Putins: Krievijas vadītie "miera uzturētāji" Kazahstanā nepieļaus “krāsaino revolūciju"

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Moscow Times
Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins videokonferences laikā tiekas ar Kolektīvās drošības līguma organizācijas valstu vadītājiem
Foto: Foto: AP/Scanpix

Maskavas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas karaspēka kontingents, kas šobrīd ir izvietots nemieru pārņemtajā Kazahstānā, nepieļaus “krāsaino revolūciju” scenāriju, tā paziņojis Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins.

Ar šādu paziņojumu Krievijas līderis nācis klajā pēc tam, kad Kazahstānā tika izvietoti 2500 Maskavas vadītās alianses karavīru. Šo kontingentu, kura sastāvā līdzās Krievijas gaisa desantniekiem pārstāvēti Baltkrievijas, Armēnijas, Tadžikistānas un Kirgiztānas spēki, vada Krievijas bruņotie spēki.

“Mēs nepieļausim, tā saukto, “krāsaino revolūciju” scenāriju īstenošanos,” V. Putins sacīja videokonferences laikā ar Kolektīvās drošības līguma organizācijas valstu vadītājiem.

Līdzīgi kā Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs, arī V. Putins nemieros apsūdzēja “ārvalstu spēkus”, kuri “iejaukušies citas valsts iekšējos jautājumos.”

“Viņi izmantoja labi organizētas un labi kontrolētas kaujinieku grupas [..] tostarp tādu kaujinieku grupas, kas acīmredzami ir trenētas ārvalstu teroristu treniņnometnēs,” paziņoja Putins.

Sargs.lv jau vēstīja, ka aizvadītajā nedēļā Kazahstānā aizsākās protesti pret valdošo režīmu, ko izraisīja autogāzes un degvielas cenu straujais pieaugums. Nemieru laikā līdztekus prasībai samazināt gāzes cenas parādījās arī politiskas prasības, pieprasot pārtraukt ilgstošā bijušā valsts prezidenta Nursultan Nazarbajeva valdīšanu arī pēc oficiālās prezidenta amata atstāšanas. Protestiem kļūstot vardarbīgi, varas iestādes pret tiem vērsās ar ieročiem. Pašreizējais Kazahstānas prezidents K.Ž. Tokajevs pieprasīja Krievijas vadīto “miera uzturētāju” ievešanu.

Dalies ar šo ziņu