Lietuvas bruņoto spēku virsnieks: Kabula tagad atgādināja Mežonīgos Rietumus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/LRT.lt
Kabulas lidosta
Foto: Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Šonakt Afganistānas galvaspilsētā pilnībā noslēdzās ārvalstu diplomātu, militārpersonu un afgāņu sabiedroto evakuācija no Kabulas lidostas pēc tam, kad pēc starptautisko spēku aiziešanas, varu Afganistānā pārņēma teroristu grupējums “Taliban”. Šajā operācijā piedalījās arī  10 Lietuvas bruņoto spēku karavīri un viens diplomāts, palīdzot evakuēt no valsts vismaz 170 afgāņus, kuri iepriekšējo gadu laikā aktīvi atbalstījuši NATO spēkus.

Viens no karavīriem, kurš aizvadīto 10 dienu laikā aktīvi nodarbojās ar afgāņu glābšanu, bija arī Lietuvas bruņoto spēku majors Gintautas Ciunis. Sarunā ar Lietuvas sabiedrisko mediju “LRT.lt” viņš atzīst – evakuācijas operācija nebūtu iespējama bez NATO sabiedroto atbalsta, savukārt paši afgāņi netic grupējuma “Taliban” paziņojumiem un solījumiem par plašo amnestiju.

“Šobrīd Kabula lielā mērā atgādina Mežonīgos Rietumus, kur valda patiess militāra rakstura haoss,” tā majors G.Ciunis raksturoja pieredzēto Lietuvas sabiedriskās televīzijas programmai “The Forum”.

Aizvadīto nedēļu laikā Lietuvas bruņoto spēku kontingenta uzdevums bija sniegt atbalstu Polijas Vācijas un ASV spēkiem. “Mūsu sabiedrotie ātri palīdzēja atrisināt situācijas, kas ietvar dažādus nezināmos. [..] Pieredze, ko guvām Kabulas lidostā aizvadīto dienu laikā, skaidri apliecina, ka partnerība un sadarbība ar mūsu sabiedrotajiem ir darboties spējīga pat ekstrēmās situācijās,” viņš teica.

Lietuva šobrīd ir pabeigusi to Afganistānas pilsoņu un viņu ģimeņu evakuāciju, kuri iepriekšējo gadu laikā aktīvi sadarbojās ar Lietuvas kontingentu. Šo operāciju izdevās noslēgt pirms pagājušās ceturtdienas, kad teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” pašnāvnieka – spridzinātāja uzbrukumā Kabulas lidostai bojā gāja vairāk nekā 170 cilvēku.

Raksturojot situāciju Kabulā, majors G.Ciunis stāstīja, ka Hamida Karzaja vārdā nosauktās starptautiskās lidostas teritorijas perimetra drošību kontrolēja starptautisko spēku kontingents, kamēr ārpus lidostas pilsētu savā kontrolē bija pārņēmis grupējums “Taliban”.

“Runājot vienkāršiem vārdiem, viņi [“Taliban”] kontrolēja cilvēku plūsmu uz lidostu. Cilvēku plūsma uz lidostu bija ārkārtīgi liela, lai gan “uz aci” to skaitu bija grūti noteikt, tas bija mērāms desmitos tūkstošu. [..] Vai šādos apstākļos pūlī var iejukt cilvēks, kurš ir uzvilcis pašnāvnieka – spridzinātāja vesti? Manuprāt bez problēmām,” stāstīja majors G.Ciunis.

Kā intervijā stāstīja Lietuvas bruņoto spēku virsnieks, ap lidostu izvietotie “Taliban” kaujinieki daudz lielāku uzmanību pievērsuši afgāņu izcelsmes civiliedzīvotājiem nevis starptautisko spēku karavīriem.

“Tā nu viņi tur stāvēja un bezkaislīgi vēroja apkārtni. [..] Viņu ieroči bija vērsti nevis pret sabiedroto karaspēku, kas bija lidostā, bet gan pret Kabulas iedzīvotājiem," stāstīja majors G.Ciunis.

Viņš arī atzina, ka visi uz Lietuvu evakuētie afgāņi netic grupējuma “Taliban” teiktajam, ka pēc kara visiem iedzīvotājiem tiks piemērota amnestija.

“Tie ir patiesi brutāli stāsti. Es tos pat nevēlos atkārtot ēterā. Tur ir augstākā līmeņa iebiedēšana. Cik es personīgi esmu runājis ar mūsu tulkiem, viņiem nav ilūziju par amnestiju,” sacīja majors G.Ciunis.

Jau vēstīts, ka Pirmdienas naktī pēdējie ASV karavīri atstājuši Afganistānu, pēc kā kontroli pār lidostu pārņēma grupējums “Taliban”. “Talibi” pēdējo nedēļu laikā strauji pārņēma kontroli pār valsti pēc tam, kad NATO spēki pabeidza sava karaspēka izvešanu.

Dalies ar šo ziņu