Eksperts: Pēc “drošības prasību” noraidīšanas Krievija varētu izvietot karaspēku Baltkrievijā

Pasaulē
Sargs.lv/news.err.ee
Krievijas bruņoto spēku karavīrs
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Krievijas tā saukto “drošības garantiju” noraidīšana no Rietumvalstu puses varētu rezultēties Krievijas karaspēka izvietošanā Baltkrievijā, atsaucoties uz Starptautiskā Aizsardzības studiju centra (ICDS) direktora Indreka Kannika pausto viedokli Igaunijas televīzijas kanāla “ETV” ziņu raidījumā “Aktuaalne kamera”, vēsta Igaunijas ziņu vietne “news.err.ee”.

Eksperts atzīmē – Rietumu priekšrocība, ja Krievija uzbruktu Ukrainai, ir tāda, ka ukraiņi būtu jau daudz labāk sagatavoti. Tāpat, neraugoties uz sākotnējo apmulsumu, reaģējot uz Krievijas izvirzītajām prasībām, būtiski, ka Rietumi Krieviju uzrunājuši vienbalsīgi, kā arī pausta stingra sabiedroto vienprātība NATO sarunās ar Krieviju.

Tikmēr viens no iespējamajiem turpmākajiem Krievijas soļiem varētu būt tās paziņojums – ja Krievija ar Rietumiem var sarunāties par tehniskajiem jautājumiem, tad tā jau ir Kremļa liela politiskā uzvara. Tāpat nevar izslēgt Krievijas agresiju pret Ukrainu, kas joprojām būtu liels risks. Tikmēr trešais iespējamais Krievijas atbildes solis būtu Krievijas karaspēka izvietošana Baltkrievijā, kas būtu gana liels izaicinājums pašu Rietumu, drošības situācijai.

Pieļaujot šādu scenāriju, kas pēc eksperta domām ir pavisam reāls, būtu nepieciešams palielināt NATO spēku klātbūtni Baltijas valstīs, lai uzlabotu reģiona drošības pozīcijas. Tāpat Baltkrievijas diktatoram Aleksandram Lukašenko, kuram gadu desmitiem izdevies izvairīties no šāda scenārija īstenošanās, jautājumā par Krievijas bruņoto spēku iespējamo izvietošanu Baltkrievijā vairs nepiederētu pēdējais vārds. Vienlaikus, lai arī A. Lukašenko pozīcija ir daudz vājāka nekā agrāk, pieļaujams, ka viņš turpinās izvairīties no Krievijas spēku izvietošanas savā valstī.

Savukārt, pieļaujot ļaunāko scenāriju, kas ir Krievijas iebrukums Ukrainā, Rietumiem jāsniedz Ukrainai politiskais atbalsts, kas tiek sniegts arī šobrīd. Otrkārt, sekas Krievijai jāpadara pēc iespējas smagākas, kas būtu iespējami stingras ekonomiskās un militārās sankcijas. Treškārt – Ukrainai no Rietumiem nepieciešams papildu militārais atbalsts.

Eksperts arīdzan norāda – lai arī Rietumu soļi iepriekšminētajos virzienos nav acīmredzami, tie visnotaļ tiek veikti, un, ja Krievijas agresija pret Ukrainu patiešām tiks veikta, tie būs redzami. Tāpat, lai arī nav precīzi zināma, kāda ir ASV sankciju pakete šādā situācijā, ir pamats domāt, ka sankcijas ir ļoti spēcīgas.

Dalies ar šo ziņu