"Kara bungas skan skaļi" jeb Krievija turpina saasināt situāciju Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Dailymail/Interfax/Reuters/Ukrinform
Ukrainas aizstāvis novēro situāciju
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

"Kara bungas skan skaļi," pēc Krievijas un NATO sarunām sacījis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) vēstnieks Maikls Kārpenters. Šo kara bungu skaļumu šodien pastiprināja arī pēkšņās Krievijas izsludinātās karaspēka kaujas gatavības pārbaudes. Papildus tam Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka visi saziņas kanāli starp ES un Krieviju tagad ir slēgti, vēsta mediji.

S.Lavrovs šodien turpināja kritizēt ASV pieņemtos lēmumus un pie sarunu neizdošanos vaino tieši viņus: "Vainīgi ir ASV, kuri lasa kafijas biezumos un, negaidot notikumu attīstību, uzreiz ķeras pie sankciju nūjas". Tāpat viņš atzina, ka Krievija nedēļas laikā gaida ātru atbildi no NATO un ASV par viņu prasību realizēšanu.

Vaicāts, ko Maskava domājusi, draudot veikt "militāri tehniskus pasākumus", ja sarunas neizdosies, S. Lavrovs sacīja: "Militārās tehnikas izvietošanas pasākumi, tas ir acīmredzami. Kad mēs pieņemam lēmumus ar militāro tehniku, mēs saprotam, ko mēs domājam un ko mēs gatavojamies darīt."

Potenciālās provokācijas

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Aizsardzības izlūkošanas aģentūra brīdina par Krievijas specdienestu gatavotajām provokācijām pret Krievijas bruņoto spēku militāro personālu, lai tajā vainot Ukrainu.

"Agresorvalsts un tās satelītvalstu militārās vienības saņem rīkojumus gatavoties šādām provokācijām. Saskaņā ar Ukrainas militārās izlūkošanas datiem 13. janvārī Moldovas Republikas Piedņestras apgabala Bruņoto spēku 3. specializētajā brigādē notika dienesta sanāksme, kuras laikā personālam tika ziņots, ka Kolbasnas apmetnes rajonā gaidāmas provokācijas no Ukrainas puses. Nebija pavēles par brigādes nostādīšanu augstākajā kaujas gatavības pakāpē, bet tika atzīmēta personāla gatavība "pēc pirmās komandas" veikt uzdevumus paredzētajam mērķim," teikts “Facebook” publicētajā ziņojumā.

Aizsardzības izlūkošanas aģentūra norādīja, ka līdz šim personāla atsaukšana no atvaļinājumiem un brīvdienām nav notikusi, bet komandieriem tika dots rīkojums nodot padotajiem pavēli par nepieciešamību ierasties militārajā vienībā pēc noteikta signāla.

Kiberuzbrukums

Šodien Ukrainu skāra masveida kiberuzbrukums. Pēc kiberuzbrukuma veikšanas vairākās valdības tīmekļa vietnēs oriģinālo saturu uz laiku aizstāja ziņojumi krievu, poļu un ukraiņu valodā ar mērķi iebiedēt apmeklētājus.

“Visi jūsu personas dati ir augšupielādēti publiskajā tīklā," ieraksts uzlauztajā mājaslapā vēstīja. "Visi jūsu datorā esošie dati tiek dzēsti, un tos nebūs iespējams atjaunot. Visa informācija par jums ir kļuvusi publiski pieejama, baidieties un gaidiet ļaunāko. Tas tiek darīts ar jums jūsu pagātnes, tagadnes un nākotnes labā.”

 

Reaģējot uz kiberuzbrukumu, Eiropas Savienības ārpolitikas vadītājs Žozefs Borels piektdien paziņoja, ka bloks mobilizē "visus savus resursus", lai palīdzētu Ukrainai.

Krievijas militārās “mācības”

Aculiecinieki sociālajos medijos ziņo par liela apjoma militāro vienību pārvietošanu uz rietumiem. Papildus lielajam daudzumam bruņutehnikas, kas sākumā var šķist kā ierocis tikai iebiedēšanai, Krievija pierobežas zonā nogādā arī daudz un dažāda veida loģistikas vienības, kas nozīmē par ilgstošu uzturēšanos un iespējamo kaujas atbalstu militāra konflikta gadījumā.

Krievijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka pēkšņi izsludināto karaspēka kaujas pārbaudes “mācību” mērķis ir pievērst uzmanību valsts transporta infrastruktūras novērtēšanai, lai nodrošinātu karaspēka pārvietošanos", piebilstot, ka karaspēks pēc pārdislocēšanas veiks mācības ar kaujas munīcijas šaušanu.

"Tas, visticamāk, ir aizsegs vienībām, kas tiek pārvietotas uz Ukrainu," sacīja Robs Lī, militārais analītiķis un ASV bāzētā Ārpolitikas pētniecības institūta darbinieks.

Dalies ar šo ziņu