Krievijas alianses kontingents sāk gatavoties karavīru izvešanai no Kazahstānas

Konfliktu zonas
LETA/INTERFAX
Krievijas un tās sabiedroto militārās alianses "miera uzturētāji"
Foto: Foto: AP/Scanpix

Krievijas un tās sabiedroto militārās alianses kontingents, kas pagājušajā nedēļā tika izvietots protestu pārņemtajā Kazahstānā, sācis gatavoties karavīru izvešanai no Vidusāzijas valsts, pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija.

"Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) kolektīvo miera uzturēšanas spēku vienības Kazahstānas Republikā, kas izpildīja uzstādītos uzdevumus, sāk gatavot tehniku un materiālos līdzekļus iekraušanai Krievijas Gaisa un kosmosa spēku militārā transporta aviācijas lidmašīnās un nogādāšanai pastāvīgās dislokācijas vietās," pavēstīja ministrijā.

"ODKB miera uzturētāju atgriešanās savās valstīs tiks organizēta sadarbībā ar Kazahstānas pusi," teikts paziņojumā.

ODKB karavīri nodod Kazahstānas drošības struktūrām valsts svarīgāko objektu apsardzi.

Ceturtdien plānota ODKB militāro resoru vadītāju ārkārtas sanāksme videokonferences režīmā.

Sanāksmē tiks apstiprināta kārtība ODKB kontingenta izvešanai no Kazahstānas, pavēstīja ODKB preses sekretārs Vladimirs Zaneitdinovs.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās 2.janvārī Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Ar lūgumu par Krievijas vadītās militārās alianses kontingenta izvietošanu Kazahstānas prezidents vērsās 5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati.

Dalies ar šo ziņu