Rietumi nosoda Krievijas algotņu izvietošanu Mali

Konfliktu zonas
LETA/AFP
CĀR
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā desmit rietumvalstis ceturtdien nosodīja Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņu izvietošanu Mali, apsūdzot Maskavu, ka tā sniedz materiālu atbalstu algotņu izvietošanai Rietumāfrikas valstī.

Valstis, kas Mali ir iesaistītas operācijās pret džihādistiem, arī Kanāda, Vācija, Francija un Lielbritānija, paziņojumā apliecināja, ka "stingri nosoda algotņu izvietošanu Mali teritorijā".

Šī ir viena no pirmajām reizēm, kad Rietumu galvaspilsētas oficiāli atzīst, ka algotņu izvietošana jau ir sākusies.

Tiesa gan, paziņojumā nav norādīts, ka "Vagner" algotņu izvietošanas dēļ no Mali tiks izvesti ārvalstu karavīri.

"Šī izvietošana var vēl vairāk pasliktināt drošības situāciju Rietumāfrikā, novest pie cilvēktiesību situācijas saasināšanās Mali un apdraudēt vienošanos par mieru un izlīgumu Mali," teikts 15 valstu paziņojumā.

Mali varasiestāžu izvēle izmantot "jau tā trūcīgās valsts finanses", lai maksātu ārvalstu algotņiem, nevis atbalstītu Mali bruņotos spēkus, izraisa "dziļu nožēlu".

Vēršoties pie Maskavas, rietumvalstis norādīja: "Mēs zinām, ka Krievijas Federācijas valdība ir iesaistīta, nodrošinot materiālu atbalstu "Vagner" grupas izvietošanai Mali, un aicinām Krieviju pievērsties pie atbildīgas un konstruktīvas darbības reģionā."

Dalies ar šo ziņu