Pentagons: ASV var palēnināt savu spēku izvešanu no Afganistānas

Konfliktu zonas
LETA/AFP
ASV karavīri helikopterī "Chinook" Afganistānā
Foto: Foto: U.S. Army photo by Staff Sgt. Marcus J. Quarterman

ASV var palēnināt savu spēku izvešanu no Afganistānas, ņemot vērā talibu nemiernieku panākumus, pirmdien paziņoja Pentagona preses sekretārs Džons Kērbijs.
 

Kērbijs uzsvēra, ka ASV prezidenta Džo Baidena noteiktais termiņš par pilnīgu izvešanu līdz septembrim paliek spēkā, bet piebilda, ka izvešanas temps var tikt pielāgots apstākļiem.

"Situācija Afganistānā mainās, kamēr talibi turpina veikt šos uzbrukumus un uzbrukt rajonu centriem, kā arī vardarbība, kas vēl ir pārāk liela," viņš sacīja reportieriem.

"Ja ir vajadzīgs mainīt tempu, vai izvešanas diapazonu un mērogu, kādā noteiktā dienā vai nedēļā, mēs gribam saglabāt elastību, lai to izdarītu," teica Kērbijs.

Pentagona amatpersonas pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ASV spēku izvešana no Afganistānas ir par apmēram 50% pabeigta. 

Kad Baidens aprīlī oficiāli paziņoja, ka ASV izvedīs savus karavīrus no Afganistānas no 1.maija līdz 11.septembrim, Afganistānā atradās apmēram 2500 ASV karavīru un 16 000 līgumdarbinieku, kas pārsvarā ir ASV pilsoņi.

Pentagons jau ir nodevis vairākas no savām galvenajām bāzēm Afganistānas valdības drošības spēkiem, kā arī izvedis simtiem lidmašīnu kravu ar militāro aprīkojumu. 

Kērbijs sacīja, ka ASV spēki turpina atbalstīt Afganistānas karavīrus cīņā pret talibiem, bet spējas to darīt saruks, tuvojoties ASV spēku izvešanas pabeigšanai. 

Dalies ar šo ziņu