Ziņojums: Afganistānā talibi klauvē pie durvīm, meklējot NATO sadarbības partnerus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/BBC/LETA/DW
talibi
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Talibi pastiprinājuši to cilvēku meklēšanu, kuri savulaik strādājuši vai sadarbojušies ar NATO spēkiem, kā arī iepriekšējā Afganistānas valdībā, teikts ANO ziņojumā. Lai arī iepriekš talibu līderis publiski paudis, ka nekādu represiju pret šiem cilvēkiem nebūšot, realitātē talibi klauvējot pie durvīm, meklējot interesējošas personas un draudot viņu ģimenēm, ziņo raidsabiedrība “BBC”.

Līdz ar to vietējos iedzīvotājos pieaug bažas par savu drošību, jo talibu rīcība šobrīd nesaskanot ar publiski paustajiem vārdiem.

Brīdinājums, ka talibu grupa ir vērsta uz NATO "līdzstrādniekiem", tika iekļauts RHIPTO Norvēģijas Globālās analīzes centra konfidenciālā dokumentā, kas sniedz izlūkošanas informāciju ANO.

“Ir liels skaits personu, pie kurām šobrīd vērsušies talibu kaujinieki, un draudi ir pilnīgi skaidri,” “BBC” sacīja Kristians Nellemans, kurš vada izpētes grupu. Cilvēki esot saņēmuši informāciju, ka, ja vien viņi paši neatzīšoties, tad viņu dēļ nāksies ciest ģimenes locekļiem, kurus arestēs, sauks pie atbildības un sodīs. Pētnieks brīdināja, ka ikviens talibu melnajā sarakstā iekļautais cilvēks ir pakļauts reālām briesmām un ka, iespējams, nav izslēgti arī masveida nāvessodi.

Tikmēr ārvalstu spēki turpina savu valsts piederīgo un sadarbības partneru evakuāciju no Afganistānas. NATO amatpersonas piektdien paziņojušas, ka pēdējo piecu dienu laikā no Kabulas lidostas evakuēti vairāk nekā 18 000 cilvēku. Vēl aptuveni 6000 cilvēku, tostarp bijušie ārvalstu bruņoto spēku tulki, esot gaidīšanas režīmā, un nedēļas nogalē mērķis ir dubultot evakuācijas apmērus.

Situācija ārpus lidostas joprojām ir haotiska. Talibi ir bloķējuši afgāņu mēģinājumus bēgt, un daudzos video redzams, kā bērni pat tiek nodoti ASV vai citu valstu karavīriem, lai tikai paglābtu viņus,

Jau ziņots, ka savā pirmajā preses konferencē kopš Afganistānas kontroles atgūšanas talibu grupa sniedza it kā solīja, ka represijas netiks veiktas un ka arī sieviešu tiesības "islāma likumu ietvaros" tikšot ievērotas.  Viņi arī paziņoja, ka nevēlas "nekādus iekšējos vai ārējos ienaidniekus" un ka tiks veikta amnestija bijušajiem drošības spēku dalībniekiem un tiem, kuri strādāja ar svešām varām.

Starptautiskā sabiedrība un arī daudzi afgāņi joprojām ir skeptiski pret šiem paziņojumiem un tiem netic.

ANO ģenerālsekretārs Antonio Guterešs (Antonio Guterres) sacīja, ka vienīgā Taliban kaujinieku vēlme ir vēlme pēc starptautiskas atzīšanas. Arī ASV prezidents Džo Baidens kādā intervijā uz jautājumu, vai, viņaprāt, talibi ir mainījušies, atbildēja noliedzoši, piebilstot, ka grupējums saskaras ar "eksistenciālu" izvēli par to, vai viņi vēlas tikt atzīti.

Tikmēr Vācijas raidsabiedrība informē, ka talibu kaujinieki, kas Afganistānā meklējuši konkrētu "Deutsche Welle"(DW) žurnālistu, vienu viņa ģimenes locekli nošāvuši, bet otru nopietni ievainojuši. Cenšoties atrast žurnālistu, kas šobrīd jau strādā Vācijā, talibi pārmeklējuši vairākas mājas. Citi radinieki spējuši aizbēgt no vajātājiem un šobrīd slēpjas.

“DW” ģenerāldirektors Pēters Limburgs paudis asu nosodījumu un aicinājis Vācijas valdību rīkoties. “Tas, ka talibi vakar nogalināja mūsu redaktora tuvu radinieku, ir neaptverami traģiski un liecina par akūtajām briesmām, kādās mūsu darbinieki un viņu ģimenes locekļi nonākuši Afganistānā. Ir acīmredzami, ka talibi jau īsteno organizētu žurnālistu meklēšanu gan Kabulā, gan provincēs. Mums sāk pietrūkt laika.”

Tiek ziņots, ka talibi veikuši kratīšanu vismaz trīs “DW” žurnālistu mājās. Vācijas lielākie medij vērsušies ar atklātu vēstuli pie Vācijas valdības, mudinot uzsākt ārkārtas vīzu programmu mediju afgāņu līdzstrādniekiem.

Vācijas Žurnālistu apvienība arī aicina Vācijas valdību spert apņēmīgus soļus, ņemot vērā, ka talibi izvērsuši vācu mediju ārštata korespondentu vajāšanu.

Organizācija "Reportieri bez robežām" aicinājusi sasaukt neformālu ANO Drošības padomes īpašo sesiju, lai izskatītu jautājumu par žurnālistu smago situāciju Afganistānā.

 

Dalies ar šo ziņu