objektus, dzīvojamās ēkas, nogalina civiliedzīvotājus un izdara noziegumus pret cilvēci. Ukrainā ir ieviests karastāvoklis un izsludināta vispārējā mobilizācija.

Dalies ar šo ziņu