Okupanti ielaužas gāzes transporta sistēmas objektos, apdraudot gāzes piegādi Ukrainai un Eiropai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Ukrainska Pravda
Gāzes vads Bojarkas pilsētas apkaimē netālu no Kijevas 2008. gadā
Foto: Gāzes vads Bojarkas pilsētas apkaimē netālu no Kijevas 2008. gadā/Foto:AFP/Scanpix

Ukrainas gāzes pārvades sistēmas (GTS) operators pavēstījis, ka Krievijas okupācijas spēki ielauzušies Ukrainas maģistrālās gāzes pārvades infrastruktūras objektos, kas tiek izmantoti Krievijas gāzes transportēšanai klientiem Eiropā, atsaucoties uz GTS operatora ziņoto, vēsta “Ukrainska Pravda”.

“Ukrainas gāzes pārvades sistēmas operators ir ziņojis par Krievijas okupācijas spēku karavīru un tā sauktās “Luhanskas tautas republikas” (LNR) bruņoto grupu mēģinājumiem iekļūt kompresoru staciju telpās Novopskovā Luhanskas apgabalā un Kupjanskā Harkivas apgabalā, kā arī iejaukties gāzes pārvades sistēmas iekārtu ekspluatācija,” teikts GTS ziņojumā.

Uzņēmums atzīmē, ka iejaukšanās GTS darbības tehnoloģiskajos procesos rada būtiskus riskus nepārtrauktas gāzes transportēšanas drošībai līdz patērētājiem Ukrainā un Eiropā, kas  izraisīt tehnoloģisku katastrofu reģionā.

Ukrainas GTS operators pieprasa, lai militārie un bruņotie grupējumi "nekavējoties atstātu kompresoru staciju telpas un pārtrauktu centienus traucēt gāzes transporta sistēmas darbību.

Uzņēmums par šo ārkārtas situāciju un draudiem ir ziņojis tiesībsargājošajām iestādēm, pilnvarotajām valsts iestādēm, kā arī Krievijas gāzes eksporta monopolkompānijai “Gazprom”.

Dalies ar šo ziņu