Pēc Pentagona aplēsēm, Putins Ukrainas karā ir iesaistījis 75% no Krievijas kopējās armijas

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Week
Iznīcināta krievu okupantu tehnika Maks Levin
Foto: Iznīcināta krievu okupantu tehnika Maks Levin

Lielākā daļa Krievijas militāro ofensīvu Ukrainā joprojām ir apstājusies sīvas ukraiņu pretestības dēļ, taču Krievijas bruņotie spēki katru dienu turpina izšaut desmitiem raķešu uz Ukrainas civilajiem un militārajiem mērķiem, trešdien Briselē notikušajā brīfingā paziņoja augsta ASV aizsardzības amatpersona.

ASV lēš, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "aptuveni 75 % no savas kopējās armijas ir iesaistījies cīņā Ukrainā," sacīja amatpersona, vēlāk precizējot, ka 75 % lielākoties attiecas uz "bataljonu taktiskajām grupām, kas ir vienības, uz kurām viņš galvenokārt paļaujas".

"Mūsu kara kulminācijas brīdī Irākā un Afganistānā mēs bijām iesaistījuši aptuveni 29 procentus sava karaspēka," otrdien Eiropas politikas analīzes centram (CEPA) norādīja bijušais ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžess.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka, ņemot vērā V. Putina ievērojamos "personāla zaudējumus" Ukrainā, "Krievija pārvieto spēkus arī no tālām vietām kā Austrumu militārais apgabals, Klusā okeāna flote un Armēnija. Tā arī arvien vairāk cenšas izmantot neoficiālos karavīrus, piemēram, privātos militāros uzņēmumus, sīriešu un citus algotņus".

ASV amatpersona sacīja, ka Pentagons ir redzējis, ka krievi "apdomā un apspriež iespēju papildināt krājumus, iekļaujot rezerves karaspēku", un, ņemot vērā bojāgājušo, ievainoto un pārbēdzēju skaitu, ko viņi cieš katru dienu, "noteikti ir loģiski, ka viņi vēlas izpētīt iespējas, kā šos zaudējumus papildināt". Tomēr "mēs neesam redzējuši nekādas pazīmes, kas liecinātu, ka šobrīd kaut kas virzās ārpus tā, kas viņiem jau ir Ukrainā," sacīja amatpersona, brīdinot, ka "mēs joprojām vērtējam, ka Ukrainā viņiem ir pieejams milzīgs kaujas spēku apjoms".

"Ir pilnīgi skaidrs, ka Krievijas ģenerāļiem pietrūkst laika, munīcijas un darbaspēka," skaidroja B. Hodžess. "Nekas neliecina, ka krieviem kaut kur mežā slēpjas lielas vienības," un "ir acīmredzams, ka nosacītais 900 000 Krievijas karaspēka skaitlis ir tukšs skaitlis. " Viņš piebilda, ka 1. aprīlī Krievija iesauks vēl 130 000 iesaucamo, bet, kamēr "ukraiņu diaspora plūst mājās, lai palīdzētu cīnīties, krievi mājās neatgriežas. Daudzi aizbrauc, lai izvairītos no Putina cīņas".

Dalies ar šo ziņu